Diabetul la pisici

Autor: Doctor medic veterinar – Dr. Somfalvi Rita

Diabetul zaharat este a doua cea mai des întâlnită boală endocrină la pisici, după hipertiroidism.

Ce este diabetul zaharat?

Insulina este un hormon secretat la nivelul pancreasului care are rolul de a menține glicemia sub control.

Ca și la oameni, diabetul zaharat este cauzat de o insuficiență de producție de insulină sau de răspuns al organismului la acest hormon.

În cazul diabetului de tip I (insulinodependent), secreția de insulină este insuficientă iar diabetul de tip II (non insulinodependent) care este cauzat de un răspuns necorespunzător al organismului la insulină. Acest tip de diabet este cel mai des întâlnit în cadrul felinelor. În ambele cazuri, glucoza nu poate fi transportată din sânge în celule, drept urmare pacienții slăbesc cu toate că aportul alimentar este crescut.

Factorii de risc includ

  • obsezitatea
  • sedentarismul
  • înaintarea în vârstă
  • medicamente curente (ex. glucocorticoizi)

Semne clinice

Cele mai des 4 semne clinice observate la pisicile diabetice sunt: polifagia (apetit crescut), polidipsia ( sete excesivă), poliuria (eliminarea de urină în cantitate mare) și slăbirea.

În cazuri grave de diabet necontrolat, pisicile suferă o afectare la nivelul nervilor care duce la o poziție plantigradă a membrelor posterioare.

Sursă: https://en.wikivet.net/

Diabetul necontrolat poate duce la cetoacidoză metabolică, o urgență medicală care pune viața pacienților în pericol. Aceasta se manifestă prin: inapetență, letargie, depresie, slăbiciune, diaree, vomă, dispnee și chiar colaps sau comă.

Diagnostic

Diagnosticul de diabet va fi pus de către veterinar pe baza anamnezei, semnelor clinice și a analizelor de sânge și urină.

Deoarece pisicile pot dezvolta hiperglicemie pe bază de stres, o singură evaluare a glicemiei nu este suficientă. Medicul veterinar va evalua pacientul iar în funcție de examenul clinic și analize va întocmi un plan terapeutic potrivit pentru pacient.

Pe lângă analizele menționate anterior se vor recomanda și analize complementare pentru excluderea altor patologii care pot contribui la semnele clinice ( probleme renale, hipertiroidism , infecții urinare etc).

Tratament

Scopul tratamentului în diabet este de a ține glicemia sub control, de a minimaliza și ulterior stopa apariția semnelor clinice. Pentru asta, abordarea în diabetul la pisici este o combinație între tratament cu insulină, dietă, monitorizare și identificarea și tratarea celorlalte patologii, dacă există.

Este foarte important să înțelegem atât faptul că diabetul este o boală care se tratează toată viața animalului dar și gravitatea acestei patologii. Dacă nu luăm măsuri terapeutice din timp starea pacientul se degradează iar managementul bolii se poate complica.

Mai mult, componenta dietetică în diabet este esențială pentru a putea ține această boală sub control. Pentru asta recomandăm ca proprietarii să asculte sfaturile medicilor veterinari, să se informeze din surse de informare sigure și să ceară răspunsuri la orice întrebare de la un medic veterinar.

Remisia

Diabetul zaharat la pisici nu se vindecă. Cu toate aceastea, cu un tratament inițial agresiv și consecvență o pisică diabetică poate ajunge în așa numita stare de remisie. Asta înseamnă că nu va mai avea nevoie de tratament injectabil cu insulină, ele reușind să își țină glicemia sub control. Cu toate aceasta, schimbările implementate în alimentație și în stilul de viață vor

trebui respectate. Medicul veterinar va recmoanda monitoirzarea de aproape a pacienului și analize perioadice pentru cazuril în care este nevoie de reînceperea tratamentului cu insulină.

Prin urmare, dacă pisica ta începe să prezinte semnele menționate anterior recomandăm să faci o vizită la medicul veterinar cât de curând posibil. Mai mult, pentru a preveni situațile în care starea generală a pacientului începe să se degradeze recomandăm vizite și analize periodice la medicul veterinar deoarece orice boală este mai ușor de abordat într-un stadiu incipient.

De reținut!

  • fi atent la modificările de comportament a pisicii tale
  • cântărește-ți blănosul la intervale regulate ca să sesizezi schimbările de greutate obiectiv
  • ține legătura cu medicul veterinar
  • informează-te din surse de încredere
  • dieta este o parte indispensabilă în tratarea diabetului
  • medicul veterinar nu poate trata această boală fără o colaborare strânsă cu proprietarul