De ce “dorm” pisicile cu ochii deschisi atunci cand sunt anesteziate?

Autor: Dr. medic veterinar – Briceag Clara.

 

Deseori se intampla ca atunci cand pisicile sunt anesteziate, sa observam ca acestea au ochii deschisi. Ceea ce ni se poate parea ciudat. Doar in acest timp se presupune ca dorm, nu? Si atunci ne intrebam, totusi de ce “dorm” pisicile cu ochii deschisi atunci cand sunt anesteziate?

Pentru a  raspunde la aceasta intrebare trebuie tinut cont de faptul ca, clipitul ( reflexul palpebral) este un act reflex, involuntar si de tipul de anestezie folosit.

Mai intai de toate este necesar sa intelegem ca termenul de “anestezie” provine din grecescul “anaisthaesia” care inseamna lipsa sensibilitatii. Acesta este folosit pentru a descrie pierderea senzatiei dureroase in intreg corpul sau pentru doar o regiune a acestuia.

Tipul de anestezie se alege in functie de tipul interventiei chirurgicale ce urmeaza a fi facuta.

O procedura minim invaziva, cu grad de durere redusa, cum ar fi o sutura de plaga, nu necesita un plan de anestezie cu o profunzime ridicata.

In cazul unei interventii cu grad de durere crescut, cum ar fi remedierea unei fracturi, este necesara folosirea unui plan de anestezie cu o pofunzime ridicata.

Anestezia se poate obtine prin combinarea unor substante care actioneaza asupra sistemului nervos si muscular, influentand inclusiv clipirea, si anume:

  • Injectabil intramuscular ( disociativa) care actioneaza asupra sistemului limbic si al talamusului. Aceasta forma de anestezie este reprezentata de o stare catatonica in care ochii raman deschisi si reflexul de inghitire este inca prezent. La fel si tonusul muscular;
  • Injectabil intravenous (TIVA) la care in functie de anestezicele folosite ochii pot ramane deschisi sau inchisi;
  • Inhalatorie (Gas anesthetic) care nu ofera analgezie. Cu astfel de anestezie, in functie de profunzimea anesteziei, ochii pot fi inchisi sau deschisi;
  • Multimodala care combina anestezia inhalatorie cu analgezia in infuzie continua si cu anestezia locala/epidurala. In general cu o astfel de anestezie ochii stau inchisi.

Asadar, atunci cand te vei mai intreba de ce dorm pisicile cu ochii deschisi atunci cand sunt anesteziate, trebuie sa stii ca acest lucru se datoreaza tipului de anestezie ales.

In prezent, anestezia multimodala este cea mai sigura si cea mai folosita. Clinica noastra (Pet Stuff) dispune de aparatura necesara, precum si de doi medici care se ocupa in mod deosebit de aceasta ramura, a  anesteziei, a managementui durerii si terapiei intensive.

Anestezia multimodala (inhalatorie) este preferata deoarece ai un control total asupra profunzimii anesteziei si a duratei de actiune a substantelor. De asemenea, in ceea ce priveste  functiile vitale (EKG, CO2, presiunea sangelui, pulsoximetrie, output cardiac), acestea sunt in permanenta monitorizate. Astfel, in cazul in care apar modificari (tahi/bradicardie, tahi/bradipnee, apnee, hipoxie, durere, etc.) pe parcursul interventiei chirurgicale, anestezistul poate lua cele mai eficiente masuri pentru a asigura buna desfasurare a interventiei chirurgicale in cel mai sigur mod pentru pacient.