Sfaturi de iarna

Autor: Dr. Cristian Daniel Cristea

Iarna nu-i ca vara, nici pentru prietenul tău canin. Iată câteva sfaturi practice de la Dr. Cristian Daniel Cristea, medic veterinar specializat în medicina de urgență.

Câinii de talie mică sunt mult mai friguroși, ei resimt mai puternic temperatura scazută deoarece sunt mult mai aproape de solul umed.

Pentru cainii cu blana scurtă, mai ales cei de talie mica, este indicată folosirea hăinuțelor. Acestea trebuie să fie din material impermeabil, să fie lejere și să acopere toată lungimea spatelui (măsurată de la ceafă la baza cozii), iar la femele sunt recomandate cele care acoperă și abdomenul.

Pentru cățeii de exterior este recomandată o căsuță  izolată termic și uscată, hrană cu un conținut caloric mai mare, de preferat caldă, și apă încălzită de mai multe ori pe timpul zilei.

 

Atunci când este umezeală și vânt puternic, evită plimbările lungi. 10-15 minute sunt suficiente pentru câinele tău, cât să aibă timp să își rezolve necesitățile fiziologice. Dacă afară este frig uscat, puteți face o plimbare mai lungă împreună, cu condiția să fiți în mișcare continuă – animalele îngheață doar atunci când stau pe loc.

Încălțămintea pentru animale, în special pentru câini, este recomandată dacă animalul este plimbat în zone în care s-a dat cu soluții antiderapante, acestea afectând pernuțele. Încearcă să îți acomodezi prietenul canin cu încălțămintea de protecție punându-l să poarte prin casă șosete. Atenție însă când legi încălțămintea, să nu strângi foarte tare lăbuțele deoarece se poate bloca parțial sau total circulația sângelui.

Nu uita să îți usuci bine prietenul canin după plimbare, deoarece umezeala care se păstrează altfel în blană favorizează dezvoltarea culturilor de Malassezia. Poți preveni posibilele infecții folosind o spumă antifungică, mai ales în această perioadă în care umezeala e dificil de evitat.

Ca și noi, și prietenii noștri necuvântători au nevoie să ardă mai multe calorii în sezonul rece, pentru a-și menține temperatura corpului. De aceea, este posibil să observi că prietenul tău patruped mănâncă mai mult și mai des. Cere sfatul medicului veterinar privind adaptarea hranei și a nivelului de activitate fizică, și întreabă medicul cum să suplimentezi alimentația patrupedului tău în mod echilibrat. Află despre rolul vitaminelor și al mineralelor în echilibrul nutriției pufoșilor aici.

Sursa: http://www.cevapufos.ro/sfaturi-de-iarna/