Vaccinarea animalelor de companie

 

Sună medicul veterinar înainte să-ți iei puiuțul, îți poate oferi informatii importante despre lucrurile pe care trebuie să le ai în vedere atunci când iei un puiuț. De îndată ce ai luat blănosul du-l la veterinar, dacă este posibil adu și o probă de fecale (frecvent puii au paraziți intestinali). La această prima vizită vom verifica dacă a fost vaccinat corespunzător, dacă a fost deparazitat corespunzător și în funcție de ce observăm vom stabili un plan de vaccinare. Fiecare medic veterinar are un protocol de vaccinare preferat pentru puiuți. În plus aceste protocoale se schimbă în funcție de noile studii în domeniu, discută cu medicul și îți va explică ce, când și cum urmează să ilvaccinam pe blănosul tău. Iată protocolul nostru de vaccinare:

4 săptămâni     

  • Drontal puppy

 

6 săptămâni     

  • Nobivac Puppy DP-Drontal puppy  sau milbemicina la recomandarea medicului

 

8-9 săptămâni     

  • Microcipare + Înregistrare R.E.C.S.
  • Nobivac DHP + L
  • Drontal puppy / Drontal plus

 

11-12 săptămâni  

  • Nobivac Dhppi + L

 

12 săptămâni  

  • Nobivac Kc  -Tusea de canișă (Traheobronșită infecțioasă)
  • Deparazitare externă +/- Deparazitare interna

 

13 săptămâni

  • Nobivac Dhppi + RL
  • Nobivac Dhppi + RL +Kc

 

Anual

D         Distemper (Jigodie)

H         Hepatită     

R          Rubarth

P          Parvoviroză

Pi         Parainfluență

L          Leptospiroză

R         Rabie  

Și? De ce așa multe vacinuri, te intebi … Bună întrebare!  Motivul pentru care le facem este că nimeni nu poate fi sigur că micul tău blănos va obține un bun răspuns imun în urma unei singure vaccinări. Vârsta lui și gradul de imunitate primit de la mamă complică modul în care imunitatea se va instala după vaccinare.Un puiuț care a „imprumutat” multă imunitate de la mamă pe durata alăptării (imunitate pasivă) va limita eficacitatea vaccinului.

Ideal este să vaccinăm puiuțul îndată ce imunitatea pasivă dobândită de la mamă scade, astfel puiuțul poate dezvolta o imunitate mai puternică și de durată mai lungă, pe cont propriu. (Această perioadă este și perioada în care puiuțul este predispus la boli virale). Momentul potrivit în care puiuțul poate răspunde bine la un vaccin este variabil poate fi la 6 săptămâni sau la 12 săptămâni. De aceea începem vaccinarea la 6 sapt. și să o terminăm la 16.

În rare ocazii puiuții  pot avea reacții la vaccin. Dacă observi că este apatic, slăbit, nu are apetit, dacă observi că începe să se umfle în jurul ochilor și/sau al botului contactează repede medicul veterinar.

Stabilește o programare