Vin, sărbătorile vin cu…pericole / Sărbătorile de iarnă și pericolele pentru necuvântători

Autor: Asistent veterinar – Marina Manole

Perioada sărbătorilor de iarnă este foarte aproape, însă odată cu ea apar pericole specifice pentru animalele de companie. De la delicatesele tradiționale, la decorațiuni viu-colorate și până la invitații numeroși sau artificiile care prevestesc venirea Anului Nou, toate pot fi potențiale pericole pentru blănosul nostru.

Sursa: www.ovrs.com

În primul rând vom discuta despre alimentele care se servesc în această perioadă. Știm că luna decembrie este plină de alimente îmbietoare și mirosuri alese dar trebuie să ținem minte că majoritatea produc disconforturi mari pentru animalele de companie. De la clasica ciocolată care este toxică datorită conținutului de cacao și până la resturile alimentare (oase, carne, brânzeturi, prăjituri, etc) , toate pot afecta sănătatea blănosului nostru, ducând astfel la o experiență neplăcută pentru întreaga familie.

 

 

Uitați o mică listă despre alimentele întâlnite în această perioadă și efectele lor:

  • Ciocolata (cacao) – nu poate fi metabolizată de animalele de companie, ingestia acesteia ducând de la semne ușoare de indigestie până la intoxicații severe manifestate prin semne neurologice și afectări de organe interne.
  • Strugurii și stafidele pot provoca insuficiență renală acută.
  • Ceapa și usturoiul, crude sau gătite, sunt și ele toxice pentru organismul patrupezilor noștri.
  • Odată ingerate, acestea duc la semne digestive, anemie și chiar insuficiență renală.
  • Alimentele pe bază de proteină animală nu sunt toxice însă acestea conțin foarte multe ingrediente mixte ( condimente, grăsimi, substanțe adiționale) care împreună pot afecta sănătatea companionului nostru. De la simple semne digestive reprezentate prin vomă, diaree sau dureri abdominale, acestea se pot complica cu pancreatite, eroziuni sau ulcere pe tractul digestiv, hepatite, etc.
  • Îndulcitorii artificiali (precum xilitolul) determină secreția de insulină în sânge și, consecutiv, scăderea glicemiei ducând la vome, apatie sau chiar la crize letale de hipoglicemie.
  • Oasele fierte devin casante, spargandu-se în bucăți mici, care se pot bloca în tractul gastro-intestinal sau pot perfora peretele intestinelor. În alte scenarii acestea se deshidratează și formează „dopuri” pe tractul digestiv ducând la constipație, vome și stare generală alterată.
  • Brânza cu mucegai sau alimentele vechi produc substanțe toxice pentru animalele de companie și care pot afecta sistemul nervos al acestora.

 

Să povestim puțin și despre decorațiunile pe care le folosim în această perioadă. Ce trebuie să înțelegem este că toate obiectele de dimensiuni mici și mijlocii, colorate sau strălucitoare care ne atrag nouă atenția sunt observate și de colegii noștri patrupezi.

Sursa: www.homesalive.ca

Se recomandă ca toate obiectele decorative și nu numai, să fie depozitate în siguranță , departe de curiozitatea pisicii sau cățelului. Se pot implementa opțiuni mai sigure de decorare a casei, compatibile cu numărul și personalitatea animăluțelor din gospodărie.

Aceeași mențiuni se aplică și în cazul jucăriilor, ambalajelor și diverselor accesorii care ne colorează sărbătorile.

 

 

Plantele decorative din acest sezon nu sunt nici ele inofensive când discutăm de conviețuirea cu un blănos mai mult sau mai puțin curios. Spre exemplu, crăciunița are efect iritativ odată ingerată și duce la apariția vomei, inapetenței și a hipersalivației. Vâscul, consumat în cantitate mică poate duce la semne digestive (vomă, diaree) iar cantitățile mai semnificative pot duce la afectarea sistemului cardiovascular.

Bradul este piesa centrală, nelipsită, în decorarea casei și din păcate și el poate fi o sursă de accidente și neplăceri. La montarea bradului trebuie să ne asigurăm că acesta este bine ancorat, că decorațiunile agățate de crengi sunt bine poziționate iar blănosul nostru este supravegheat în prezența bradului. În ziua de azi, din fericire, există diverse metode pentru decorarea casei și a bradului care să scadă riscurile accidentelor.

Sursa: www.boredpanda.com

Toată perioada sărbătorilor a fost și va fi împânzită de sunete puternice produse de artificii , petarde, muzică și unele tradiții specifice zonelor. Din păcate, animalele nu apreciază atât de mult aceste manifestări colorate, pentru unii dintre ei fiind chiar o perioadă traumatizantă.

Din cauza fricii, câinii au tendința de a fugi în încercarea de a scăpa de pericol, motiv pentru care în această perioadă, în special în noaptea dintre ani, sunt frecvente cazurile în care câinii dispar de acasă. Alte scenarii sunt starea de agitație, lipsa poftei de mâncare, schimbarea comportamentului.

Sursa: www.adaptil.com

Dacă avem acasă un blănos care în perioada sărbătorilor prezintă semne precum cele menționate mai sus se recomandă aplicarea unor măsuri preventive pentru a-i asigura confort. Se poate opta pentru organizarea unui culcuș izolat în care să se simtă în siguranță, aplicarea în casă de sunete precum muzica pentru atenuarea sunetelor de afară, ieșirea la plimbări scurte la ore mai liniștite ale zilei, etc. În cazul în care animăluțul manifestă stări exagerate care se prelungesc în timp și produc disconforturi
majore pentru animal sau proprietar, medicul veterinar vă poate îndruma și prescrie tratamente anxiolitice pentru această perioadă.

 

De asemenea, microciparea și înregistrarea câinilor în RECS ( Registru Electronic al Câinilor cu Stăpân) este de mare ajutor deoarece, dacă câinii fug de acasă și sunt găsiți de persoane străine, pot fi duși la veterinar pentru citirea microcipului și identificarea proprietarului.

 

Decembrie este luna sărbătorii și a bucuriei. Ultimul lucru pe care oricine și l-ar dori este să își petreacă sărbătorile la un spital veterinar. Așadar, asigurați-vă că blănoșii stau departe de orice ar putea reprezenta un pericol și apelați la medicul veterinar cu încredere dacă aveți suspiciuni că animalul dumneavoastră ar putea avea probleme