Importanţa examenului coproparazitologic la animalele de companie

Autor: Tehnician Veterinar Mădălina-Cristina Ghinea, Laborator de Analize Pet Stuff 

Examenul coproparazitologic reprezintă analiza microscopică a materiilor fecale, în vederea depistării ouălor, oochisturilor și larvelor paraziţilor cu tropism enteric sau pulmonar.

Efectuarea examenului coproparazitologic este foarte importantă pentru sănătatea animalului deoarece infestaţia cu paraziţi poate pune în pericol sănătatea și în unele cazuri chiar și viaţa pacientului., Semnele clinice diferă în funcție de paraziții infestanți. Dacă discutăm de paraziți cu afinitate pentru tractul digestiv semnele predominante vor fi de tip digestiv, în timp ce paraziții pulmonari vor da adesea semne respiratorii. În cazurile de infestații masive și cu pacienți care suferă de comorbidități acești paraziți pot duce și la decesul pacientului.

În cazul pacienților cu afectări de organe cum ar fi rinichi sau ficat, examenul coproparazitologic se poate efectua periodic pentru a evita administrarea de tratamente antiparazitare profilactice.

Tenie extrasă din stomacul unui animal în timpul unei intervenţii chirurgicale în cadrul spitalului veterinar Pet Stuff – sursă proprie

 

Un alt motiv pentru care această analiză este importantă are legătură cu capacitatea transmiterii paraziților de la animale la oameni, copiii fiind cei mai afectaţi. În cazul în care rezultatul examenului coproparazitologic al animalului este pozitiv, proprietarii trebuie să consulte medicul uman, în vederea efectuării examenului coproparazitologic al întregii familii și să se instituie un tratament dacă se impune.

Pentru că primul pas către un diagnostic corect este recoltarea corectă, vă vom da câteva sfaturi cu privire la aceasta.

În primul rând, este recomandat ca probele să fie recoltate într-un coprocultor steril. De asemenea, este important ca proprietarul să poarte mănuși de unică folosinţă și să recolteze din 4 locuri diferite ale scaunului respectiv, apoi să se spele pe mâini, pentru siguranţa sa.
Ideal e ca probele ajunse în laborator să conțină fecale din 3 scaune diferite (aproximativ 10 grame pentru un examen coproparazitologic), aduse cât mai repede posibil pentru a fi prelucrate. Se recomandă păstrarea lor la 2-8° C.

În cadrul laboratorului Pet Stuff, sunt utilizate 3 metode ale examenului coproparazitologic ( alese în general în funcţie anamneză și semne clinice). Acestea sunt: examenul direct, Willis și Baermann.

Examenul direct este specific pentru depistarea ouălor și oochisturilor paraziţilor cu tropism enteric și presupune examinarea microscopică a fecalelor etalate pe o lamă microscopică. Pentru acesta e suficient 1 gram de fecale. Rezultatul examenului prin această metodă se obține în aceeași zi.

Metoda Willis este folosită pentru a depista ouă sau oochisturi ușoare ale paraziţilor cu tropism enteric. Acesta este una din cele mai uzuale metode de identificare a paraziților intestinali și este examenul recomandat pentru evaluarea periodică a infestărilor cu paraziți în cazul în care se dorește evitarea administrării de tratamente antiparazitare.

Ouă ale Toxocara canis – sursă proprie

Ou de Uncinaria – sursă proprie

 

Ou sporulat al Isospora spp – sursă proprie

Metoda Baermann este specifică depistării larvelor de strongili cu tropism pulmonar. Această metodă implică mai multe etape printre care, sedimentarea pe o perioadă de 24 de ore a fecalelor. Din acest motiv rezultatul se primește după 24-48 de ore.

(Larve ale Aelurostrongylus abstrusus-sursă proprie)

 

(Larve ale Aelurostrongylus abstrusus și ou de Capillaria spp.-sursă proprie)

 

Planul terapeutic în urma unor rezultate pozitive la aceste examene va fi decis de medicul veterinar curant care va corobora rezultatele cu semnele clinice ale pacientului.

Recomandarea este ca examenul coproparazitologic al patrupezilor să se efectueze o dată pe an, dacă animăluţul trăiește doar în casă, de 2 ori pe an, dacă trăiește în mediu mixt (în casă și în curte) și de 3 ori pe an, dacă trăiește predominant afară.
Sper că v-am convins de importanţa acestei analize și nu uitaţi să contactaţi medicul veterinar dacă observaţi modificări în starea generală și scaunele animalelor dumneavoastră de companie. Analize regulate și cât mai puţine evenimente neplăcute vă doresc! ☺

Laborator Spital Veterinar Pet Stuff – sursă proprie