Babesioza, afecțiunea produsă de hemoparazitul prezent în căpușe

Autor: Dr. Cristian Cristea – Clinica Veterinara Pet Stuff

În ultimii ani incidenţa acestei boli la câini a luat amploare şi de aceea dorim să venim în ajutorul proprietarilor de animale cu informaţii utile despre această boală şi despre posibilităţile de prevenire a ei. Anul acesta, spre deosebire de anii precedenţi, numărul de cazuri de babesioză s-a dublat sau chiar triplat, asadar această boală necesită o atenţie sporită.

CE ESTE BABESIOZA?

Babesioza este o boală produsă de un parazit unicelular ce aparţine genului Babesia, familia Babesiidae, şi se fixează în eritrocitele organismului parazitat, în număr variabil (1-4 paraziţi), îmbrăcând diferite forme şi aspecte, în funcţie de specie (piriformi, bigeminaţi, inelari). Acest parazit este transmis prin intermediul căpuşelor care reprezintă gazde definitive şi rezervor de babesii în natură.

Contaminarea animalelor se realizează transcutanat, în timpul hrănirii căpuşelor infestate, care odată cu saliva, inoculează paraziţii. Paraziţii inoculaţi trec din plasma pe suprafaţa globulelor roşii apoi în interiorul acestora unde se hrănesc, se multiplică şi le distrug, trecând apoi la alte globule roşii.

Ca urmare a proceselor de nutriţie şi multiplicare a babesiilor rezultă hematii distruse, toxine metabolice şi paraziţi morţi, astfel instalându-se anemia şi o stare toxică gravă.
Datorită acestor fenomene întreaga funcţionare a organismului este perturbată apărând tulburări hepatice şi renale grave, tulburări nervoase, tulburări respiratorii şi cardiace e.t.c.

CE TREBUIE SA OBSERVĂM?

Primul semn este febra (frecvent temperatură de 41C sau mai ridicată) fiind urmată de apatie, lipsa poftei de mâncare, mucoase palide (anemie) sau galbene (icter), urina de culoare mai închisă sau brună (mai ales în stadiile finale ale bolii).

În afară de simptomele prezentate, sunt posibile tulburari respiratorii si nervoase (crize de tip epileptic, pseudoparaplegie), fotofobie cu posibile hemoragii retiniene, ficatul şi splina mărite.

În cazul în care observaţi oricare dintre aceste modificări, prezentaţi-vă de urgenţă la medicul veterinar.

CUM ŞTIM DACĂ DIAGNOSTICUL ESTE ”BABESIOZĂ”?

Din punct de vedere al manifestărilor, babesioza poate fi confundată cu alte boli care pot produce febră, anemie, hemoliză şi urină închisă la culoare. Prin urmare, confirmarea diagnosticului se face cel mai des prin examen microscopic (frotiu din sângele periferic), fiind o metodă relativ rapidă de depistare a babesiilor în interiorul hematiilor.

CE TRATAMENT SE INSTITUIE  ÎN CAZ DE BABESIOZĂ?

Trebuie specificat de la bun început că eficacitatea tratamentului depinde foarte mult de momentul intervenţiei; cu alte cuvinte, cu cât pacientul este tratat mai din timp, cu atât şansele de vindecare sunt mai mari.

La animalele tinere prognosticul este favorabil, în timp ce la cele cu imunitate scăzută sau la cele în vârstă prognosticul este rezervat.

Tratamentu babesiozei este în general de lungă durată şi constă în asocierea medicaţiei specifice cu un tratament de susţinere, un regim alimentar dietetic precum şi condiţii deosebite de igienă.

Antidotul utilizat momentan la noi în ţară este Imizolul care conţine ca substanţă activă imidocarb dipropionat. Administrarea se poate face subcutanat sau intramuscular, cu repetare la 2 săptămâni.

CUM PUTEM SĂ PREVENIM ACEASTĂ BOALĂ?

Deoarece la noi în tară  vaccinul nu a fost importat, singura metodă de prevenţie a rămas administrarea soluţiilor antiparazitare externe în mod regulat, pe tot parcursul anului, la interval de o lună. Menţionăm că aceste substanţe protejează animalul de o infestaţie masivă cu paraziţi externi, nereuşind să confere o protecţie de 100% împotiriva bolilor transmise de acestea.

Având în vedere riscurile majore pe care le prezintă această boală atât la om cât şi la animale, dorim să insistam asupra mijloacelor de prevenţie a acestei boli.

Astfel, orice proprietar responsabil de animale de companie (câine sau pisică) trebuie sa se prezinte periodic la medicul veterinar pentru o consultaţie de rutină.
În urma consultaţiei, medicul va aprecia starea de sănătate a animalului şi va efectua toaleta lunară şi deparazitarea internă şi externă după caz.

Înca de la primele consulţatii medicul veterinar vă va informa despre importanţa şi necesitatea deparazitării externe şi interne în menţinerea sănătăţii animalului dumneavoastră.

Primul pas în prevenirea Babesiozei este deparazitarea externă regulată a animalului, cu produse adecvate şi recomandate de medicul veterinar.
Intrebati medicul veterinar! Acesta va va recomanda cu siguranta cel mai potrivit produs pentru deparazitarea externa a animalului dumneavoastra