Fructele si legumele potrivite pentru blănosul nostru

Autor: DVM Buteață Andra

Câinii sunt omnivori, ceea ce înseamnă că ei pot digera atât alimente de origine animală, cât și alimente de origine vegetală.

Ei au voie să mănânce anumite fructe, dar, totodată, există fructe/legume care sunt toxice pentru câini, precum strugurii și stafidele. Nu este obligatoriu să suplimentezi dieta câinelui tău cu fructe, deoarece dietele comerciale de bună calitate sunt complete din punct de vedere nutrițional, dar ar putea fi o idee bună dacă vrei să le folosești drept recompense din când în când.

Citește în continuare să vezi ce fructe și legume putem oferi cu moderație și care sunt acelea pe care trebuie să le evităm. De asemenea, asigură-te că ceri sfatul medicului veterinar înainte de a suplimenta dieta animalului tău. Câinii care se confruntă cu obezitate, diabet, pietre la vezica urinară și alte patologii, nu ar trebui să primească fructe înainte de a consulta medicul veterinar mai întâi.

Ce reguli ar trebui să respectăm înainte să oferim fructe și legume cățeilor?
– să fie întotdeauna spălate pentru a îndepărta urmele de pesticide și murdărie;
– să nu fie administrate în procent mai mare de 10% din dieta zilnică a câinelui;
– să îndepărtăm componentele din fructe și legume care ar putea fi toxice (cum ar fi semințele);
– să le porționăm corespunzător pentru a evita înecarea/sufocarea/blocajul intestinal;
– să ne consultăm întotdeauna cu medicul veterinar, mai ales dacă exsită patologii
concurente sau este prima dată când administrăm fructe/legume patrupedului;
– să monitorizăm starea generală cu atenție după ce oferim anumite fructe și legume
pentru prima dată, în special semnele gastrointestinale.

 

Fructe pe care câinii le pot mânca

Mere
https://www.kfetele.ro
Câinii adoră merele. Sunt sigure și sănătoase pentru ei și conțin diverse beneficii nutriționale, precum vitaminele A și C, fibre, potasiu și antioxidanți. Merele conțin puține calorii si prin textura lor, contribuie la promovarea sănătății dentare. Aveți grijă să îndepărtați întotdeauna semințele și să tăiați mărul în bucăți mici pentru a evita înecarea/ sufocarea.
Banane

https://www.macmillandictionary.com
Câinii pot mânca banane. Acestea sunt bogate în potasiu, vitamine, biotină, fibre și cupru. Au conținut scăzut de colesterol și sodiu, dar pentru că au și un conținut ridicat de zahăr, bananele ar trebui oferite doar ca recompensă din când în când, și nu să facă parte din dieta principală a câinelui tău.
Mure și zmeură

https://casepractice.ro
Da, câinii pot mânca mure și zmeură în cantitate moderată. Fructele de pădure conțin antioxidanți și compuși fitochimici – sunt compuși chimici ce se găsesc în plante despre care s-a descoperit că luptă împotriva cancerului la oameni. Ele conțin zahăr în cantitate mică și sunt sărace în calorii. Zmeura este bogată în fibre, magneziu și vitamina C.
Afine

https://www.aprozarulvirtual.ro
Sunt bogate în vitamina C, fibre, antioxidanți, minerale, compuși fitochimici și sunt sărace în calorii. S-a demonstrat faptul că afinele îmbunătățesc vederea nocturnă, previn deterioararea celulelor și ajută funcția mentală la animalele în vârstă. Acestea reprezintă o gustare sănătoasă atât pentru câinii de talie mare, cât și pentru câinii de talie mică.
Pepene galben

https://fru-leg.ro
Este sănătos și nutritiv pentru câini. Este bogat în fibre și are puține calorii. Conține, de asemenea, multe vitamine și minerale. Pepenele galben este 90% apă, așadar este o sursă bună de hidratare. Aveți grijă doar la conținutul ridicat de zahăr, mai ales dacă patrupedul se confruntă cu diabetul sau obezitatea. Întotdeauna vom îndepărta coaja și semințele înainte de a-i oferi această gustare.
Merișoare

https://suplis.ro
Acestea reprezintă o gustare minunată pentru câini. Merișoarele sunt bogate în fibre și antioxidanți și conțin vitamine, mangan și cupru. Atenție – prea multe merișoare pot duce la probleme digestive.
Mango

https://forelit.ro
Este bogat în zahăr și ar trebui oferit câinilor doar cu moderație. Totuși, mango are multe beneficii nutriționale precum – fibre, potasiu, vitaminele A, B6, C și E, beta-
caroten și alfa-caroten. Este important să se îndepărteze coaja și semințele și să fie tăiat în bucăți mici.
Portocale

https://www.publika.md
Portocalele sunt o gustare sănătoasă pentru câini. Sunt o sursă excelentă de vitamina C, potasiu și fibre. Nu sunt recomandate câinilor care se confruntă cu obezitate sau
diabet deoarece conțin o cantitate mare de zahăr. Consumul crescut de portocale poate duce în cazul oricărui câine la probleme digestive, așadar se recomandă administrarea lor în porții mici. Oferiți doar pulpa de portocale, fără sâmburi.
Pere

http://frutiunitedgrup.ro
Câinii pot mânca pere în siguranță. Acestea sunt bogate în cupru, vitamina C, vitamina K și fibre. Este important să fie tăiate în bucăți mici și să se îndepărteze semințele care conțin cianură, precum semințele de măr.
Piersici

https://ggg.md/ro
Reprezintă o gustare minunată pentru câini, dar în cantitate moderată. Conțin vitamina A, fibre, antioxidanți și au puține calorii. În bucăți mici, tăiate, piersica este sigură pentru
câinele dvs., dar atenție la cantitatea de zahăr pe care o conțin, și de asemenea, se va îndepărta întotdeauna sâmburele.
Ananas

https://www.romaniatv.net
Câinii pot mânca în siguranță câteva bucăți de ananas, atât timp cât sunt îndepărtate mai întâi coaja și coroana. Fructul conține multe vitamine, minerale și fibre. Conține, de asemenea, bromelaină – enzimă cu rol în descompunerea proteinelor, facilitează digestia și combate inflamațiile.
Castravete

https://yve.ro
Reprezintă o gustare bună mai ales pentru câinii supraponderali, deoarece castraveții conțin o cantitate mică
spre deloc de carbohidrați, grăsimi sau uleiuri și ajută, totodată, la creșterea nivelului de energie. Conțin vitaminele K, C și B1, potasiu, cupru, magneziu și biotină.
Dovleac

https://gatimcu.com
Dovleacul în sine este o alegere excelentă și o gustare foarte sănătoasă pentru câini. Pe lângă faptul că ajută pielea și blana câinelui tău, este excelent pentru digestie și poate ajuta la remedierea atât a diareei cât și a constipației.
Căpșuni

https://agrohub.ro
Căpșunile sunt pline de fibre și vitamina C. A se administra în cantitate moderată deoarece conțin zahăr.
Pepene verde

https://fresh-fruits.ro
Câinii pot mânca pepene, dar este important să îndepărtăm mai întâi coaja și semințele deoarece pot provoca blocaje intestinale. Conține vitaminele A, B6, C si potasiu. Pepenele este în procent de 92% apă, așadar este o sursă bună de hidratare în sezonul cald.

 

Fructe pe care câinii NU le pot mânca

 

Avocado
https://fresh-fruits.ro
În timp ce este o gustare sănătoasă pentru noi, nu ar trebui să fie oferit câinilor. Componentele care alcătuiesc avocado conțin persină – o toxină ce cauzează vomă și diaree la câini.
Cireșe
https://www.auchan.ro
Câinii nu ar trebui să mănânce cireșe. Cu excepția părții cărnoase din jurul sâmburelui, cireșele conțin cianură și din această cauză sunt toxice pentru câini. Cianura întrerupe transportul oxigenului către celule, ceea ce înseamnă că vom avea un câine care va fi slab oxigenat.
Struguri
https://fresh-fruits.ro
Câinii nu ar trebui să mănânce niciodată struguri. Strugurii și stafidele sunt cunoscute a fi foarte toxice pentru câini. Rasa, sexul sau vârsta nu influențează riscul de a fi afectat. Ingestia fructului poate duce la insuficiență renală acută.
Roșii
https://ecofruct.net
Câinii ar trebui să evite roșiile. În timp ce fructele coapte ale plantei de tomate sunt considerate în general sigure pentru câini, părțile verzi ale plantei conțin o substanță toxică numită solanină. Cu toate că ar fi nevoie de o cantitate mare din plantă ca să îl facă să se simtă rău, este mai bine să evităm întreaga plantă.

 

Ce legume are voie să consume un câine

 

Broccoli
https://www.health.harvard.edu/heart-health
În cantități foarte mici este o gustare bună pentru câini. Este bogat în fibre și vitamina C și este sărac în calorii. Cu toate acestea, buchețelele de broccoli conțin izotiocianați, care pot provoca iritații gastrice ușoare până la potențial severe la unii câini. De reținut este și faptul că tulpinile de broccoli pot provoca obstrucții
esofagiene.
Varză de Bruxelles
https://www.freshful.ro
Este plină de nutrienți și antioxidanți, aceștia fiind minunați atât pentru câini, cât și pentru oameni. A nu se oferi in exces pentru că pot produce balonare. Câinii pot mânca și varză obișnuită, dar cu același avertisment – produce balonare.
Morcovi
https://distrom.ro
Morcovii sunt o gustare excelentă pentru câini. Conțin calorii puține, multe fibre și beta-caroten. Este un aliment inclus în multe alimente pentru câini și poate ajuta, totodată, dentiția câinelui tău. Morcovul trebuie să fie tăiat în felii subțiri sau bucățele mici pentru a evita eventualele blocaje.
Țelină
https://ecofruct.net
Conține vitaminele A, B și C; este și o gustare crocantă bogată în mulți nutrienți care ajută la menținerea unei inimi sănătoase și luptă, totodată, împotriva cancerului. Încă un plus: țelina împrospătează respirația cățeilor.
Fasole verde
https://gatimcu.com
Pot fi consumate tocate, fierte la abur, crude sau conservate, dar să fie simple. Fasolea verde conține cantități importante de vitamine, minerale și fibre. Sunt sărace în calorii.
Mazăre
https://gatimcu.com
În principal, toate soiurile de mazăre reprezintă o gustare sănătoasă pentru câinele tău. Câteva bobițe de mazăre se pot strecura ocazional în bolul lui. Mazărea conține vitamine,
minerale, multe fibre și este bogată în proteine.
Spanac
https://bonduelle.ro<
Câinii pot mânca spanac, dar nu este tocmai o gustare pe care vrei să o împarți cu aceștia… Spanacul este bogat în acid oxalic, care împiedică capacitatea organismului de a absorbi calciul și poate duce la afectare renală.

 

Ce legume NU are voie să mănânce un câine

 

Sparanghel
https://www.ecuisine.ro
Câinii nu ar trebui să consume sparanghel pentru că este greu a fi consumat crud, iar atunci când se gătește pentru a fi suficient de moale pentru ca aceștia să îl mănânce, sparanghelul își pierde toți nutrienții pe care îi conține. Este de preferat să fie aleasă o altă gustare.
Ciuperci
https://www.go-fresh.ro
Ciupercile sălbatice pot fi toxice pentru câini. În timp ce doar 50- 100 de specii de ciuperci din întreaga lume sunt cunoscute a fi toxice, cele otrăvitoare pot produce afecțiuni grave la câini, înclusiv pot duce la moarte. Ciupercile albe de la supermarket și care sunt spălate, ar putea fi ok, dar este mai bine să le evităm.
Ceapă
https://www.freshful.ro
Un câine nu ar trebui să mănânce niciodată ceapă. Ceapa, prazul și arpagicul fac parte din familia Allium, care este otrăvitoare pentru majoritatea animalelor de companie, mai ales pentru pisici. Consumul de ceapă poate provoca distrugerea celulelor roșii din sânge (distrugere oxidativă care rezultă în anemie hemolitică),
vomă, diaree, durere abdominală și greață. Simptomele anemiei includ: mucoase palide, respirație rapidă, letargie, slăbiciune, icter, deshidratare și urină de culoare închisă. Otrăvirea cu ceapă este mai gravă la rasele japoneze de câini – precum Akita și Shiba Inu, dar toate rasele sunt sensibile la acestea.
Usturoi
https://www.rador.ro
Câinii nu ar trebui să consume niciodată usturoi. Precum ceapa, usturoiul aparține de aceeași familie și produce aceleași efecte nocive.

 

În concluzie, există o varietate foarte mare de fructe și legume care pot fi oferite patrupedului ca recompensă. Beneficiile acestora includ un aport crescut de vitamine și minerale, unele cu indice caloric redus pentru cei care au probleme cu obezitatea, și o variație gustativă ideală pentru aceștia. Bineînțeles, deoarece la fel ca oamenii, și câinii diferă de la individ la individ, includerea de gustări pe bază de fructe/legume presupune o perioadă de observație și de explorare cu acestea pentru a identifica recompensele perfecte pentru blănosul nostru.

Surse:
1. https://www.akc.org/expert-advice/nutrition/fruits-vegetables-dogs-can-and-cant-eat/

2. https://www.petmd.com/dog/nutrition/which-fruits-can-dogs-eat?utm_source=NewsletterSubscribers&utm_medium=Email&utm_content=010323Newsletter&utm_campaign=Newsletter