Sterilizarea prepubera la caini

Am ales sa dezbatem acest subiect la moda in aceasta perioada, si sa reflectam putin asupra avantajelor si dezavantajelor acestor proceduri in randul puilor de caine.

Contextul social in care ne aflam, militeaza pentru efectuarea de sterilizari timpurii in randul efectivelor de caini fara valoare chinologica, de asemenea aceste prevederi avand caracter de lege si obligativitate pentru proprietarii de animale din  aprilie 2014

De ce?  Pentru a reduce populatia canina fara stapan, populatie care in ultimii ani a ajuns la un numar mare, acest lucru fiind datorat abandonului si nu in ultimul rand a unei educatii neadecvate pe care noi medicii veterinari o practicam proprietarilor de animale.

Este datoria noastra sa ne ocupam de educatia proprietarilor de animale, prin oferirea de informatii corecte si complete, transparent si bineintele sa punem pe primul loc bunastarea pacientilor nostri.

Care sunt principalele motive pentru care recomandam sterilizarea timpurie?

 1. Exista obligativitate legala care obliga sterilizarea cainilor fara valoare chinologica
 2. Poulatia canina fara stapan devine necontrolabila la un moment dat
 3. Reducerea riscului de aparitie al cancerului mamar
 4. Eliminarea riscului de producere a piometrului
 5. Reducerea agresivitatii in comunitatile de caini

Care ar fi dezavantajele sterilizarii timpurii?

 1. Risc crescut de aparitie a displaziei de sold la masculii de talie mare si gigant sterilizati inainte de varsta de 12 luni si aproape dublu la cei sterilizati inainte de 6 luni
 2. Ruptura ligamentului cruciat, un studiu efectuat pe un Grup de Goldeni, a concluzionat ca nici un exemplar intact (nesterilizat) nu a avut problem de rupture a ligamentului, in timp ce 5 % din masculii sterilizati inainte de 12 luni au suferit de aceste problem si 8 % din femelele sterilizate, de aici riscul crescut de luxatie patelara la cainii sterilizati timpuriu
 3. Studiul efectuat pe grupul de golden sublinizaza un risc crescut pentru aparitia limfosarcomului la masculii sterilizati inainte de 12 luni ; De asemenea aparitia hemagiosarcomului la femelele sterilizate dupa 12 luni este de pana la patru ori mai mare decat in cazul celor intacte si decat a celor steilizate inainte de varsta de 6 luni. In plus 6% din femele sterilizate dupa 12 luni au fost diagnosticate cu cancer, in timp ce din grupul de femele nesterilizate nici una nu a fost afectata
 4. Un studiu recent efectuat pe un grup de femele din rasa Vizla, a concluzionat o rata de aparitie a hemangiosarcomului, de noua ori mai mare la femelele sterilizate decat la cele intacte.

Aceste studii au aratat o incidenta a cancerului de 6,5 ori mai mare la masculii castrati si de 3,6 ori mai mare la femelele sterilizate.

De asemenea au vrut sa demonstreze o relatie direct proportional a varstei de sterilizare cu aparitia cancerului, concluziastudiului, cu cat au fost sterilizati mai devreme cu atat cancerul a aparut mai timpuriu.

Waters in lucrarea sa, (Exploring mechanisms of sex differences in longevity: lifetime ovary exposure and exceptional longevity in dogsa facut un studiu pe un grup de femele din rasa Rottweiler. Cercetatorii s-au axat pe determinarea unei corelatii intre perioada in care femelele sunt intacte, si cum durata ei influenteaza durata de viata.

In cazul Rottweilerilor, principalele cauze de deces sunt reprezentate de sarcoame si alte tipuri de cancer, procentajul fiind intre 38% si 73% din totalul deceselor.

Dupa excuderea deceselor datorate cancerului, au observat ca femelele sterilizate dupa varsta de 7 ani aveau o durata de viata mai mare decat cele sterilizate inaintea acestei varste.

3. Sterilizarea prepubera, a fost deasemenea asociata unor tulburari cognitive si incriminate in cresterea de pana la trei ori a riscului de aparitie a hipertiroidismului, care de multe ori produce modificari comportamentale, studiul pe un grup de caini din rasa Viszla au scos la iveala modificari de comportament importante observate la masculii si femelele sterilizate.

Acestia erau predispusi sa dezvolte anumite modificari comportamentale cum ar fi:

 • Frica de furtuna
 • Anxietatea de separate
 • Frica de zgomote
 • Timiditatea
 • Excitabilitatea
 • Agresivitatea
 • Hiperactivitatea
 • Muscatul de frica

Alte studii au demonstrate ca, animalele sterilizate sunt mai agresive, fricoase, excitabile si mai greu de dresat decat cele intacte (Parvene Farhoody @ M. Christine Zink, Behavioral and Physical Effects of  Spaying and Neutering Domestic Dogs, May 2010).

Aceste studii contravin parerilor obisnuite cum ca sterilizarea reduce agresivitatea si problemele comportamentale.

NU ESTE NIMIC LEGAT DE RUTINA ATUNCI CAND VORBIM DE STERILIZARE

Aceste descoperiri reprezinta de asemenea o enigma pentru adaposturi si pentru salvatorii de animale care sustin sterilizarea si castrarea animalelor.

De asemenea, reducerea numarului de caini in adaposturi este un obiectiv important, dar in timp o ipoteza sustine ca adaposturile sunt pline datorita suprapopularii, aceste studii vor sa demonstreze ca o cauza importanta a abandonului o reprezinta probleme comportamentale.

Mai mult, se pune problema moralitatii de a oferii spre adoptie caini cu o predispozitie crescuta pentru cancer si afectiuni articulare.

Exista metode alternative la indepartarea completa a organelor reproducatoare, acest lucru putand juca un rol in reducerea cancerului, a problemelor articulare si a celor comportmentale sustin cei care au facut aceste studii.

Sterilizarea reprezinta o menopauza instanta, si oprirea imediata a producerii unor hormoni care nu sunt implicati doar in procesul de reproducere.

Alte tehnici de sterilizare si castrare, care nu presupun indepartarea totala a organelor sexuale, pot avea un impact mai scazut asupra hormonilor si a sitemului endocrin, astfel cainii pot beneficia de o protectie mai mare, chiar si dupa sterilizare.

Hormonii produsi de organele sexuale au de asemenea un rol important si in homeostazie (reprezintă în biologie proprietatea unui organism de a menține, în limite foarte apropiate, constantele mediului său intern), conditia corporala, nivelul colesterolului, nivelul de energie, continenta urinara, tonusul muscular, comportament si cel mai important, joaca un rol semnificativ in dezvoltarea si mentinerea sistemului imun, dovada stand numeroasele tipuri de cancer care apar preponderant la catelele sterilizate.

ALTE OPTIUNI PENTRU STERILIZARE

La female, sterilizarea partiala, sau sterilizarea fara indepartarea ovarului, ligaturarea conductului ovarian sunt considerate de catre unii optiuni mai sigure si mai benefice.

La masculi, vasectomia este considerate o optiune mai sigura. De asemenea exista tratamente injectabile cu zinc care produc o steilizare temporara, de asemenea implaturile cu deslorelin pot fi luate in considerare ca si optiuni de sterilizare temporara, insa retineti, ele nu constituie o variant legala de sterilizare a cainilor fara valoare chinologica.

In calitate de medici avem obligatia morala si deontologica de a pune pe primul loc si de a considera ca principal beneficiar pacientul nostru si proprietarul acestuia, aceste lucruri trebuie sa primeze atunci cand facem o recomandare de sterilizare timpurie, tarzie sau recomandarea de a nu se steriliza un animal.

Va doresc sa luati deciziile corecte!