Tot ce trebuie să știi despre angiostrongiloza canină

Autor: DVM Ioana Sandu

Ce este angiostrongiloza canină?
Angiostrongiloza este o boală endemică în țările vestice europene, Africa și sudul Americii.
Din 2017 a fost semnalată în România (la vulpi și canide), iar din 2023 a fost semnalată la pacienții canini cu proprietari.
Din păcate, majoritatea infecțiilor sunt diagnosticate post-mortem sau sunt tratate ca pneumonii de natură infecțioasă.

Ce agent infecțios cauzează angiostrongiloza?
Nematodul, Angiostrongylus vasorum (viermele cardiac franțuzesc) este agentul care cauzează această condiție. Particulară în cazul acestui agent infecțios este morfologia tipică (larvele L1 sunt vizibile în urma evaluării coproparazitologice prin metoda Baermann/flotație).
O astfel de patologie poate produce fie un tablou clinic asimptomatic, fie un tablou clinic grav dependent de gradul de infestație și timpul scurs de la instalarea acesteia.

Cum se infectează câinele?
Pacienții canini se infectează prin ingestia gazdelor intermediare: broaște, melci și alte moluște. După infecție, paraziții se înmulțesc în parenchimul pulmonar.

Care sunt manifestările clinice uzual observate?
Manifestările clinice sunt destul de variate, însă printre cele mai frecvent observate sunt: tusea, efortul respirator, intoleranța la efort, anorexia, pierderea în greutate asociate tulburărilor cardio-respiratorii (pneumonie interstițială, emfizem pulmonar, insuficiență cardiacă congestivă dreaptă, tromboze), manifestărilor neurologice și coagulopatiilor (soldate cu epistaxis – sângerări de la nivel nazal sau sângerări de la nivelul altor mucoase).

Ce putem observa în urma testelor de screening uzuale?
Trombocitopenia și anemia regenerativă sau nu, sunt cele mai comune modificări.

Cum poate diagnostica medicul dumneavoastră o astfel de afecțiune?
Diagnosticul se bazează pe evaluarea radiologică pulmonară și ecografia cardiacă, urmate de identificarea în laborator a larvelor în probele de fecale prin diverse metode larvoscopice sau PCR.
De reținut este că eliminarea larvelor este intermitentă, fapt pentru care un rezultat negativ trebuie luat în considerare, iar pacientul menținut sub monitorizare și retestat.

Deasemenea, se pot utiliza teste serologice rapide specifice (AngioDetect, Idexx).
În cazul pacienților stabili, lavajul bronhoalveloar și examenul PCR din fluidul extras pot constitui metode alternative pentru un diagnostic cert.

 

Se poate trata această condiție?
Există numeroase protocoale terapeutice disponibile pe care le puteți discuta cu medicul curant.

Putem preveni o astfel de infecție?
Prin deparazitări externe recurente realizate conștiincios și prin controlul gazdelor intermediare din mediu (melci, broaște) putem preveni o astfel de infecție. Este indicat să preveniți contactul câinelui dumneavoastră cu gazdele intermediare precizat anterior.

A fost raportată angiostrongiloza la oameni?
Pentru moment, boala nu a fost raportată la oameni.

Pentru screeningul câinelui dumneavoastră privind angiostrongiloza, în cadrul evaluării periodice, puteți discuta cu medicul dumneavoastră curant legat de acest aspect, mai ales dacă pacientul a fost expus la contactul cu melci, broaște.