Lucruri pe care le știi doar dacă ești MEDIC VETERINAR cu RUXANDRA TENIA

Munca de medic veterinar este una la fel de importantă ca cea de medic. Proprietarii de animale știu foarte bine acest lucru, pentru că animalele de companie sunt pentru ei membrii ai familiei. Ca să aflăm mai multe despre această meserie, am stat de vorbă cu Dr. Ruxandra Tenia, co-owner și medic veterinar la clinica veterinară specializată Pet Stuff.

Despre alegerea acestui domeniu: „Am început să fiu interesată de această meserie din copilărie, când tatăl meu, care era medic veterinar, mă lua cu el la cabinet, unde vedeam diferite cazuri. M-a fascinat felul în care deslușea misterul suferinței unui pacient care nu putea să îi spună ce-l doare. De asemenea, dialogul pe care-l purta cu proprietarul, felul în care trebuia să obțină informațiile de la ei, era și este de multe ori o muncă de detectiv. Vezi, Dr. House everybody lies…„ În ceea ce privește cât de greu este să înveți această meserie, Ruxandra spune că este destul de dificil, pentru că trebuie să înveți încontinuu.

Despre cum arată o zi din viața de medic veterinar: „Începe la 09:00, dar nu știi niciodată când se termină. Vezi mulți câini și multe pisici, ocazional și alte specii: papagali, reptile, rozătoare. Unii sănătoși și fericiți, alții bolnavi și triști, alții se zbat între viață și moarte… Noi încercăm să-i salvăm, din păcate nu reușim mereu… așa că și noi suntem într-o continuă luptă. Important este că la sfârșit de zi, indiferent de oră, să fii sigur că ai făcut tot ce este posibil pentru ei și mâine să o poți lua de la început.”

Un lucru pe care foarte puțini oameni îl știu despre job-ul medic veterinar: „Dragostea pentru animale nu este suficientă pentru a putea fi medic veterinar. Tratăm animale și consiliem proprietari, dar nu suntem psihologi. Treaba e mai complexă de atât.”

Despre cea mai importantă calitate pe care un medic veterinar trebuie să o aibă, Ruxandra spune că aceasta este empatia.

Cea mai mare idee preconcepută a românilor în legătură cu domeniul în care activează Ruxandra: „Dacă ești medic veterinar și iubești animalele ar trebui să le tratezi gratis.”

Dacă România ar fi o persoană, Ruxandra ar descrie-o astfel: „Un om frumos și bolnav, o boală care tinde să se cronicizeze dacă nu apar rapid niște „medici” pricepuți care să o trateze.”

Despre cea mai mare satisfacție pe care ți-o oferă acest job: „Fericirea și recunoștința din ochii fiecărui pacient pe care reușesc să îl salvez, și cea din partea unora dintre membrii familiilor lor.”

Cel mai important sfat pe care l-ar da cuiva care-și dorește să se facă medic veterinar: „Să se gândească bine înainte, să vorbească cu mai mulți medici veterinari, să facă voluntariat în unități veterinare, să încerce să înțeleagă toate aspectele acestei meserii înainte să investească primii 6 ani în această facultate… plus restul.”

Despre cea mai importantă lecție pe care a învățat-o din această meserie: „Sunt proprietari pentru care animalele lor sunt copiii lor, și trebuie să luptăm pentru fiecare în parte, ca și cum am lupta pentru un membru din familia noastră.”