CUM ALEGEM JUCĂRIILE POTRIVITE PENTRU PATRUPEDUL NOSTRU?

Autor: DVM Mădălina Bobe

Sursă: purina.co.uk

Cum alegem jucăriile pentru blănoșii noștri? Oare ne-am pus această întrebare înainte să ne decidem asupra jucăriei pe care urmăm să o achiziționăm?
Este foarte important când alegem jucării pentru patrupezii noștri, fie că este vorba de câine sau de pisică, să le alegem astfel încât să nu reprezinte un pericol pentru ei. Animalele de companie, mai ales câinii sunt cei mai predispuși să ingere un corp străin și de obicei acel corp străin este “jucăria lui preferată”.

În primul rând , când vine vorba de jucăriile patrupedului nostru, trebuie să avem câteva lucruri în vedere:

– Să avem un număr exact de jucării, pentru a putea identifica ușor lipsa;
– Jucaria o sa fie aleasă în funcție de talia animalului;
– Tipul jucăriei să fie potrivit pentru personalitatea blănosului;
– Jucăriile să fie spălate periodic, în special cele din material textil;
– Jucăriile alese cu atenție ne pot ajuta patrupezii în diverse probleme (ex. obezitatea, înghițirea rapidă a hranei)

Să nu uităm un lucru important, din păcate, dacă animalul nostru este suficient de ambițios o sa ingere un obiect indiferent de cât de multă grijă avem noi.

Chiar dacă unele jucării pot să fie periculoase, cele alese corect pot aduce beneficii pentru animalul nostru de companie. Pe lângă stimularea cognitivă, jucăriile pot ajuta la creșterea nivelului de activitate, la socializarea cu alte animale și cu oameni, pot ajuta la consumarea energiei și reducerea evenimentelor de distrugere a obiectelor din casă sau la scăderea vitezei de inghițire a hranei care poate duce la probleme de sănătate. De asemenea cu ajutorul jucăriilor unele animalele pot beneficia de un dresaj de bază cu renunțarea la recompensele alimentare care în timp pot avea efecte negative asupra patrupedului nostru.

Un exemplu cu final fericit este acest cățel de 5 ani, care a ingerat mingea lui preferată, din silicon moale cu țepi. În aceasta situație s-a putut induce voma și corpul străin a fost eliminat, dar există situații când manopera indusă nu funcționează iar animalul nu vomită corpul străin. Sunt situații când acel obiect înghițit de animal ajunge în intestine și apar complicații, anume obstrucția segmentului respectiv. În acest caz singura soluție este intervenția chirurgicală. Așa că cel mai bine ne asigurăm ca animalul nostru are jucăriile potrivite.

.  

Sursă proprie

Care sunt semnele clinice care le putem observa la patrupedul nostru?

Deobicei semnele clinice sunt manifestate prin vomă, inapetență, stare de apatie și sau disconfort abdominal. Aceste semne sunt destul de vagi și diferă foarte mult în funcție de materialul, forma și dimensiunea corpului străin.

Ce facem dacă suspicionăm că patrupedul nostru a înghițit un obiect din casă sau o jucărie?
– Ne prezentăm la un cabinet veterinar/spital cât mai repede, deoarece cu cât se intervine mai devreme cu atât șansele să reducem complicațiile sau o intervenție chirugicală scad;
– Verificăm în casă dacă lipsesc jucării sau avem un indiciu despre natura corpului străin;
– Ajută să avem o poză cu obiectul sau să îl putem descrie corespunzător;

Uite o lista cu 5 jucării care nu sunt recomandate pentru blănoșii noștri:
● mingi de silicon sau material moale care se deformează;
● sfori din componente care se pot rupe;
● jucării cu pene și/sau clopoței care sunt la exterior și pot fi ușor înghițite;
● jucării din lemn care le pot deteriora dantura sau pot lăsa așchii;
● jucării de dimensiuni nepotrivite pentru talia animalului.

Fig. 1 – Jucărie cu eliberare de recompense pentru pisici/câini Surse: 1. petone.ro 2. jellyfish.ie

Iar mai jos am selectat 5 jucării care sunt indicate pentru câini și pisici:
● mingile sau jucăriile cu eliberare de recompense sunt recomandate animalelor pofticioase pentru a combina plăcerea cu o activitate interactivă. Este important ca acestea să fie alese luând în considerare dimensiunea blănosului și puterea mușcăturii;
● jucăriile din frânghie impletită, în cazul pisicilor o recomandare ar fi să nu aibă pene sau componente ușor detașabile pe care le pot ingera;
● jucăriile de pluș pot fi folosite pentru confort, cu mențiunea de a îndepărta părțile detașabile (ex: ochii, nasturii);
● jucării care conțin o alta jucărie în interior pentru a le stârni curiozitatea, ex: circuit cu minge pentru pisici,
● în cazul pisicilor cel mai îndrăgit este laserul, iar pentru câini lansatorul de mingii (Atenție: mingea să fie de tenis sau un silicon tare care nu se deformează), recomandat pentru a stimula interesul animalului în a face mișcare.

În concluzie, jucăriile sunt importante pentru animalul nostru de companie, chiar dacă reprezintă un risc, important este înainte să achiziționăm o jucărie, să ne documentăm și să ne sfătuim cu medicul veterinar pentru a alege jucaria corectă.