Temperatura crescută și stresul termic la animalele de companie

Autor: Dr. Adriana Halichias

Temperatura normală a unui câine variază între 38 și 39,2 grade Celsius. Aceste valori pot să crească în mod fiziologic, până la valori de maxim 40 grade, după efort fizic susținut sau în perioade cu metabolism crescut, cum sunt de exemplu gestația și alăptarea. În boli sistemice, fie cu etiologie infecțioasă, inflamatorie, sau endocrină, centrul de reglare al temperaturii corporale din hipotalamus crește pragul minim de temperatură și se poate ajunge la valori de până la 41,3 grade Celsius.

În șocul caloric însă, corpul atinge temperaturi critice de până la 43 de grade Celsius, iar modificările produse în organism sunt de cele mai multe ori fatale.

Câinii elimină căldura în exces prin evaporare la nivel respirator, atunci când respiră cu gura deschisă sau prin convecție, prin contactul direct al corpului cu suprafețe reci. În momentul în care aceștia nu reușesc să facă schimbul de aer cald cu aer rece, organismul acumulează căldură în exces și se produc o serie de modificări de adaptare, care de cele mai multe ori eșuează dacă nu se intervine rapid.

Cele mai frecvente situații în care se poate ajunge la șoc caloric sunt:

  • animale legate sau îngrădite în locuri însorite, făra posibilitatea adăpostirii la umbră sau a disponibilității unei suprafețe reci pe care să se răcorească și fără acces la o sursa de apă rece
  • animale lăsate în mașină sau în locuri neaerisite, neizolate, pozitionate in bătaia directă a soarelui
  • câinii de antrenament ce nu iau pauze regulate, pentru odihnă într-un loc răcoros și hidratare
  • animale ce prezintă obstrucții ale căilor aeriene superioare ca de exemplu: paralizie de laringe, colaps traheal
  • câinii din rase brahicefalice expuși la temperaturi ambientale ridicate, cu umiditate crescută sau care depun efort crescut și nu se pot ventila corespunzător

Cum ne dăm seama că animăluțul nostru este în șoc caloric?

Respirația este accelerată, cu gura deschisă, nu se poate susține singur pe picioare, gingiile pot avea culoare roșie-vișinie. Pot apărea semne digestive cum sunt voma sau diareea, uneori acestea fiind hemoragice. Nivelul de conștiență poate să varieze, cu cât animalul este mai depresiv, nu răspunde la chemări, cu atât prognosticul este mai grav.

Ce pot face proprietarii în astfel de situații?

Prevenția este cea mai bună și cea mai sigură soluție. În sezonul canicular animalele trebuie să aibă la dispoziție locuri umbroase, răcoroase unde să se refugieze și cu apă proaspătă la discreție.

Câinii din rase brahicefalice cum sunt Bulldogii, Mops/Pug, Boxer, Shihtzu, Pechinez, Boston Terrier trebuie să fie plimbați doar dimineața devreme și seara târziu, când temperaturile sunt mai scăzute și nu trebuie sa depună efort de lungă durată fără pauze dese. De asemenea, orice malformație congenitală ce ar putea obstrucționa căile aeriene ar trebui remediată chirurgical din timp pentru o ventilare corespunzătoare.

Dacă animăluțul nostru prezintă semne minore de supraîncălzire, îl mutăm imediat într-un loc răcoros, îi administrăm apa nu foarte rece și suplimentar putem să îl inconjuram cu un produs înghețat de la congelator sau pungi de gheață (!Atenție gheața nu se va pune direct pe pielea animalului, se va înfășura într-un prosop sau alt material de o grosime medie).

În cazul în care apar voma, diareea, deprecierea statusului mental se recomandă prezentarea de urgență în cadrul celui mai apropiat cabinet veterinar!
Pe drumul spre cabinet animăluțul trebuie răcit activ: aer condiționat în mașină, umezirea lăbuțelor cu apă, înconjurarea cu gheață așa cum a fost descris anterior. Dacă nu este suficient de conștient sa bea apă singur nu îl forțați, pentru a evita riscul de pneumonie ab ingestis.

Dacă sunteți martorii unui incident în care un animal este ținut într-un loc cu potențial de supraîncălzire, fără posibilitate de scăpare (mașină în soare, padoc neumbrit, legat în lanț la soare) puteți suna la 112 pentru ajutor.

Prognostic:

Șansa de supraviețuire a animalelor care se prezintă în cabinetele veterinare cu șoc caloric este de aproximativ 50%, în funcție de cât de avansat este gradul de afectare al organelor. Temperatura excesivă (>41 grade Celsius) afectează circulația sângelui, favorizând coagularea intravasculară diseminată, o complicație extrem de gravă, care determină atât tromboză, cât și hemoragii sistemice, ce duc în final la insuficiență multiplă de organe.

Durata de spitalizare este de 2-5 zile, deoarece efectele sistemice pot întârzia să apară, iar funcția organelor trebuie monitorizată îndeaproape, terapia de susținere modificându-se în permanență în funcție de evoluție.

Surse bibliografice:
1. S.J. Ettinger, E. C. Feldman & E. Cote (2020) – Textbook of veterinary internal medicine, 8th ed, Elsevier
2. D. Silverstein, K. Hopper (2022) – Small Animal Critical Care Medicine 3rd ed, Elsevier
3. imagine: https://frontierveturgentcare.com/blog/dog-heatstroke-milwaukee-wi/