Autor: Dr. Annamaria Mione
Dacă va doriți o pisicuță sănătoasă și protejată față de acțiunea patologică a paraziților din mediul înconjurător, deparazitarea externă a acesteia devine o acțiune obligatoriu periodică.
În continuare veți putea află cum se face corect deparazitarea externă la pisici și de ce este atât de importantă pentru sănătatea acestora.
De ce este importantă deparazitarea externă la pisici?
Unul dintre motivele pentru care recomand deparazitarea externă regulată este faptul că o pisică deparazitată extern regulat este mai puțin expusă riscului de a dezvoltă reacție de hipersensibilitate la înțepătura de purice față de o pisica nedeparazitata extern.
Un alt motiv destul de întemeiat pentru a deparazita extern pisica este faptul că puricele poate fi vector pentru diferite boli. Astfel, prin înțepătura acestuia pot fi transmise numeroase boli. De exemplu: Haemobartonella felis – bacterie, determină haemobartoneloza, afectează hematiile.
Nu contează faptul că pisica dumneavoastră nu iese din casă și pe baza acestui motiv nu o deparazitați extern. Sunteți un vector important deoarece puteți transporta ouă și larve de purice pe talpa pantofilor.
Ce tip de produse folosim pentru deparazitarea externă la pisici?
Alegerea produsului potrivit poate fi o adevărată provocare. Pe piață există o multitudine de produse, sub diferite forme farmaceutice precum pipete, zgărzi, comprimate masticabile, spray-uri, samponuri, etc. Produsul va fi ales în funcție de vârsta pisicii, greutatea, starea fiziologică (ex:gestație, lactatie) și mediul în care trăiește pisica . În cazul pisicilor din mediul exterior este contraindicată folosirea zgarzii, acestea se pot agăța și astfel asfixia.
Un aspect extrem de important, care nu trebuie neglijat în procesul de deparazitare externă al pisicii dumneavoastră este faptul că niciodată nu trebuie să folosiți produse destinate exclusiv câinilor ( mai ales produsele ce conțin că și substanțe active permetrinele).
Cum aplicăm corect tratamentul pentru deparazitarea externă?
- În cazul puilor cu greutatea sub 500 g și cu vârsta sub 6 săptămâni, este indicat că deparazitarea externă să se facă manual cu ajutorul unui pieptene cu dinți foarte apropiați. Există produse pe baza de selamectina special destinate puilor, însă acestea pot fi folosite după vârstă de 6 săptămâni și după ce animalul a depășit greutatea de 500g.
- Pipetele (soluțiile de tip spot-on) – se aplică de regulă interscapular, în spatele cefei. Astfel pisica să nu se poată linge în locul aplicării.
- Comprimatele- ușor de administrat, ele fiind palatabile, sunt recomandate în special pisicilor supuse diverselor samponari terapeutice.
- Zgarzile – se aplică în jurul gâtului, astfel încât între pielea pisicii și zgarda să existe o distanță de aproximativ ”un deget”. Zgarzile largi nu își vor face efectul. Recomand în cazul zgarzilor, pentru o protecție de 100% , folosirea de pipetă sau comprimat.
- Sprayurile – se aplică prin pulverizari pe pielea animalului. Acestea, comparativ cu pipetele sau comprimatele, au o perioada de acțiune mult mai mică.
- Șampoanele nu sunt alegerea potrivită în cazul pisicilor, însă pot fi folosite în cazul infestatiilor masive cu purici.
Pentru a spori eficacitatea deparazitarii externe, se poate realiza periodic și dezinsecție în mediu. Atenție însă! Produsul folosit pentru dezinsecție nu va putea fi folosit și pe blana pisicii dumneavoastră.
O pisica sănătoasă și fericită este o pisica deparazitată extern!