Intoxicația cu antigel la animalele de companie

Autor: Alexandra Marcu

Așa cum cei care dețin o mașină cunosc rolul și importanța antigelului, consider că și proprietarii de animale trebuie să cunoască pericolele care se ascund în spatele acestui lichid relativ uzual și des întâlnit, mai ales în perioadele foarte calde sau foarte reci când animalele noastre de companie pot intra în contact cu el mai des.

Antigelul, denumit și lichid de răcire, este un amestec de etilenglicol si propilenglicol cu rol de a menține temperatura motorului mașinii sau a centralei termice în limitele de funcționare. Pe langa asta, antigelul mai are o caracteristică foarte importantă… Este dulce!  Din această cauză acesta devine un pericol atât pentru patrupezi dar și pentru copii.

Doză toxică pentru animale este de 4.4 ml/kg la câini și 1.4 ml/kg de etilenglicol la pisici dar asta nu înseamnă că o cantitate mai mică nu poate afecta organismul patrupedului.

Ce se întâmplă în cazul intoxicației cu etilenglicol?

Odată ingerată substanța, aceasta este absorbită în mai puțin de 30 de minute din tractul digestiv. Prezența hranei în stomac poate încetini procesul de absorbție.

În prima fază a intoxicației, de la 30 de minute până la 12 ore de la intoxicație, putem observa semne neurologice precum ataxie, depresie stare generala alterată. Această faze se numește fază de „ebrietate” datorită semnelor care apar. În această fază se formează și cristalele în urină.

În a doua fază a intoxicației apare acidoza metabolică (PH organismului scade foarte mult). Semnele neurologice pot să se remită complet sau incomplet însă patrupedul începe să prezinte semne generale precum respirație accelerată, depresie, stare generală alterată.

Ultima fază a intoxicației este reprezentată de afectarea funcției renale cu scăderea cantității de urină produsă de către pacient până la starea de anurie (pacientul nu mai produce urină).

Este important de menționat că aceste faze pot să nu fie observate clar și se pot suprapune, totul depinde de organismul pacientului și de cantitatea de toxic ingerată. Mai mult, s-a observat o evoluție mult mai bruscă în cazul pisicilor.

Cristale observate în urina unui câine intoxicat cu etilenglicol

Diagnostic

Diagnosticul se pune pe baza anamnezei, semnelor clinice și examenelor de laborator. În urma investigațiilor, a timpului scurs de la ingerarea toxicului și a stării generale a pacientului se va face un plan terapeutic corespunzător. Perioada de tratament poate varia foarte mult de la câteva ore până la câteva zile. Există cazuri în care pacienții rămân cu funcția renală parțial compromisă pe viață sau în care organismul nu rezistă chiar și în urma administrării tratamentului specific și de susținere.

Tratament

Tratamentul depinde de factorii menționați mai sus precum perioada de la ingerarea toxicului, cantitate și starea clinică a pacientului.

Dacă patrupedul a fost văzut că a lins din substanța toxică și va fi dus repede la veterinar primul pas va fi decontaminarea cu inducerea emezei (inducerea vomei) și administrarea de medicație adsorbantă. Având în vedere absorbția rapidă a acestei substanțe sunt puține cazuri în care acest tip de tratament se pretează, mai ales singur.

Dacă timpul scurs de la ingerare este mai lung, tratamentul include medicație specifică (fomepizole sau ethanol). Acesta este completat de terapia de susținere (fluidoterapie, dializă, medicație corespunzătoare stării clinice și a complicațiilor apărute).

Ce putem face să prevenim?

  • Recipientele cu antigel trebuiesc depozitate în locuri în care animalele de companie nu au acces;
  • Recipientele trebuiesc verificate uzual să nu prezinte scurgeri;
  • Să verificăm frecvent zonele din jurul centralelor termice și a caloriferelor pentru a depista eventualele scurgeri de antigel;
  • Să fim foarte precauți în timpul plimbărilor pentru a diminua șansele ca animalele noastre să între în contact cu o pată de antigel;
  • În cazul în care credem că este posibil ca animalul nostru de companie să fi ingerat antigel să ne prezentăm de urgență la un centru medical veterinar – timpul este esențial!

Din păcate intoxicația cu etilenglicol este o urgență medicală cu risc de deces foarte mare, iar rapiditatea cu care intervenim este factorul care va determina șansele de supraviețuire.

Surse bibliografice:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6698834/
https://www.cliniciansbrief.com/column/consultant-call/ethylene-glycol-toxicosis-dogs-cats
https://www.vethospital.co.nz/post/ethylene-glycol-anti-freeze-toxicity

Surse imagini:
https://littlethings.com/pets/anti-freeze-poisoning-signs