Totul despre perioada de călduri la pisici. Prevenire și remediu.

Autor: Dr. Cristian Cristea

Perioada de călduri la pisici crează mari bătăi de cap proprietarilor acestora, inclusiv nopți nedormite. Iar acesta este unul dintre motivele pentru care sterilizarea animalelor este indicată.

Iată în ce constă perioada de călduri la pisici, ce schimbări se produc în comportamentul acestora, ce remedii există și cum putem preveni acest lucru.

Ce este ciclul estral sau perioada de călduri la pisici?

Ciclul estral reprezintă ansamblul modificărilor periodice ale uterului și vaginului la femelele mamifere, sub influența hormonilor ovarieni. Această culminează cu atingerea estrului (numit popular călduri). Acesta se caracterizează prin maximul receptivității față de mascul și al dorinței de împerechere, iar din punct de vedere fiziologic prin faptul că mucoasa uterului permite fixarea ovulului fecundat.

Nu trebuie confundat cu ciclul menstrual, care este caracteristic speciei umane.

După frecvența ciclurilor sexuale, mamiferele se clasifică în:

  • monoestrice(monociclice): un singur ciclu de călduri pe an – animalele sălbatice;
  • diestrice: două cicluri de călduri pe an, de exemplu femela la câine;
  • poliestrice(policiclice)

Fazele ciclului sexual

  • proestru: inițierea foliculogenezei, clinic femela manifestă un interes crescut pentru mascul.
  • estru: se dezvoltă foliculii dominanți și se secretă estrogenii, care induc receptivitatea sexuală. Intensitatea maximă a modificărilor comportamentale este înregistrată în apropierea momentului ovulației. Această poate continuă 1-2 zile după ovulație.
  • ovulatie: se eliberează ovulul apt pentru fecundare. Ovulația se poate produce spontan sau poate fi provocată neuroreflex prin act sexual, ca de exemplu la pisică, iepuroaică.
  • metestru: se formează corpul galben și se pregătește endometrul în vederea producerii nidației.
  • diestru: corpul galben ajunge la eflorescența, această glandă endocrină atingând maximul sintezei.
  • anestru: perioada de repaus sexual.
Sursa https://ro.wikipedia.org/wiki/Ciclu_estral

Femelele nesterilizate vor intră vor intra sezonier în perioada de estru, primăvara și toamna. Însă căldurile pot apărea și în restul anului. Perioada de călduri la pisici durează în medie 7 zile, dar poate varia între 3 și 14 zile.

Momentul premergător împerecherii

În condiții naturale, când vorbim despre pisicile care trăiesc în mediul exterior, o pisică va fi curtată de mai mulți motani. Pisica elimină la nivelul glandelor din regiunea vulvara substanțe odorante, feromoni care au rolul de a atrage motanii de la distanțe destul de mari.

Mieunatul motanilor din timpul nopții, asemănător cu plânsetele unui bebeluș, reprezintă serenadele prin care ei curtează pisica. Acestea sunt însoțite de cele mai multe ori și de lupte crâncene între motani pentru supremație. Adesea, învingătorul este atât de epuizat, încât nu va mai întreprinde actul sexual.

De multe ori în aceste situații pisica poate pleca cu un alt partener odihnit. 🙂

Se poate steriliza pisica atunci când este în călduri?

Da, este posibilă efectuarea intervenției chirurgicale în perioada caldurilor, dar nu este recomandat!

Durata acestor manifestări este între 3 și 14 zile și este asociată cu „nopți albe” ale proprietarilor care ne sună cu rugămintea de a efectua intervenția chirurgicală „ASTĂZI”.

De cele mai multe ori astăzi nu se poate deoarece nu este o urgență medicală și astăzi nu este recomandat…

De ce? Pentru că în această perioadă statusul imunitar al pisicii este depresat, uterul, coarnele uterine sunt inflamate, mult mai friabile, iar riscul de hemoragii și de complicații intra și post chirurgicale este mai crescut.

Stresul chirurgical și anesteziologic suprapuse peste stresul perioadei fiziologice în care se află pisica, vor duce la o recuperare postchirurgicala mai lentă a animalului postchirurgie.
În al doilea rând, manifestările care deranjează proprietarii nu se vor opri după chirurgie. Ele pot persista până la câteva luni până când hormonii care sunt răspunzători de aceste manifestări vor fi eliminați în totalitate din organism.

Sterilizarea la pisici poate fi efectuată la 7-10 zile după ce s-au remis semnele specifice perioadei de călduri. Desigur înainte pisicuța trebuie să fie supusă consultului preoperator și investigațiilor paraclinice pe care medicul veterinar le va considera necesare. În funcție de vârstă și statusul medical al pacientului acestea investigații se pot constitui în analize biochimice și hematologice de sânge, examen ecografic abdominal și/ sau cardiologic sau radiografii de torace.

Putem administra preparate injectabile sau pastile care să oprească perioada de călduri la pisici?

Din păcate există aceste variante, dar NU SUNT RECOMANDATE!!!! Preparatele hormonale folosite în acest scop pot duce la serioase dezechilibre hormonale în organismul pisicilor, pot contribui la apariția piometrului (infecție, puroi în uter), tumori mamare, chisturi pe ovare, și la perioade de călduri mai dese, care se repetă la intervale mai scurte de timp.

Cea mai bună și mai sigură metodă de a elimina aceste neplăceri (în cazul pisicilor de la care nu se dorește obținerea de pui), și totodată și riscul de a dezvoltă un piometru este sterilizarea prin ovariohisterectomie totală (adică excizia completă a uterului și a ovarelor). Perioada de recuperare postoperatorie este relativ scurtă 5-7 zile. Iar odată cu sterilizarea, problemele asociate caldurilor vor dispărea în totalitate în următoarele luni!

O pisica se poate împerechea cu mai mulți motani?

Răspunsul este da, iar că dovadă stă numărul de pui diferit colorați și cu diferite caracteristici de fizionomie pe care pisicile fără stăpân îi nasc.

În timpul în care alăptează, pisicile trebuie ținute separat de motani, deoarece, dacă sunt montate, ele pot rămâne gravide.

Foarte important de reținut este că maturitatea sexuală la pisica începe odată cu vârsta de 4-6 luni, practic din acel moment putând rămâne gestante.

Din păcate, organismul lor nu este suficient de dezvoltat pentru a primi și a duce la bun sfârșit o gestație, motiv pentru care se recomandă că montele controlate la femele să se facă după vârsta de 12-18 luni.

Se recomandă, , pentru menținerea sub control a populației feline de rasă comună, sterilizarea femelelor prepubere începând cu vârsta de 6 luni iar în cazul motanilor începând cu vârstă de 10-12 luni.