Raia sarcoptica sau demodectica – inamicul cainilor si al propietarilor lor

1. Cum se transmite raia la caine? Cum ajung puii de caine sa se imbolnaveasca de raie?
Raia sau scabia, este o boala parazitara, foarte contagioasa determinata de parazitismul acarienilor la nivelul pielii animalului, la suprafata sau in profunzimea pielii, producand leziuni ale pielii, cruste, prurit (mancarime) si caderea partiala sau totala a parului.
Transmiterea se poate face de la un animal bolnav la unul sanatos, de multe ori purtatorul nu manifesta semne clinice evidente, dar la fel de bine poate fi contactata din mediu: iarba, cotet, adapost etc, rezistenta in mediu a acarienilor raiei fiind in jur de 15 zile, in conditii propice, temperaturi sub 10 grade Celsius si umiditate crescuta, acestia putand rezista pana la 4 saptamani (actiunea directa a razele solare si ucaciunea ajuta la distrugerea acarienilor)
De multe ori puii de caine iau raia de la mama, care nu prezinta mereu semen clinice (femelele care alapteaza sunt predispuse raiei deoarece organismul este slabit si statusul imunitar este scazut), sau din adapost (tarcuri supraaglomerate, adaposturi etc.)
2. Ce caini au risc ridicat de a se imbolnavi?
Cainii care au risc ridicat de a se imbolnavi sunt cei care primesc hrana insuficienta cantitativ si de proasta calitate, cei care sunt tinuti in adaposturi aglomerate cu umiditate crecuta, cainii care au primit tratamente prelungite cu corticosteroizi (medicamente care depreseaza sistemul imunintar).
• Care sunt simptomele?

Simptomele apar dupa o perioada de incubatie de 14 – 21 de zile.
Raia sarcoptica, specifica cainilor se manifesta prin:
1)prurit (scarpinat excesiv, pana cand ajung chiar sa isi produca rani, se automutileaza),
2)cruste (coji) – initial pe cap, bot, in jurul ochilor, pe torace si abdomen, urmata de generalizarea pe intregul corp
3)zone depilate (zone fara par sau cu par rar)
4)cahexie – animalele nu mai mananca, slabesc foarte repede, si intr-un final pot muri!

Netratata, raia poate conduce la moartea animalului!!!

• Cum se trateaza?

Tratamentul raiei consta in imbaieri, aspersiuni locale cu substante acaricide, Amitrazul fiind cel mai des utilizat sub diferite forme comerciale, niciodata nu se va folosi substanta ca atare, deoarece gradul de toxicitate este foarte ridicat, se vor face dilutii la recomandarea medicului veterinar!

Tratamentul se face injectabil sau per-os (medicamente administrate pe cale orala) cu avermectine, cele mai des utilizate fiind ivermectina si doramectina, cu aceeasi atentionare, ca tratamentul sa fie efectuat doar la recomandarea si sub stricta supraveghere a medicului veterinar al animalului deoarece aceste substante au un puternic efect toxic hepatorenal.

Tratamentul poate fi completat de antibioterapie, pentru a preveni infectarea leziunilor, produse prin scarpinat datorita pruritului intens.

Ca si tratament adjuvant se recomanda imunostimulatori (cresterea imunitatii animalului joaca un rol foarte important in prevenirea recidivei), hepatoprotectoare (ajuta la regenerarea ficatului, contracarand efectul toxic al substantelor enuntate mai sus), suplimente pentru piele si blana (pe baza de omega 3,6,9, vitamina A, D3 si E)

• In cat timp se trateaza? Boala se vindeca sau poate recidiva?

Durata tratamentului difera de la individ la individ, in functie de gradul de infestare, de statusul imunitar al animalului, starea de intretinere a animalului si nu in ultimul rand de constiinciozitatea si corectitudinea cu care este facut tratamentul de catre propietar. De cele mai multe ori din considerente materiale si din lipsa timpului, stapanii animalelor prefera sa le faca imbaierile acasa. Durata tratamentului poate dura de la cateva saptamani pana la cateva luni!

• Este o boala contagioasa intre caini? Dar pentru oameni?

Raia este o boala contagioasa cu transmitere de la cainele purtator la cel sanatos, prin crustele care cad in momentul gratajului (cand se scarpina), prin contact direct, prin folosirea saltelelor, adaposturilor, cotetelor in care au locuit caini infestati cu raie.

Transmiterea la om este posibila in cazul raiei sarcoptice, pe care omul o poate contacta de la caini, vaci sau capre (vezi caprele Irinucai, din Amintiri din copilarie… atat Nica cat si caprele au fost diagnosticati cu Raie sarcoptica ).

• Ce greseli frecvente fac stapanii de caini cu raie? (folosesc leacuri babesti-exemple?, nu se tin de tratament etc)

Greselile pe care stapanii le fac frecvent, atat in cazul raiei cat si in cazul altor afectiuni dermatologice, sunt ca nu inteleg gravitatea acestor afectiuni. Acestia ajung in cabinetul veterinar cu animalele destul de tarziu, cand acestea sunt deja slabite, si cu multe leziuni, cu diferite tratamente aplicate, pe care le-au folosit diferite cunostinte, vecini etc si care se gandesc ei ca poate se potrivesc si in cazul animalului lor.

Aici este posibil sa avem si noi ca medici partea noastra de vina deoarece noi trebuie sa explicam propietarului ce inseamna aceasta boala, cum trebuie sa o tratam si nu in ultimul rand sa incercam sa ii convingem sa se inarmeze cu multa rabdare pentru ca tratamentul poate dura o perioada destul de lunga de timp. El nu trebuie oprit imediat cum se observa o ameliorare, trebuie continuat pana cand medicul veterinar decide ca animalul este vindecat total.

La fel trebuie sa ii informam si sa le explicam despre eventualele recidive care au sanse mari sa reapara, mai ales daca conditiile de igena si de alimentatie (hrana de buna calitate) nu sunt indeplinite!

• Cat de des intalnita este raia la caine?
Raia este o afectiune destul de des diagnosticata in cabinetele veterinare, initial se considera ca au o evolutie sezoniera cu debut toamna si explozie pe timpul iernii, dar din experienta cazoisticii din cabinetele noastre va putem spune ca am intalnit cazuri de raie in tot timpul anului atat la caini cat si la pisici.
Sfatul nostru este sa mergeti la controale lunare cu animalele dumneavoastra la medicul veterinar, iar la primele semne, scarpinat excesiv, leziuni pe piele, cruste, “bubite”, zone rosiatice etc sa mergeti pentru un control amanuntit, deoarece cu cat o afectiune dermatologica este diagnosticata si tratata din timp cu atat durata tratamentului va fi mai scurta iar suferinta animalului redusa in mod considerabil.

Dr. Cristian Cristea – Clinica Veterinara Pet Stuff