Ce înseamnă o urgență medicală și ce avem de făcut?

Știm, animalul tău de companie este deja parte din familie și vrei să acționezi în timp-record atunci când acesta dă semne că nu se simte prea bine. De aceea, este bine să fii informat în ceea ce privește simptomele care reprezintă o urgență medicală.🐾💚

Ce înseamnă urgență medicală?

Schimbarea stării de sănătate a animalului se poate întâmpla brusc sau pe o perioadă de câteva zile. Vărsăturile sau scaunele moi sunt semne că animalul nu se simte tocmai în apele sale, însă nu trebuie să te îngrijorezi imediat.

Desigur, recomandarea noastră este ca animalul să fie adus la spital pentru un consult, însă ia în considerare că acestea sunt reacții destul de des întâlnite în cazul câinilor și pisicilor și, de cele mai multe ori, nu reprezintă urgențe medicale.

În schimb, umflarea bruscă a abdomenului, crizele de epilepsie, hemoragiile, paralizia bruscă sau intoxicațiile sunt urgențe medicale, iar în aceste cazuri este absolut justificat ca proprietarii să apeleze la serviciile de urgență și, dacă nu au posibilitatea să aducă animalul la spital, să apeleze la serviciile de ambulanță veterinară. În aceste cazuri, intervenția rapidă poate salva viața animalului.

Un lucru important de care trebuie să ții cont, îl reprezintă așteptările pe care le ai de la serviciile de ambulanță veterinară. În general, proprietarii animalelor de companie se așteaptă ca, odată ajuns, medicul veterinar să poată stabili un diagnostic și să prescrie un tratament, iar problema pacientului-patruped să fie rezolvată printr-un simplu apel la ambulanță.🚑

Totuși, deși medicul poate institui un tratament simptomatic, acest lucru nu duce la rezolvarea permanentă a problemei deoarece în continuare este necesară stabilirea unui diagnostic. Acest lucru poate fi realizat doar în cadrul spitalului, unde echipa de medici va preleva o serie de analize (de laborator și nu numai) pentru a putea apoi stabili diagnosticul și a prescrie tratamentul adecvat sau, în cazuri mai grave, intervenție chirurgicală.

Ce ai de făcut când te confrunți cu o urgență medicală?

Ce recomandăm de fiecare dată pacienților noștri este să își întocmească din timp o listă cu toate cabinetele veterinare din proximitatea casei, cu programul de funcționare și, mai ales, o listă a instituțiilor medicale care funcționează non-stop, pentru momente de urgență pe timpul nopții.

De asemenea, dacă ești plecat cu animalul din oraș, verifică în prealabil cabinetele veterinare din proximitatea locației unde vei fi cazat cu animalul pentru a putea fi pregătit pentru orice situație. 📍

Din păcate, în România încă există foarte puține servicii de urgență și ambulanță veterinară non-stop. Vestea bună este că Spitalul Veterinar PET STUFF colaborează cu o serie de parteneri (cabinete și ong-uri) care direcționează către noi cazurile de urgențe medicale, punând la dispoziție servicii medicale de urgență, chirurgie de urgență și anestezie, precum și alte specializări 24/7/365. De asemenea, pacienții Spitalului Veterinar PET STUFF beneficiază de servicii de ambulanță veterinară non-stop.

✨🔗 Află și mai multe informații, urmărindu-l pe dr. Cristian Cristea în materialul de aici din emisiunea Dimineți cu Georgia și Vali 👇