Analize de laborator

Specialiștii de medicină internă au competență de a rezolva probleme de diagnostic complex și de a monitoriza boli cronice severe, adesea în condiții de polipatologie, prin stabilirea unui plan terapeutic adecvat. Prin medicină internă se furnizeza pacienților și servicii de prevenție a bolilor și de promovare a sănătății, care țin de medicină preventivă.

Laborator: Pentru diagnosticul și patologia afecțiunilor organelor interne în Spitalul veterinar Pet Stuff folosim echipamente moderne de investigație și diagnostic imagistic:

– Ecograf Mindray DP 5500

– Analizor hematologie Idexx 3 DIFF VEȚ AUTOREAD

Hematologia se ocupă cu studiul sângelui. Cercetările asupra sângelui au început odată cu descoperirea microscopului. Loevenhook (1774) pune în evidența globulelerosii la om, iar chirurgul englez Hawson descoperă mai târziu leucocitele. Un progres tehnic l-a constituit găsirea unei metode de colorație a frotiurilor (strat subțire de sânge întins pe lamă) și a camerei de numărat elementele figurate din sânge.

Microscopul electronic, chimia modernă și utilizarea izotopilor radioactivi au îmbunătățit cunoștințele asupra morfologiei elementelor figurate și organelor hematopoietice (hematologie morfologică) asupra proprietăților plasmei sanguine (hematologie serologică) și asupra bolilor de sânge (hematologie clinică) la om și animal.

Hematologia include studiul etiologiei, diagnosticării, tratării, identificării posibilelor complicații și profilaxiei bolilor sangvine. Medicul de laborator este celcare realizează toate testele necesare studiului sângelui.       

Bolile sangvine afectează producerea sângelui și/sau a componentelor acestuia, cum ar fi celulele sangvine (hematii, tromobocite și leucocite), hemoglobină, proteine sangvine(ex. albumine, globuline, TGP, TGO, factori ai coagulării, imunoglobuline, anticorpi, transferina, ceruloplasmină, etc), mecanismele coagulării.

Teste uzuale de hematologie

 • numărul hematiilor.
 • numărul leucocitelor, impărtite în:o Granulocite: Polimorfonucleare neutrofile ( PMN sau Neutrocite), Eozinocite, Bazocite.o Agranulocite: Limfocite, Monocite.
 • numărul trombocitelor
 • valoarea hemoglobinei.
 • valoarea hematocritului.
 • viteză de sedimentare a hematiilor.
 • indicii eritrocitari:o VEM (volumul eritrocitar mediu)

o HEM (hemoglobină eritrocitară medie)

o CHEM (concentrația eritrocitară medie)

 • timpi de coagulare:

o timp de sangerare

o timp de coagulareo timp de protrombină

o timp parțial de tromboplastină

 • indicii eritrocitari:

o VEM (volumul eritrocitar mediu)

o HEM (hemoglobină eritrocitară medie)

o CHEM (concentrația eritrocitară medie)

 • timpi de coagulare:o timp de sangerare

o timp de coagulareo timp de protrombină

o timp parțial de tromboplastină

– Analizor biochimie uscată Idexx VETTEST

– Analizor semiautomat biochimie Mindray BA-88A- Idexx Veț Lab Station

– sistem de management al informațiilor- Analizor automat de urină Arkray

– Analizor HEMOCONTROL determină nivelul hematocritului sial hemoglobinei dintr-o picătură de sânge, rezultat în 30 de secunde

– Glucometru ACCU-CHECK Active, determină nivelul de glucoză din sânge în 25 de secunde

– Microscop Optik

– Microscop IOR

Teste rapide de diagnostic Idexx:

SNAP proBNP Test rapid ELIȘA, pentru determinarea semicantitativa a markerului cardiac pro BNP la pisică. Este utilizat pentru screnning-ul bolilor cardiace ale pisicilor. Sensibilitatea testului este de 98 %, specificitatea testului pentru FeLV, 98 %.Se pot analiza probe de ser, plasmă pe anticoagulant. Probele hemolizate sau lipemice nu vor influența rezultatul. Durata până la obținerea rezultatului este de 10 minute.

SNAP Lepto Testul SNAP Lepto este un test rapid ce utilizează tehnologia ELIȘA,pentru diagnosticul în vitro al Leptospirozei la câine, prin detecția anticorpilor antiGripptyphosa, Canicola, Pomona și Icterohaemorrahagie, în probe de ser. Rezultatul pozitiv indică prezența de anticorpi față de Grippotyphosa,Canicola,Pomona și Ictherohaemorrhagiae. Rezultatele se citesc în 10 minute. Depozitare:

 • Kitul se păstrează la o temperatură de 2-8 C
 • Toate componentele kitului se echilibrează la temperatura camerei (18-25C) înainte de utilizare.

SNAP 4DX PLUS Este un test imunoenzimatic cu specificitate generală de 98% pentru următoarele 4 boli: 1. Boală Lyme – nu prezintă reacții încrucișate cu vaccinul 2. Ehrlichioza canină 3. Anaplasmoză canină 4. Dirofilarioza.Testul poate lucra probe de ser, plasmă sau sânge integral pe anticoagulant. Durata până la rezultat este de 8 minute.

SNAP COMBO PLUS FIV/FeLV Testul utilizează tehnologia ELIȘA, este folositpentru determinarea anticorpilor specifici virusului Imunodeficienței Feline și a antigenului p27 pentru virusul Leucemiei Feline.

Specificitatea este de 98,2% pentru FeLV și de 100% pentru FIV și sensibilitatea de 98,6% pentru FeLV și 93,5% pentru FIV.

Se pot utiliza prove de ser, plasmă sau sânge integral pe anticoagulant, rezultatele obținându-se în 10 minute.

SNAP cPL LIPAZĂ PANCREATICĂ CANINĂ Este un test destinat diagnosticării sau eliminării din diagnostic a pancreatitei acute canine. Este singurul test ce cuantifică nivelul de lipază pancreatică specifică canină în numai 10 minute.Pot fi lucrate și probe icterice, lipemice sau hemolizate. Probă ce poate fi utilizată pentru analiză este de ser.

SNAP fPL LIPAZĂ PANCREATICĂ FELINĂ Este un test destinat diagnosticării sau eliminării din diagnostic al pancreatitei acute feline. Este singurul test ce cuantifică nivelul de lipază pancreatică specifică felină în numai 10minute.Acuratețea testului este de 92% pentru un nivel normal de lipază pancreatică și de 82% pentru un nivel crescut.Pot fi lucrate și probe icterice, lipemice sau hemolizate. Proba utilizată pentru analiză este de ser.

SNAP GIARDIA  Este un test ce utilizează tehnologia ELIȘA, destinat testării câinilor și pisicilor. Testul analizează prezența antigenelor solubile GIARDIA din fecale.Sensibilitatea testului este de 96% și specificitatea este de 100%.Pentru efectuarea testului se folosesc probe din fecale. Durata testului este de 8 minute.

SNAP PARVO  Este un test de antigen ce utilizează tehnica ELIȘA pentru stabilirea unui diagnostic rapid și corect în cazurile suspecte de Parvoviroza.

Nu prezintă reacții încrucișate cu vaccinurile pentru această afecțiune. Testul reacționează cu CPV-2a, CPV-2b și CPV-2c. Probele utilizate sunt din fecale.

Testul poate fi depozitat la temperatură camerei.Durata până la obținerea rezultatelor este de 8 minute.

SNAP LEISHMANIA  Este un test imunoenzimatic cu specificitate de 99,2% și sensibilitate 96,3%, pentru diagnosticarea timpurie a Leishmaniozei.Pot fi analizate probe de ser, plasmă sau sânge integral pe anticoagulant.Durata până la rezultat fiind de 6 minute.

SNAP DIROFILARIA Testul utilizează tehnica ELIȘA pentru depistarea câinilor cu Dirofilarioza.

Este testul cu cea mai mare acuratețe din testele rapide existențe pe piață: specificitate 97%, sensibilitate 84%.

Testele pot fi depozitate la temperatura camerei. Probele utilizate sunt de ser, plasmă sau sânge integral pe anticoagulant.

Probele hemolizate sau lipemice nu vor influența rezultatul. Durata testului este de 8 minute de la activarea dispozitivului SNAP.

Pentru diagnosticul și patologia afecțiunilor organelor interne în Spitalul veterinar Pet Stuff colaborează cu Centrul de imagistică 4VET și RMN VETERINAR care folosesc metode și echipamente moderne de investigație și diagnostic imagistic:

 • Rezonanță Magnetică Nucleară-RMN
 • Computer Tomografia-CT
 • Radiologia Conventională – RX

Stabilește o programare