Bucureştenii îşi pot steriliza pisicile sau câinii pe banii Primăriei, în 11 cabinete din Capitală

Animalele de companie din Bucureşti pot fi sterilizate gratuit în 11 cabinete veterinare din capitală. Este vorba de câinii şi pisicile cu stăpân, dar fără pedigree. Condiţia e ca proprietarul să aibă buletin de Bucureşti, iar micul prieten necuvântător carnet de sănătate.

Babu, o căţeluşă de 10 ani, se pregăteşte să intre în operaţie. Intervenţia va dura aproximativ o oră, iar recuperarea alte 14 zile.

Procedura va fi gratuită. 7200 de câini şi pisici din Bucureşti pot fi sterilizaţi în cadrul unei campanii susţinute de Primăria Capitalei şi  Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor. Stăpânii trebuie doar să se prezinte la cabinetul veterinar cu buletinul şi carnetul de sănătate al patrupedelor, pentru a dovedi că sunt proprietarii de drept.

Tudor Ionescu, consilier general ALDE/iniţiatorul campaniei: Noi finanţăm sterilizarea a 3600 de câini, 3600 de pisici cu deţinător, dar fără pedigree. Avem 11 cabinete veterinare partenere.

Sterilizarea e recomandată şi de medicii veterinari.

Cristian Cristea, medic veterinar: Reducerea riscului de apariţie a tumorilor mamare este undeva la 80 la sută, dacă vom steriliza căţelul sau pisica la o vârstă mică, 6-7 luni. Totodată reducem şi riscul apariţiei infecţiilor uterine care cauzează o grămadă de probleme mai ales în rândul pisicilor.

Stăpânii câinilor fără pedigree sunt obligaţi prin lege să-i sterilizeze. Altfel, riscă amenzi ce ajung până la 10.000 de lei. Costul unei operaţii este, de asemenea, destul de ridicat. Poate ajunge la câteva sute de lei.

Andrei Mina Drăghici, director ASPA: Fiecare proprietar poate steriliza până la 2 animale, drept urmare un cost de 500 de lei maxim redus este binevenit.

Campania de sterilizare a început săptămâna aceasta şi se încheie la jumătatea lunii decembrie. Până acum aproape 120 de animale au fost sterilizate gratuit.

Sursa: https://observator.tv/economic/bucuresteni-pisici-caini-steriliza-bani-primarie-273299.html