Despre rasele brahicefalice și ce trebuie să știe un proprietar despre blănosul brahicefalic

Autor: Medic Veterinar – Mihaela Ciocan

Termenul ‘’brahicefalic’’ reprezintă speciile (în situația de față referindu-ne la câini și pisici) cu botul scurt și fața turtită. Această înfățișare se datorează unei mutații genetice de dezvoltare a oaselor craniului, care sunt mai late și mai scurte. Câinii brahicefalici au o personalitate puternică, sunt foarte energici și entuziaști! Rasele variază de la talie mică (mops, bulldog francez, King Charles Cavalier) și până la talie mare (boxer, bullmastiff), astfel că se pretează creșterea lor atât într-un apartament, cât și la casă. De asemenea, fiind jucăuși, majoritatea sunt foarte atenți cu copiii, dar și cu alte animale. Așadar, pot fi crescuți de către oricine: familie, cuplu sau o persoană singură.

Pisicile brahicefalice sunt liniștite, loiale și afectuoase, preferă să nu fie deranjate foarte mult, astfel că se pretează creșterea lor într-o casă liniștită și eventual cu alți companioni care să fie pe aceeași lungime de undă.

Cu toate acestea, înfățișarea brahicefalicilor aduce cu sine o serie de probleme de sănătate iar în ultima perioada lumea a început să devină din ce în ce mai conștientă legat de aceste probleme, cele mai frecvente fiind problemele respiratorii. Ca de exemplu, faptul că sforăitul sau horcăitul nu este normal!

Dacă doriți achiziționarea unui companion brahicefalic, iată ce trebuie să știți înainte: în primul rând faptul că botul turtit reprezintă un defect de rasă, nu un caracter de rasă.

Sursa foto: dazzling.news

 

De-a lungul timpului, rasele brahicefalice (cele cu bot turtit, față aplatizată, ochi exoftalmici) au suferit vaste modificări fizice prin împerecheri selective, predominant pentru a semăna tot mai mult cu înfățișarea unui copil. Toate aceste modificări au dat naștere la diverse patologii, printre cele mai fecvente enumerându-se:

  • patologia respiratorie: stenoza nărilor (îngustarea orificilor nazale), elongație de văl palatin (lungimea excesivă a vălului palatin), macroglosie (mărirea excesivă în volum a limbii), eversia sacilor laringieni, hipoplazie traheală (îngustarea diametrului traheei), laringomalacii (colaps laringian, paralizie de laringe, eversie de epiglotă), colaps traheal/ bronhial; toate acestea au ca efect secundar obstrucția aerului inspirat și incapacitatea oxigenării întregului organism;
  • patologia osteo-articulară: artroze, artrite auto-imune, anomalii la nivelul coloanei vertebrale care pot avea ca efect secundar apariția herniilor de disc și semne neurologice; îngustarea canalului pelvin la femele, ce îngreunează fătarea și chiar provoacă distocii care necesită intervenție chirurgicală (cezariană de urgență);
  • patologia neurologică: care implică creierul și măduva spinării (hidrocefalie, hipoplazie cerebrală, siringomielie);

Sus: coloană vertebrală bichon; Jos: coloană vertebrală bulldog francez (sursă proprie)

  • patologia digestiva: gastro-entero-colite cu etiologie auto-imună, alergii alimentare (IBD- inflammatory bowl disease), BRGE (boala de reflux gastro-esofagian); modificările de la nivelul sistemului digestiv se manifestă de cele mai multe ori cu diaree, vomă și intoleranță alimentară, întreg aparatul digestiv fiind mult mai sensibil la schimbările bruște de hrană sau la unele componete din alimente uzuale.
  • patologia dermatologică: intertrigo (dermatita umedă dintre faldurile pielii), dermatite generalizate și otite atopice și alergice;
  • patologia cardio-vasculară: cardiopatii primare (anomalii congenitale) sau secundare efortului respirator ( problemele respiratorii cronice ale acestor rase pot duce la modificări ireversibile la nivelul inimii la vârste precoce)
  • patologia oftalmologică: secundară exoftalmiei, dar și a faldurilor excesive de la nivelul botului;

 

Odată cu trecerea anilor aceste afecțiuni, dacă nu sunt tratate, se agravează; de aceea recomandăm periodic un consult general, dar și de specialitate: oftalmologic, cardiologic, dermatologic și ortopedic.

Anumite patologii pot fi remediate (de exemplu prin intervenții chirurgicale precum: rinoplastie, palatoplastie, excizia zonelor cutanate în exces) sau ținute sub control prin oferirea unei diete echilibrate și de înaltă calitate (de multe ori dietă hipoalergenică), folosirea unor șampoane speciale (hipoalergenice, care conțin clorhexidină), evitarea plimbărilor în perioade călduroase și folosirea unui ham în loc de zgardă, folosirea aerului condiționat în mașină/ acasă în sezoanele calde, evitarea efortului în exces, sterilizarea timpurie.

Deși aceste rase sunt o companie plăcută, cu o personalitate deosebită, din păcate calitatea vieții lor este foarte scăzută și au de suferit foarte mult pe tot parcursul vieții lor; desigur că există exemplare care nu au astfel de afecțiuni, dar majoritatea dețin cel puțin sindromul obstructiv respirator brahicefalic și din această cauză ei depun un efort suplimentar la fiecare inspirație.

Din cauza afectării calității vieții datorate anomaliilor enumerate anterior, Olanda a interzis reproducerea raselor brahicefalice (1); se pune aceeași problemă și în Australia, inițiativa fiind preluată de Trade Me, cel mai mare site de licitații online și anunțuri din Noua Zeelandă, anunțând printr-o postare interzicerea vânzării a 3 rase brahicefalice canine (bulldog englez, bulldog francez, mops) (2);

În cazul în care totuși vă doriți un companion dintr-o rasă brahicefalică este foarte important să vă informați responsabil despre patologiile la care aceștia sunt predispuși, la nevoile suplimentare a acestor rase și nu în ultimul rând este primordial ca aceste animale să fie achiziționate de la crescători autorizați ( care eliberează Certificat de Origine pentru fiecare individ în parte).

(1) www.fecava.org/news-and-events/news/dutch-prohibition-of-the-breeding-of-dogs-with-too-short-muzzles/
(2) www.trademe.co.nz/c/trust-safety/news/trade-me-ban-on-pugs-and-english-and-french-bulldogs