Piometrul la caine si pisica

Autor: Doctor medic veterinar – Dr. Miruna Romancenco

Definitie

Piometrul reprezinta o afectiune grava, destul de frecvent intalnita la carnivore, specifica femelelor si este caracterizata de acumularea de puroi in uter. Este una dintre cele mai importante boli ale tractului reproducator.

Cauze

Se considera ca piometrul apare ca urmare a unor modificari hormonale, la un interval de cateva zile pana la 60 de zile de la perioada de calduri.

La pisica, dupa perioada de calduri (estru), nivelul de progesteron ramane crescut, astfel mucoasa uterina fiind stimulata si ingrosandu-se. Altfel spus, uterul se pregateste pentru o posibila gestatie. Daca acest lucru nu se intampla, ciclu dupa ciclu mucoasa se va ingrosa in continuare, cu formare de chisturi si astfel se va  crea un mediu propice pentru bacterii si dezvoltarea lor.

O alta cauza importanta ce favorizeaza aparitia piometrului o constituie medicatia de tip hormonal, administrata pentru “oprirea caldurilor”. Este o varianta rapida si la indemana, din pacate insa cu consecinte nefaste pentru animalutul dumneavoastra.

Varsta constituie deasemenea un factor important: cu cat femela trece prin mai multe cicluri “de calduri” , cu atat riscul aparitiei infectiei este mai crescut.

La catea, piometrul apare mai frecvent  la femelele in varsta, nesterilizate si la cele care nu au fatat. Exista insa si cazuri in care apare la femele tinere, si mai ales la cele tratate hormonal pentru intreruperea sau amanarea caldurilor.

Simptome

Din punct de vedere al evolutiei, piometrul poate fi cu cervix deschis (eliminarea secretiilor la exterior) sau cu cervix inchis.

Printre cele mai frecvente simptome, in cazul ambelor forme, se numara:

  • apatia/letargia (animalul este abatut, nu este interesat de activitatile cotidiene sau care ii fac placere, “zace”)
  • febra (nu in toate cazurile, insa destul de frecvent)
  • apetit alimentar diminuat sau refuzul hranei
  • apetit hidric crescut (animalul bea mult si/sau des)
  • urinari frecvente
  • poate sa apara voma
  • in unele cazuri, abdomenul este umflat si dureros, animalul chiar evitand deplasarea

 

In situatia de piometru cu cervix deschis, se pot observa secretii vulvare sau pete in locurile unde animalul se odihneste sau sta mai mult; culoarea si consistenta secretiilor variaza, pot fi lichide sau pastoase, rosiatice, galbui sau verzui.

Diagnosticul

Se stabileste de catre medicul veterinar pe baza semnelor clinice,  a analizelor de sange (hemoleucograma si biochimie- importante nu doar pentru diagnostic in sine, cat mai ales pentru a avea o mai buna perspectiva in privinta statusului organismului)  si se confirma cu precadere ecografic sau radiologic.

 

Tratament

Tratamentul de electie (preferat) este cel chirurgical, prin eliminarea uterului si ovarelor (ovariohisterectomie). Deasemenea se vor folosi antiinfectioase si se vor administra fluide intravenos.

Exista cazuri in care, daca este vorba de piometru cu cervix deschis si starea de sanatate a femelei  nu permite interventia chirurgicala, se recurge la tratament conservativ (antiinfectioase, sustierea functiilor vitale).

DE RETINUT!

Piometrul este o afectiune care pune viata animalului in pericol! Pentru a preveni aceasta situatie, este indicat ca femela sa fie STERILIZATA cat este tanara si sanatoasa.

Atentie sporita la femelele nesterilizate dupa incheierea perioadei de calduri si/ sau dupa administrarea de tratamente hormonale!

Atentie la pisici, sunt animale curate, se spala des si astfel secretiile nu mai pot fi vazute in cazul piometrului cu cervix deschis!

Dintre complicatiile ce pot surveni, in special in cazul piometrului cu cervix inchis, amintim peritonita, septicemia, insuficienta hepato-renala. Toate acestea pot duce la moartea animalului; cu cat diagnosticul este stabilit mai din timp, cu atat cresc sansele de supravietuire. Asadar, iubitorilor de animale le recomandam calduros sa fie atenti la orice modificare de comportament/stare generala a animalului si sa se prezinte cu el la medicul veterinar decum apar semne de intrebare sau dubii in privinta sanatatii sale.