Tu ești un părinte bun pentru animalul tău de companie?

Dacă te-aș întreba dacă te consideri un părinte bun pentru animalul tău de companie, tu ce mi-ai răspunde?

Este minunat să avem în viața noastră un patruped care să ne acompanieze și să ne înveselească ziua. Totuși, a deține un animal de companie este și o responsabilitate căci, asemenea unui om, el trece alături de tine prin mai multe etape. Poate fi neajutorat, bolnăvior apatic și, inevitabil, va îmbătrâni.

De aceea, ideal este să te asiguri că îi oferi cea mai bună îngrijire în orice etapă a vieții. Urmărește regulile de mai jos și vezi câte ai bifat, iar la final află-ți scorul și descoperă cât de bun ești ca părinte de patruped.

1. Ești la zi cu vaccinurile și deparazitarea

Încă din primele luni de viață, patrupezii au nevoie să fie vaccinați și deparazitați (intern și extern), așa că este important să ai mereu notat în carnetul de sănătate ultima vizită la veterinar în acest scop pentru a te asigura că ești la zi cu vaccinul anual și cu deparazitările.

De asemenea, sterilizarea sau castrarea animalului tău de companie nu numai că previne înmulțirea nedorită, dar contribuie și la sănătatea lor pe termen lung, prevenind anumite tipuri de cancer și reducând comportamentele teritoriale sau agresive.

2. Ai grijă la alimentație

Știm despre prietenii noștri necuvântători că sunt tare pofticioși, însă, ca un părinte responsabil, trebuie să știi că unele alimente nu le priesc, iar altele, precum ciocolata, avocado, usturoiul sau condimentele sunt toxice și îi pot trimite de urgență direct la spital.

Asigură-te că îi oferi o hrană bogată în nutrienți și, de asemenea foarte important, informează-te cum poți adapta hrana în funcție de vârsta patrupedului.

3. Plimbările lungi și dese, cheia marilor succese

Poate că nu suna chiar așa proverbul binecunoscut, însă în cazul prietenilor noștri cu patru picioare, cel puțin 1-2 plimbări pe zi de câte 30 min – 1 oră sunt absolut necesare pentru a-și consuma energia și pentru a menține echilibrul kilogramelor. În cazul pisicilor, un spațiu generos în casă va asigura nevoia lor de mișcare și astfel își vor lua porția zilnică de sport.

4. Identifici ușor semnele de stres

Da, ai citit bine, și animalele pot fi stresate și apatice, așa că este bine să fii foarte receptiv la semnalele pe care acestea ți le oferă atunci când sunt stresate și să iei măsuri. Căscatul excesiv, scuturatul chiar și atunci când nu este ud, tremuratul sau micșoratul ochilor sunt semne evidente că animalul este stresat și are nevoie să se simtă în siguranță.

Asigură-te că îi oferi un spațiu intim, că îndepărtezi orice factor stresant (alte animale, zgomot puternic etc.) și, desigur, dacă starea persistă, fă o vizită la veterinar pentru o examinare mai atentă a animalului.

5. Îi oferi timp de calitate și afecțiune

Petrece timp cu animalul tău, oferindu-i atenție și dragoste. Animalele de companie dezvoltă legături emoționale puternice cu stăpânii lor. Mângâierile, joaca și vorbitul cu ei îi vor face să se simtă iubiți și protejați.

6. Dresaj și disciplină cu blândețe

Chiar dacă sunt animale domestice, patrupezii reacționează instinctual, astfel încât va fi nevoie de un minimum de dresaj pentru a adapta blănosul la viața în familie.

Totuși, folosește metode de dresaj bazate pe recompense pozitive. Nu folosi pedeapsa fizică sau intimidarea, deoarece acestea pot dăuna relației dintre voi și pot cauza probleme comportamentale. Fii consecvent în educația lui și stabilește reguli clare.

7. Asigură-i un mediu sigur și confortabil

Chiar dacă tu plătești facturile, casa este și a lui, așa că este important să se simtă bine și, mai ales, în siguranță.

Creează-i un spațiu confortabil unde se poate retrage pentru odihnă. Fie că este vorba despre un pat special, o cușcă sau un colț liniștit, este important ca animalul tău să aibă un loc sigur.
Fii atent la potențialele pericole din casă (produse toxice, obiecte mici pe care le-ar putea înghiți, plante decorative etc.).

8. Respectă-i nevoile

În funcție de rasă, vârstă sau etapă a vieții, blănoșii noștri au nevoi diferite și este important să ne asigurăm că suntem receptivi la acestea. Acordă atenție alimentației, dacă animalul are
probleme cu dantura, nu îl suprasolicita cu plimbări lungi sau prea rapide, dacă are probleme cu tensiunea sau este mai în vârstă și nu supraestima puii, care încă au nevoie de ajutor.

9. Grijă față de igiena animalului

Periază-ți animalul de companie regulat, mai ales dacă are o blană lungă sau densă, pentru a preveni încâlcirea părului și acumularea de murdărie. Spală-l doar atunci când este necesar și folosește produse speciale pentru animalele de companie, nu șampoane destinate oamenilor, care pot cauza alergii și iritații.

10. Responsabilitate pe termen lung

A avea un animal de companie este un angajament pe termen lung. Asigură-te că ești pregătit pentru toate responsabilitățile și provocările pe care le presupune îngrijirea lui, atât emoțional, cât și financiar.

Tu ce scor ai obținut?

Între 3 și 4 puncte:

Cu siguranță îți iubești animalul, însă poți face mai multe pentru el. Informează-te cu privire la cum îi poți oferi o viață mai bună și cum poți avea mai multă grijă de sănătatea lui.

Poți începe prin a urmări articolele de pe blogu-ul nostru pentru a avea un punct de start în călătoria ta prin lumea celor care nu cuvântă. Suntem siguri că ai face o treabă excelentă cu puțin ajutor.

Între 5 și 8 puncte:

Fie că ți-au plăcut dintotdeauna animalele, fie că te-ai atașat pe parcurs de prietenul tău necuvântător, este clar că ai deja mare parte din skill-urile unui bun părinte de animal de companie. Un plus de informare nu strică niciodată ca să te asiguri că îi oferi maximum de confort și siguranță.

Între 8 și 10 puncte:

Good job! Ești un adevărat maestru, iar animăluțul tău este norocos să te aibă drept părinte. Continuă să te informezi și să fii la zi cu toate noutățile despre grija față de animalele de companie.

Indiferent de punctaj, cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru animalul tău este să îi oferi
multă, multă dragoste. Iar cu puțin ajutor, vei învăța să ai din ce în ce mai multă grijă de el. Urmărește-ne pentru mai multe informații interesante și utile.