Medicină internă

Medicina Internă  este ramură a medicinei care are ca obiect  păstrarea și restabilirea sănătătii pacientului  și care studiază în acest scop procesele fizice,  chimice și biologice ale vieții, structurile și funcțiile organismului, cauzele și mecanismele de producere a bolilor, precum și mijloacele de diagnosticare, tratare și prevenire a lor, cu concentrare pe bolile și patologia organelor interne ale corpului animal. Specialitatea medicină internă presupune diagnosticul, tratamentul și prevenirea bolilor care afectează unul sau mai multe organe interne. Medicul de medicină internă are competența de a evalua integral pacientul și de a indica tratamentul adecvat, medicamentos sau chirurgical,  inclusiv de tratamente non invazive sau chirugicale.

În cadrul cabinetului de medicină internă, pacienţii pot beneficia de diagnosticul şi tratamentul bolilor medicale acute:

 1. diagnosticul clinic, funcţional şi imagistic, precum şi tratamentul bolilor pulmonare (astm bronşic, bronşite cronice obstructive, pneumonii, pleurezii);
 2. diagnosticul bolilor cardiace (hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, tulburări de ritm ale inimii ca: fibrilaţia atrială, valvulopatii), managementul factorilor de risc cardiovascular, cu evaluarea riscului cardiovascular şi întârzierea progresiei insuficienţei cardiace;
 3. diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor digestive (hepatite cronice, ciroza hepatică, boala ulceroasă, boală de reflux gastroesofagian, litiaza biliară veziculară,ictere);
 4. diagnosticul bolilor renale (infecţii ale tractului urinar, litiaza renală şi terapia acestora);
 5. diagnosticul și tratamentul afecțiunilor urologice:

Urologie  este specialitatea medicală și chirurgicală care se ocupă de tratamentul și diagnosticarea afecțiunilor sistemului urogenital masculin și urinar feminin. Organele ale căror boli sunt studiate de urologie sunt: rinichii, glandele suprarenale, ureterele, vezica urinară, uretră și organele reproductive ale bărbaților:testicule, epididim, vas deferent, vezicule seminale, prostată și penis.

 1. diagnosticul sindromului anemic;
 2. diagnosticul și tratamentul bolilor sistemice (vasculite sistemice, boli autoimune – anemia autoimună, trombocitopenia autoimună, Diabet zaharat de tip1, Boală Crohn, colită ulcerativă, Scleroză multiplă, hepatită autoimună, Miastenia Gravis, Dermatomiozită, Boală Addison, Ciroză biliara, sindroame paraneoplazice, bolnavi cu febră de etiologie necunoscută); bolnavi cu afecțiuni severe și probleme medicale complexe;  
 3. diagnosticul bolilor reumatologice: poliartrită reumatoidă, gută, colagenoze (lupus eritematos, sclerodermie), vasculite; controale periodice pentru evaluarea stării de sănătate; ecografii abdominale și recomandări de regimuri alimentare, diete pentru supraponderali și diabetici.
 4. diagosticul și tratementul afecțiunilor endocrinologice: Sindrom Cushing hipofizar sau adrenal (hiperadenocorticism), Boala Addison primară sau secundară (Hipoadenocorticism),  Diabet zaharat, Insulinom, Hipertiroidism la pisică, Hipotiroidism la câine,  Hipogonadismul congenital.
 5. diagnosticul și tratamentul afecțiunilor neurologice: Neurologia  este o ramură a medicinii care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sistemului nervos central, periferic și vegetativ.

Cauzele afecțiunilor neurologice sunt diverse: vasculare, inflamatorii, degenerative, toxice, metabolice, etc.

Diagnosticul unei afecțiuni neurologice impune o anamneză atentă, un examen clinic neurologic și general, precum și diverse investigații paraclinice (țeste de laborator, investigații imagistice) adaptate fiecărui tip de patologie în parte, precum și particularităților personale ale pacientului.

Printre afecțiunile neurologice se număra: sindroame cefaleice, epilepsia, accidentele vasculare cerebrale, scleroză multiplă, și alte afecțiuni ale nervilor periferici și cranieni, miastenia gravis.

 1. diagnosticul şi  tratamentul afecțiunilor ORL

ORL înseamnă oto-rino-laringologie,iar pincipalele afecțiuni care se tratează  în spitalul noastru  vizează nasul,gâtul,urechile.

Nu putem separa strict între ele afecțiunile legate de fiecare dintre aceste organe,deoarece majoritatea bolilor unuia le afectează pe toate;de exemplu,atunci când pacientului îi curge nasul,de obicei și tușește,iar o răceală se poate complica ușor cu otită,mai ales la pui.

Cele mai frecvente afecțiuni specifice fiecărui organ sunt:

 • nas: rinite (inflamațiile mucoasei nazale,manifestate prin curgerea sau înfundarea nasului);
 • gât: farino-amigdalite (tuse, inflamarea amigdalelor, infecții);
 • urechi: otite (inflamația urechii medii și a timpanului, manifestată în principal prin durere la nivelul urechii și mai grav, scurgerea unui lichid din ureche).

Semnele că animalul tău suferă de o afecțiune ORL mai severă decât o simplă  răceală sunt:

 • durată de peste 7 zile a simptomelor,în ciudă tratamentului aplicat;
 • severitatea simptomelor; de exemplu febră în loc să scadă,crește, în ciudă tratamentului;
 • apariția unor simptome speciale: amețeli, tulburări de vedere, intoleranță la lumină sau zgomot, leșin;

Următoarele manifestări te atenționează că este vorba de mai mult decât o simplă răceală și că trebuie să te prezentați cu animalul la medic:

 • la nas: scurgeri din nas destul de dese (mai mult de 3-4 ori/zi, 2-3 zile) secreția care se scurge din nas are aspect de puroi(galben-verzui);
 • la gât: este foarte răgușit, modificarea lătratului sau mieunatului,

 -limfonoduri submandibulare mărite în volum         

-amigdalele umflate și o respirație urât mirositoare;       

-aproape că nu mai poate să înghită mâncarea din cauza durerii sau umflării gâtului;

 • la urechi: dacă ti se pare că animalul tău nu mai aude bine

-se scărpina insistent în urechi, pavilionul extern este inflamat și înroșit, prezintă leziuni

-din ureche i se scurge lichid,sânge sau puroi

Pentru a preveni afecțiunile din sfera ORL,dar și în timpul acestora este bine să eviți să ții animalele în curent, să le lași  să meargă cu capul pe geam, să ai grija în momentul în care le faci baie la toaleta urechilor, la fel după băile în lacuri, râuri, mare, să mergi la un control periodic pentru a te asigură că animalul tău nu suferă de aceste probleme, la primele semne  contactează  medicul veterinar.

Servicii oferite:
 1. consultații
 2. tratamente
 3. aerosoli
 4. endoscopie nasofaringiana (Serviciu externalizat…)
 5. toalete auriculare
 6. remediere chirurgicală othematom
 7. examene otologice microscopice și pe medii de cultură
 8. diagnosticul și tratamentul bolilor infectioaseInca de la înființarea Școlii de veterinărie în curricula oferită în 1861, una din cele patru discipline era reprezentată de Bolile epidemice și lipicioase: În cei 150 de ani de evoluție ai învățământului veterinar bucureștean studiul bolilor transmisibile a devenit un domeniu exhaustiv, realizându-se în cadrul mai multor discipline, dintrecare Bolile infecțioase și medicină preventivă, prin impactul economic, social și asupra sănătății publice reperezinta cea mai importantă componentă a educației veterinare, făcând obiectul reglementărilor legislative În planul educației veterinaresi al politicilor sanitar-veterinare în plan național și internațional, precum și obiectul monitorizării și raportării în plan internațional.

Boala infecțioasă (boală contagioasă, boală molipsitoare, boală infectocontagioasa) este o boală cauzată de un agent biologic (virus, bacterie, parazit, ciupercă, insectă). Bolile infecțioase afectează omul și animalul patrunzandin corp prin transmitere direct de la individ la individ sau prin vectori. În afară de patologia individului izolat, pot avea importanță  epidemiologică, prin afectarea populației : izbugniri, epidemii și pandemii.Agentul infectiv pătrunde în organism printr-o poartă de intrare care poate fi:

 • respiratorie (gripele, pneumonia, pestă, jigodia (virusul Distemper), bronho pneumonia infecțioasă canină, parainfluenta canină etc)
 • alimentară (digestiva)-gastro-enteritele bacteriene și virale, paraziții intestinali, unii streptococi, etc.
 • cutanată-prin piele și mucoase-anumiți paraziți, micoze, stafilococoze, gonorea,etc
 • prin contact sexual (boli venerice, clamida, etc)
 • prin contactul cu secreții și dejecții: salivă, urină, fecale ( gripe, streptococoze, pneumonia, mononucleoză infecțioasă, parvoviroza canină, Virusul Distemper Canin, hepatită canină rubarth, leptospiroză canină, parainfluenta   canină, corona virus canin și felin,  panleucopenia infectiasa felină, caliciviroza, virusul Imunodeficienței Feline, Virusul leucemogen felin,  etc)
 • oculente (blefarită-gonoree oculentala nounascuti, clamidii, etc)
 • Babesioza ( infestarea cu hemoparaziti Babesia Spp. De către căpușă)
 • Hemobartoneloza ( infestare produsă de pureci)
 • Dirofilarioza (infestarea este produsă de țânțari)
 1. diagnosticul și tratamentul afecțiunilor dermatologice

Dermatologia are drept scop diagnosticarea și tratarea:

 • bolilor pielii și a anexelor acesteia
 • infecțiilor cu transmitere sexual

Afecțiunile ce pot fi diagnosticate și tratate sunt:

 • acneea
 • alopecia
 • boli ale unghiilor
 • dermatoze alergice: urticarie, eczeme, dermită atopica, dermite de contact, dermită seboreică, etc.
 • fotodermatoze
 • infecții cutanate bacteriene (impetigo, erizipel, celulită, chisturi infectate etc.), virale (herpes simplex, herpes zoster, veruci vulgare etc.) sau micotice (candidoze)
 • colagenoze (lupus eritematos, sclerodermie etc.)
 • pemfigus vulgar, pemfigoid bulos etc.
 • tumori benigne: papiloame, nevi (alunițe), chisturi, lipoame etc
 • tumori maligne: carcinoame bazocelulare, carcinoame spinocelulare etc

În cadrul spitalului nostru pacienții pot beneficia de tratamentul prin electrocauterizare a leziunilor cutanate  (papiloame, veruci).

Stabilește o programare