Autor: Doctor medic veterinar – Dr. Lia Ion
Cu sprijinul Pet Stuff am avut oportunitatea să particip timp de două săptămâni la un curs de specializare în oftalmologie veterinară în Italia. Am avut ocazia să lucrez alături de un specialist european, diplomat al Colegiului European de Oftalmologie Veterinară, Dvm Laura Barachetti.
Activitatea zilnică s-a desfășurat în cadrul a mai multe clinici și spitale veterinare, printre care Spitalul Veterinar Universitar Lodi, Milano, Institutul Veterinar de la Novara, Clinica Veterinară Tibaldi, Clinica Veterinară SanSiro, Clinica Veterinară CMV Varese.
Sub îndrumarea Dipl ECVO Laura Barachetti am participat la consultatii oftalmologice, dar și la intervenții chirurgicale oftalmologice care au avut loc pe parcursul perioadei de pregătire. Am avut ocazia atât de a învăța lucruri noi, dar și de a aprofunda sau de a vedea alte moduri de abordare a unor tehnici cunoscute. Multe dintre metodele specifice utilizate în cadrul oftalmologiei veterinare am avut ocazia să le învăț pe parcursul perioadelor de pregătire sub îndrumarea Conf. Univ. dr. Iuliana Ionașcu sau pe durata altor stagii de pregătire specializate pe oftalmologie.
În cadrul consultațiilor, am evaluat pacienții cu ajutorul instrumentelor speciale utilizate în oftalmologie, printre care slit-lamp, oftalmoscop indirect și lentile retiniene cu diferite dioptrii (20 D, 28 D, 40 D), oftalmoscop direct, Iris-Vet (pentru evaluarea reflexului pupilar cromatic), Tonovet (pentru evaluarea tensiunii intraoculare).
O examinare mai specială a constat în evaluarea pacienților cu valoare reproductivă, pentru care trebuie verificată existența a diferite afecțiuni oftalmologice ereditare. La rasele de câini predispuse la glaucom s-a realizat și o evaluare a unghiului de drenare a umorii apoase cu ajutorul unei lentile speciale gonioscopice. După examinare s-a eliberat un certificat care să ateste absența anumitor afecțiuni și posibilitatea ca respectivul pacient să se poată folosi la reproducție sau recomandarea de sterilizare în cazul prezenței de anomalii care se pot transmite puilor.
O altă evaluare mai specială a fost retinoscopia, care similar cu ceea ce se evidențiază în cadrul consultului oftalmologic la oameni, poate arăta daca respectivul pacient este emetrop, prezintă un anumit grad de miopie sau hipermetropie. Această examinare s-a realizat la un pacient canin care participa la diferite concursuri, iar instructorul observase că acesta a efectuat o săritură înainte să ajungă lângă un anumit obstacol.
Electroretinografia s-a realizat la pacienții care fuseseră diagnosticați cu cataractă și trebuia stabilit daca aceștia erau candidați pentru intervenția chirurgicală specifică. Procedura evaluează funcția celulelor cu conuri și cu bastonașe de la nivel retinian, cele care se ocupă de vederea diurnă și de cea nocturnă și în funcție de rezultat se stabilește dacă se poate realiza procedura de îndepărtare a cristalinului cu cataractă.