Autor: Doctor medic veterinar Miruna Romancenco
Definiție
Piometrul reprezintă o afecțiune gravă, destul de frecvent întâlnită la carnivore, specifică femelelor și este caracterizată de acumularea de puroi în uter.
Cauze
Se consideră că piometrul apare ca urmare a unor modificări hormonale, la un interval de câteva zile până la 60 de zile de la perioada de călduri.
La pisică, după perioada de călduri (estru), nivelul de progesteron rămâne crescut, astfel mucoasa uterină fiind stimulată și îngroșându-se. Altfel spus, uterul se pregătește pentru o posibilă gestație. Dacă acest lucru nu se întâmplă, ciclu după ciclu mucoasa se va îngroșa în continuare, cu formare de chisturi și astfel se va crea un mediu propice pentru bacterii și dezvoltarea lor.
O altă cauză importantă ce favorizează apariția piometrului o constituie medicația de tip hormonal, administrată pentru “oprirea căldurilor”. Este o variantă rapidă și la îndemână, din păcate însă cu consecințe nefaste pentru animăluțul dumneavoastră.
Vârsta constituie de asemenea un factor important: cu cât femelă trece prin mai multe cicluri “de călduri” , cu atât riscul apariției infecției este mai crescut.
La cățea, piometrul apare mai frecvent la femelele în vârstă, nesterilizate și la cele care nu au fătat. Există însă și cazuri în care apare la femele tinere, și mai ales la cele tratate hormonal pentru întreruperea sau amânarea căldurilor.
Simptome
Din punct de vedere al evoluției, piometrul poate fi cu cervix deschis (eliminarea secrețiilor la exterior) sau cu cervix închis.
Printre cele mai frecvente simptome, în cazul ambelor forme, se numără:
- apatia/letargia (animalul este abătut, nu este interesat de activitățile cotidiene sau care îi fac plăcere, “zace”)
- febra (nu în toate cazurile, însă destul de frecvent)
- apetit alimentar diminuat sau refuzul hranei
- apetit hidric crescut (animalul bea mult și/sau des)
- urinări frecvente
- poate să apară voma
- în unele cazuri, abdomenul este umflat și dureros, animalul chiar evitând deplasarea
În situația de piometru cu cervix deschis, se pot observa secreții vulvare sau pete în locurile unde animalul se odihnește sau stă mai mult; culoarea și consistentă secretiilor variază, pot fi lichide sau păstoase, roșiatice, gălbui sau verzui.
Diagnosticul
Se stabilește de către medicul veterinar pe baza semnelor clinice, a analizelor de sânge (hemoleucograma și biochimie- importante nu doar pentru diagnostic în sine, cât mai ales pentru a avea o mai bună perspectivă în privința statusului organismului) și se confirmă cu precădere ecografic sau radiologic.
Tratament
Tratamentul de elecție (preferat) este cel chirurgical, prin eliminarea uterului și ovarelor (ovariohisterectomie). Deasemenea se vor folosi antiinfecțioase și se vor administra fluide intravenos.
Există cazuri în care, dacă este vorba de piometru cu cervix deschis și starea de sănătate a femelei nu permite intervenția chirurgicală, se recurge la tratament conservativ (antiinfecțioase, susținerea funcțiilor vitale).
DE REȚINUT!
Piometrul este o afecțiune care pune viața animalului în pericol! Pentru a preveni această situație, este indicat ca femela să fie STERILIZATĂ cât este tânără și sănătoasă.
Atenție sporită la femelele nesterilizate după încheierea perioadei de călduri și/ sau după administrarea de tratamente hormonale!
Atenție la pisici, sunt animale curate, se spală des și astfel secrețiile nu mai pot fi văzute în cazul piometrului cu cervix deschis!
Dintre complicațiile ce pot surveni, în special în cazul piometrului cu cervix închis, amintim peritonită, septicemia, insuficientă hepato-renală. Toate acestea pot duce la moartea animalului; cu cât diagnosticul este stabilit mai din timp, cu atât cresc șansele de supraviețuire. Așadar, recomandăm călduros să fiți atenți la orice modificare de comportament/stare generală a animalului și să se prezinte cu el la medicul veterinar cum apar semne de întrebare sau dubii în privința sănătății sale.