Despre problemele comportamentale la câini

Autor: Dr. Alin Baron – Pet Stuff Spital Veterinar

Când proprietarul unui câine observă modificări în comportament la câinele său este important ca acesta să se adreseze unui medic veterinar specializat, acesta putand rezolva o buna parte din problemele pe care le prezintă câinele.

În cadrul unei consultații medicul veterinar are rolul de a găsi o soluție optimă raportată atât la câine cât și la proprietar pentru a îndrepta un comportament distructiv, periculos sau deranjant.

Totodată medicul veterinar o să vă aducă la cunoștința despre nevoile câinelui și modul în care puteți să satisfaceți aceste nevoi pentru a putea atinge un nivel de bunăstare ridicat atât pentru câine cât și pentru proprietar.

Este foarte important de menționat faptul că anumite probleme de comportament pot fi periculoase atat pentru animal (rosul materialelor lemnoase sau textile) cât și pentru proprietari si apropiații acestora (agresivitate).

Ce este o problemă comportamentală?

“Termenul de problemă comportamentală se referă la orice tipar (repetitie) de comportament al unui animal de companie care poate cauza vătămări persoanei respective sau altora, sau care se dovedește periculoasă sau deranjant pentru proprietar. Unele pot fi acțiuni normale manifestate de o anumită specie sau rasă, altele pot fi comportamente anormale, iar în unele cazuri pot fi comportamente anormale cu de origine interioară, secundară unei afecțiuni medicale”
Rosana Álvarez Bueno- Low stress handling in the veterinary clinic

Sursă proprie

Care sunt cele mai frecvente probleme de comportament la câini?

Agresivitatea – reprezintă un comportament periculos care poate duce la vătămarea câinelui, proprietarului sau a persoanelor și animalelor din jur.

Cateva exemple comune pot fi:

  1. Agresivitate față de proprietar sau alți membrii ai familiei;
  2. Față de alți câini;
  3. Agresivitate posesiva (paza resurselor, jucării, mâncare etc.);
  4. Agresivitate teritorială;
  5. Agresivitate indusă de durere;

Anxietatea de separare – acest comportament apare atunci când câinele nu reușește să se liniștească și să își găsească o stare de confort în momentul în care proprietarii nu sunt prezenți în preajmă acestuia. Conform BSAVA Manual of Canine and Feline Behavioural Medicine 20-40% din cazurile de probleme comportamentale care intra în atenția medicilor veterinari sunt diagnosticați cu anxietate de separare. De cele mai multe ori problema poate fi de origine primară, hiper atașament sau atașament disfuncțional.

Anxietatea de separare ridică probleme datorită faptului că vine însoțită de comportamente deranjante – precum rosul obiectelor de mobilier, lătrat obsesiv, urinarea si defecarea în casă.

De reținut este că această tulburare de comportament poate fi evitată dacă se intervine în primele luni de viață. Cu ajutorul medicului veterinar specializat în comportament și al unui instructor canin, câinele poate să învețe să petreacă timp singur relaxat, evitând complicațiile acestei afecțiuni.

De regulă procedura de prevenire constă în crearea unui loc în care câinele să se simtă în siguranță și confortabil pentru a putea elimina funcțional stresul singur.

Comportamente repetitive anormale – pot fi descrise ca acțiuni repetitive în care putem suspecta că animalul nu are control asupra începerii și/sau încheierii acțiunii.

În cazul acestui comportament este necesar să ținem cont că pot exista mai mulți factori cauzatori în afară de cei ce țin de comportament (de exemplu neuropatiile), întărind astfel necesitatea evaluării câinelui de un medic veterinar pentru aflarea și tratarea problemei.

În cadrul acestor afectiuni putem identifica probleme precum:

  1. Lătratul obsesiv;
  2. Învârtitul în jurul cozii;
  3. Groomingul excesiv (care poate duce la dermatite);

Sintetizând informația de mai sus formulăm următoarea întrebare.

Când este necesar sa mergem la medicul veterinar specializat in comportament?

  1. Atunci când observăm schimbări de comportament nejustificate;
  2. Dacă exista comportament greu de ignorat care afectează bunăstarea zilnică a câinelui sau a proprietarului;
  3. Atunci când relația proprietar- câine este pusă la încercare de diverși factori cotidieni;
  4. Dacă aveți un câine de câteva luni – deoarece medicul veterinar vă poate ajuta și îndruma din timp, astfel încât să se prevină multe comportamente nedorite (sindromul de separe, urinatul in casa,etc) și totodată puteți fi îndrumați către un instructor canin potrivit;
  5. Atunci când dorim să aducem un nou animal acasă – deoarece medicul veterinar vă poate aduce la cunoștință informațiile necesare și procedurile aferente pentru socializarea acestora;
  6. Atunci când observăm semne de stres – în acest caz medicul veterinar vă poate ajuta să identificați și să înlăturați factorul stresor sau să obișnuiți cîinele cu acesta până în punctul în care să nu-l mai deranjeze;
  7. Atunci când vrem să obișnuim câinele cu clinica sau spitalul veterinar.

Surse bibliografice

  • BSAVA Manual of Canine and Feline Behavioural Medicine
  • Low-Stress Handling in the Veterinary Clinic,ROSANA ALVAREZ BUENO, GERMAN QUINTANA DIEZ
  • MSDvetmanual behavioral-problems-of-dogs