Șocul anafilactic la animalele de companie, o urgență medicală!

Autor: Dr. Alexandra Pancratov

Ce este șocul anafilactic?

Șocul anafilactic este o reacție alergică ce apare că urmare a introducerii în corp a unei substanțe la care organismul este sensibil. Reacțiile anafilactice pot fi localizate sau sistemice, cele mai des întâlnite în practică fiind cele sistemice.

Care este mecanismul de producere a reacțiilor anafilactice?

Acestea apar datorită formării de anticorpi specifici și se manifestă în genere la a ÎI-a expunere la antigen când celulele sistemului imunitar eliberează o serie de substanțe ce produc inflamație, permeabilitate vasculară și distructie celulară.

Cum se manifestă șocul anafilactic?

Semnele clinice depind în foarte mare măsură de calea pe care a fost introdus antigenul, doză de antigen și nivelul de anticorpi existent în organism.
De reținut este faptul că cele mai des întâlnite sunt reacțiile anafilactice cu manifestare sistemică.

Principalele semne care pot apărea în anafilaxie sunt:
– Gastrointestinale : salivație, vomă, diaree
– Respiratorii: dispnee și cianoză (în special la pisici)
– Dermatologice: prurit, urticarie și edem
– Hepatobiliare: ficatul este cu predilecție cel mai afectat organ de șoc la câini

Există vreo predispoziție la această manifestare?

Nu există o predispoziție legată de rasă, șocul anafilactic este raportat atât la câini cât și la pisici. Legat de vârstă, la câini apare mai des la câinii tineri, până la 3 ani iar la pisici între 6 luni și 2 ani.

Cum se poate diagnostica șocul anafilatic?

Un diagnostic corect va fi pus de către medicul veterinar în urmă unor informații date de către proprietar. Acesta trebuie să ofere informații legate de mediul în care a stat animalul înaintea apariției semnelor clinice, ce anume a mâncat sau a băut acesta, prezeta unor substanțe toxice, insecte, mușcături cât și eventuale tratamente ce au fost făcute de către medic sau de către proprietar (inclusiv vaccinari, deparazitări)

Ce pot eu să fac dacă animalul meu prezintă manifestări ale șocului anafilactic?

În cazul în care observați semne ale șocului anafilactic trebuie să mergeți la cel mai apropiat cabinet veterinar deoarece companionul dumneavoastră poate muri dacă nu se acționează în cel mai scurt timp! Anunțați medicul veterinar în timp ce va deplasați spre cabinet că este posibil că animăluțul dumneavoastră să fi făcut o reacție alergică pentru a-i da timp să își pregătească toate cele necesare.

Din păcate nu există un remediu pe care să îl administrați acasă iar pe de altă parte medical veterinar este singurul în măsură să decidă ce tratament trebuie administrat în astfel de situații.

Socul anafilatic este o urgenta medicala iar calea de administrare a substantelor folosite va fi cea intravenoasa!

Ce trebuie să fac după ce animalul a fost tratat?

In primul rand trebuie sa urmati indicatiile medicului veterinar. In al doilea rand sa eliminate cauza reactiei alergice si sa urmariti animalul in urmatoarele 24h.

Care sunt șansele că animalul meu să se facă bine?

În cazul în care se tratează în faza incipientă, prognosticul este bun, însă dacă acesta se prezintă în stare de șoc la examinare prognosticul este rezervat spre grav.