Toxoplasmoza – intre mit si adevar

Autor: Medic veterinar drd. Raluca Turbatu.

Pentru ca in ultima vreme au aparut foarte multe discutii in mediul online care vizeaza boli ale pisicilor, iar informatiile vehiculate sunt mai mult sau mai putin documentate, prezentul articol doreste sa vina in sprijinul proprietarilor si  iubitorilor de pisici prin raspunsul punctual la cele mai frecvente intrebari legate de acest subiect.

Pentru inceput… ce este toxoplasmoza?

Toxoplasmoza este o boala parazitara, cu caracter zoonotic- deci transmisibila omului- produsa de Toxoplasma gondii. Ciclul biologic al acestui parazit include doua tipuri de gazde (deci organisme susceptibile infestatiei) – o gazda definitiva – pisica – si o gazda intermediara reprezentata de multe specii de mamifere, dar si de om.

Care sunt categoriile de varsta cele mai afectate in cazul contactului cu parazitul?

In principiu, sistemul imunitar dispune de resurse prin care tine parazitul sub control si impiedica dezvoltarea bolii. De aceea, risc crescut prezinta copiii nascuti din mame care au contractat boala in timpul sarcinii, precum si indivizii cu alte boli asociate, boli care produc o supresie a imunitatii si implicit genereaza o incapacitate a organismului de a se apara corespunzator.

Care sunt modalitatile prin care se produce infestarea?

  1. Ingestia chisturilor din preparatele din carne insuficient prelucrate termic
  2. Consumul apei infestate
  3. Contactul cu solul din gradina sau nisipul din litiera contaminat

Atentie! Boala nu se transmite prin contactul direct cu pisica, ci doar prin ingerarea elementelor infestate sau, transplacentar de la mama la fat.

Cum se manifesta toxoplasmoza la om?

Asa cum am precizat mai sus, la persoanele cu un sistem imunitar functional, boala evolueaza asimptomatic sau cu semne clinice similare unei raceli (inflamarea ganglionilor, febra). In cazuri severe poate aparea afectarea oftalmologica cu inflamatii ale diferitelor componente ale globului ocular. In cazul transmiterii transplacentare, fatul afectat poate suferi tulburari de dezvoltare, hidrocefalie sau declansarea precoce a nasterii.

Ce semne prezinta pisica cu toxoplasmoza?

In cazul infestatiilor de intensitate redusa, boala poate fi asimptomatica. Pisicile in varsta sau cele compromise imunitar prezinta o forma acuta de boala, manifestata prin diaree, letargie, anorexie (slabire avansata), dispnee (greutate in respiratie), semne neurologice precum incoordonare, incapacitatea de mentinere a pozitiei patrupodale (de a sta in 4 labe), vocalizari excesive (mieunat excesiv), rotire in cerc, anizocorie (pupile inegale) sau crize de tip epileptiform.

In cazul pisicilor gestante, se poate produce avortul sau, daca pisoii supravietuiesc, acestia sunt letargici, hipotermici si prezinta distensie abdominala.

Si totusi, ce este de facut daca pisica mea a contractat toxoplasmoza?

Daca aveti suspiciuni  si  animalul dvs. prezinta semne de boala, consultati medicul veterinar si realizati testele necesare stabilirii diagnosticului de certitudine pentru pisica dumneavoastra.

Un rezultat pozitiv echivaleaza cu trecerea pisicii prin boala si o probabilitate destul de mica ca aceasta sa fie inca eliminatoare de elemente infestante- oochisturi (se elimina doar in primele 2 saptamani dupa infestare).

  • Se recomanda limitarea accesului pisicii in mediul exterior si limitarea posibilitatii de a vana soareci, pasari, etc.;
  • Se evita hranirea pisicii cu preparate din carne cruda;
  • Gradinaritul trebuie realizat cu manusi;
  • Curatarea litierei sa se realizeze cel putin o data pe zi si, de asemenea, cu manusi. Femeile gravide si persoanele imunosupresate este bine sa evite curatarea litierei;
  • Hrana din alimentatia curenta trebuie gatita la o temperatura mai mare de 67 de grade;
  • Spalarea mainilor, dar si a ustensilelor dupa manipularea carnii crude este obligatorie.

Am lasat pentru final intrebarea care macina multe viitoare mamici iubitoare de pisici: aparitia unei sarcini implica excluderea pisicii din familie?

Raspunsul este categoric NU.

Risc nu prezinta pisicile seropozitive, ci cele seronegative care ar putea deveni eliminatoare. Totusi, respectarea masurilor de igiena, utilizarea manusilor si curatarea litierei suficient de des reduc la minim riscul aparitiei bolii.

Ca medic veterinar si posesoare de pisica, consider ca aceasta nu trebuie sa fie privita ca un dusman al bebelusului, ci dimpotriva, ca un companion si o sursa de buna dispozitie. 🙂