Totul despre perioada de calduri la pisici. Prevenire si remediu.

Autor: Dr. Cristian Cristea

Perioada de calduri la pisici creaza mari batai de cap proprietarilor acestora, inclusiv nopti nedormite. Iar acesta este unul dintre motivele pentru care sterilizarea animalelor este indicata.

Iata in ce consta perioada de calduri la pisici, ce schimbari se produc in comportamentul acestora, ce remedii exista si cum putem preveni acest lucru.

Ce este ciclul estral sau perioada de calduri la pisici?

Ciclul estral reprezinta ansamblul modificarilor periodice ale uterului si vaginului la femelele mamifere, sub influenta hormonilor ovarieni. Aceasta culminează cu atingerea estrului (numit popular calduri). Acesta se caracterizeaza prin maximul receptivitătii fata de mascul si al dorintei de imperechere, iar din punct de vedere fiziologic prin faptul că mucoasa uterului permite fixarea ovulului fecundat.

Nu trebuie confundat cu ciclul menstrual, care este caracteristic speciei umane.

Dupa frecventa ciclurilor sexuale, mamiferele se clasifica in:

  • monoestrice(monociclice): un singur ciclu de calduri pe an – animalele salbatice;
  • diestrice: doua cicluri de calduri pe an, de exemplu femela la caine;
  • poliestrice(policiclice)

Fazele ciclului sexual

  • proestru: initierea foliculogenezei, clinic femela manifestă un interes crescut pentru mascul.
  • estru: se dezvolta foliculii dominanți si se secreta estrogenii, care induc receptivitatea sexuala. Intensitatea maxima a modificărilor comportamentale este inregistrată in apropierea momentului ovulatiei. Aceasta poate continua 1-2 zile după ovulatie.
  • ovulatie: se eliberează ovulul apt pentru fecundare. Ovulatia se poate produce spontan sau poate fi provocata neuroreflex prin act sexual, ca de exemplu la pisicaiepuroaica.
  • metestru: se formeaza corpul galben si se pregateste endometrul in vederea producerii nidatiei.
  • diestru: corpul galben ajunge la eflorescenta, această glanda endocrina atingand maximul sintezei.
  • anestru: perioada de repaus sexual.
Sursa https://ro.wikipedia.org/wiki/Ciclu_estral

Femelele de pisica nesterilizate vor intra vor intra sezonier in perioada de estru, primavara si toamna. Insa caldurile pot aparea si in restul anului. Perioada de calduri la pisici dureza in medie 7 zile, dar poate varia intre 3 si 14 zile.

Cele 5 etape ale ciclului estral sunt:

Proestru: In aceata etapa nu se observa modificari comportamentale. Masculii sunt atrasi de catre femele, insa acestea nu accepta monta.

Estru: este perioada de calduri la pisici in care femela accepta masculul. Semnele pe care le puteti observa sunt inflamarea vulvei, pisicile vocalizeaza (un mieunat care are rolul de a atrage motanii) se rostogolesc pe podea, se incolacesc, se freaca cu capul de picioarele proprietarului sau de obiecte din casa,  devine mai tandra, se plimba mai des, este mai agitata. Cele care stau in casa vor sa evadeze. Multi proprietari confunda aceste semne cu o problema de sanatate care provoaca dureri foarte mari.

Metestru si  Diestru perioadele dupa estrus sau imperechere pot dura 30 pana la 40 de zile.

Daca pisica ramane gravida, sarcina dureaza in medie intre 60 si 64 de zile la pisica.

Anestru reprezinta perioada de inactivitate (sexuală și hormonală) intre fazele de estrus. Aceasta poate dura doua pana la trei luni.

Perioada de calduri la pisici, sau estru, reprezinta perioada in care pisicile sunt pregatite sa se imperecheze si accepta monta. In aceasta perioada foliculii ovarieni produc estradiolul (este hormonul cel mai activ dintre estrogeni, care sunt responsabili de dezvoltarea caracterelor sexuale secundare feminine si care impreună cu progesteronul controlează cele mai importante procese reproductive feminine.)

Aceasta perioada nu trebuie confundata cu menstruatia femeilor. Pisicile nu elimina sange, uneori pot aparea eliminari de mucoasa. In cazul femelelor de pisica, ovulatia este indusa. Acest lucru inseamna ca apare doar in momentul montei (imperecherii) sau in cazul stimularii manuale.

Daca nu sunt montate, nivelul de hormoni va scadea si caldurile vor inceta. Dar se vor repeta dupa 2 sau 3 saptamani.

Momentul premergator imperecherii

In conditii naturale, cand vorbim despre pisicile care traiesc in mediul exterior, o pisica va fi curtata de mai multi motani. Pisica elimina la nivelul glandelor din regiunea vulvara substante odorante, feromoni care au rolul de a atrage motanii de la distante destul de mari.

Mieunatul motanilor din timpul noptii, asemanator cu plansetele unui bebelus, reprezinta serenadele prin care ei curteaza pisica. Acestea sunt insotite de cele mai multe ori si de lupte crancene intre motani pentru suprematie. Adesea, invingatorul este atat de epuizat, incat nu va mai intreprinde actul sexual.

De multe ori in aceste situatii pisica poate pleca cu un alt partener odihnit. 🙂

Ce se intampla in timpul imperecherii dintre un motan si o pisica?

Pisica incearca sa atraga motanii si prin pozitia corpului, capul aplecat, trenul posterior si coada ridicata si indreptata spre stanga sau spre dreapta, pentru a evidentia vulva, picioarele usor flexate vor calca pe loc, simuland mersul.

Aceasta pozitie va facilita imperecherea, motanul tinand pisica cu dintii de gat pentru o mai buna fixare si cooperare si montand-o din spate. Muscatul de gat (asociat de unii proprietari cu un joc erotic sau un viol 🙂 ) are rolul de a declansa stimuli la nivelul creierului pentru a declansa ovulatia.

Actul mecanic asigurat de penetrare este cel care activeaza ovulatia.

Penisul motanului are pe suprafata sa niste celule asemanatoare unor spini/solzi ce stimuleaza vulva si asigura fixarea acestuia in vagin pentru o perioada scurta de 5-10 secunde, dupa care motanul coboara de pe pisica.

Dupa aceasta prima imperechere, femela este interesata insa de alte imperecheri, ea urmarind motanul si incercand sa il stimuleze. Acesta poate repeta monta de cateva ori, dupa care interesul sexual al masculului se va diminua.

Pisica va incerca sa il atraga in continuare sau va cauta un alt partener.

Se poate steriliza pisica atunci cand este in calduri?

Da, este posibila efectuarea interventiei chirurgicale in perioada caldurilor, dar nu este recomandat!

Durata acestor manifestari este intre 3 si 14 zile si este asociata cu „nopti albe” ale proprietarilor care ne suna cu rugamintea de a efectua interventia chirurgicala „ASTAZI”.

De cele mai multe ori astazi nu se poate deoarece nu este o urgenta medicala si astazi nu este recomandat…

De ce? Pentru ca in aceasta perioada statusul imunitar al pisicii este depresat, uterul, coarnele uterine sunt inflamate, mult mai friabile, iar riscul de hemoragii si de complicatii intra si post chirurgicale este mai crescut.

Stresul chirurgical si anesteziologic suprapuse peste stresul perioadei fiziologice in care se afla pisica, vor duce la o recuperare postchirurgicala mai lenta a animalului postchirurgie.

In al doilea rand, manifestarile care deranjaza proprietarii nu se vor opri dupa chirurgie. Ele pot persista pana la cateva luni pana cand hormonii care sunt raspunzatori de aceste manifestari vor fi eliminati in totalitate din organism.

Sterilizarea la pisici poate fi efectuata la 7-10 zile dupa ce s-au remis semnele specifice perioadei de calduri. Desigur inainte pisicuta trebuie sa fie supusa consultului preoperator si investigatiilor paraclinice pe care medicul veterinar le va considera necesare. In functie de varsta si statusul medical al pacientului acestea investigatii se pot constitui in analize biochimice si hematologice de sange, examen ecografic abdominal si/ sau cardiologic sau radiografii de torace.

Putem administra preparate injectabile sau pastile care sa opreasca perioada de calduri la pisici?

Din pacate exista aceste variante, dar NU SUNT RECOMANDATE!!!! Preparatele hormonale folosite in acest scop pot duce la serioase dezechilibre hormonale in organismul pisicilor, pot contribui la aparitia piometrului (infectie, puroi in uter), tumori mamare, chisti pe ovare, si la perioade de calduri mai dese, care se repeta la intervale mai scurte de timp.

Cea mai buna si mai sigura metoda de a elimina aceste neplaceri (in cazul pisicilor de la care nu se doreste obtinerea de pui), si totodata si riscul de a dezvolta un piometru este sterilizarea prin ovariohisterectomie totala (adica rezecarea completa a uterului si a ovarelor). Perioada de recuperare postoperatorie este relativ scurta 5-7zile. Iar odata cu sterilizarea, problemele asociate caldurilor vor disparea in totalitate in urmatoarele luni!

O pisica se poate imperechea cu mai multi motani?

Raspunsul este da, iar ca dovada sta numarul de pui diferit colorati si cu diferite caracteristici de fizionomie pe care pisicile fara stapan ii nasc.

In timpul in care alapteaza, pisicile trebuie tinute separat de motani, deoarece, daca sunt montate, ele pot ramane gravide.

Foarte important de retinut este ca maturitatea sexuala la pisica incepe o data cu varsta de 4-6 luni, practic din acel moment putand ramane gestante.

Din pacate, organismul lor nu este suficient de dezvoltat pentru a primi si a duce la bun sfarsit o gestatie, motiv pentru care se recomanda ca montele controlate la femele sa se faca dupa varsta de 12-18 luni.

Ca recomandare, pentru mentinerea sub control a populatiei feline de rasa comuna, este sterilizarea femelelor prepubere incepand cu varsta de 6 luni iar in cazul motanilor incepand cu varsta de 10-12 luni.