Despre boala paradontală la câini și pisici

Autor: DVM MRCVS Elena-Carmen Nenciulescu

Ce este boala parodontală?
Boala parodontală sau parodontita, cea mai întâlnită afecțiune a cavității bucale a câinilor și pisicilor, este o boală degenerativă a parodonțiului, caracterizată prin gingivită, sângerări gingivale, retracție gingivală cu expunerea rădăcinii și a furcației, pierderi de atașament, mobilitate dentară și căderea dinților. Parodonțiul este structura ce susține dintele în alveola dentară și este format din gingie, cement radicular, ligament alveolo-dentar și os alveolar.

Cum apare boala parodontală?
Pe suprafața dintelui curat, se depune placa dentară alcătuită din glicoproteine salivare, polizaharide extracelulare și bacterii. În lipsa igienei orale, placa dentară este mineralizată de sărurile din salivă și astfel apare tartrul. Bacteriile pătrund apoi subgingival unde eliberează endotoxine, distrugând parodonțiul. Tartrul pe care îl putem vedea cu ochiul liber nu este patogen în sine, având strict un efect iritativ local, problematic este tartrul localizat subgingival.

 

Este boala parodontală o urgență?
În stomatologia veterinară, urgențele nu sunt des întâlnite (prin urgență înțelegem o patologie care, dacă nu este tratată cât mai repede, viața pacientului este pusă în pericol, ca de exemplu în traumatismele cu fracturi maxilare/mandibulare, sau vitalitatea dintelui se poate pierde cum se întâmplă în fracturi dentare recente care se pot tratata altfel decât prin extracție dentară). Boala parodontală NU este o urgență, dar netratată poate afecta calitatea vieții pacientului și poate avea atât consecințe locale (abcese dentare ce se pot extinde inclusiv în apropierea ochiului, fistule oronazale, osteomielită cronică, fracturi patologice de mandibulă, cresterea incidenței cancerului oral), cât și consecințe generale (afecțiuni cardiace, pulmonare, hepatice, renale).

 

Cum se manifestă boala parodontală?
Clinic, cel mai adesea proprieraul obsevă că animalul său de companie prezintă un miros neplăcut al gurii și tartru pe coroana dentară. Alte semne clinice pot fi: apetitul capricios, apatia, hipersalivația, asimetria feței (în abcese dentare).

DSH, 12 ani, F – Sursă proprie

 

Cum se tratează boala parodontală?
În general, tratamentul constă în detartraj profesional supra- și subgingival însoțit de extracții dentare sub anestezie generală. ANTIBIOTICELE NU TRATEAZĂ BOALA PARODONTALĂ. Ele sunt prescrise în anumite situații pentru a preveni bacteriemia în cazul pacienților cu comorbidități. Într-adevăr, după administrarea de antibiotic, mirosul neplăcut al gurii dispare, dar cauza nu.

Metis Shih Tzu, M, 9 ani – Sursă proprie

 

Este necesară anestezia generală pentru detartraj?
Da, este necesară deoarece, așa cum am menționat mai sus, tartrul de pe coroana dentară nu este patogen, iar parodonțiul nu poate fi tratat corespunzător fără anestezie generală oricât de cuminți ar fi câinii și pisicile dumneavoastră. De asemenea, este important de reținut că tratamentul profesional trebuie completat de igienă orală acasă. Periajul dentar zilnic cu produse de uz veterinar este cea mai bună metodă de prevenție a bolii parodontale. Întrucât de cele mai multe ori nu se pot peria toate suprafețele dintelui, specialiștii recomandă un detartraj profilactic anual (chiar și semestrial în cazul câinilor din rasele mini toy).