Peritonita infectioasa felina, o boala fatala pentru pisici

Peritonita infectioasa felina este o boala care consta in inflamarea peritoneului si este de natura infectioasa.

Am ales sa tratam acest subiect deoarece in clinica noastra diagnosticam un numar semnificativ de pisici cu aceasta boala. Astfel, dorim sa tragem un semnal de alarma si sa ii ajutam pe proprietari sa identifice primele semne clinice.

Afectiunea este produsa de un virus ARN, genul Coronavirus. In cazul felinelor au fost identificate doua biotipuri: virusul peritonitei infectioase propriu-zis (manifestarea maligna) si coronavirusul enteric  (manifestarea benigna). Acestia produc la pisica un tablou clinic dominat de enterita( inflamatia intestinelor), complicandu-se nefast cu peritonita.

Cum se raspandeste peritonita infectioasa felina?

Boala este raspandita in intreaga lume. Ultimele studii au aratat ca susceptibilitatea bolii este legata de familii si de linii de sange si nu neaparat de rasa. Boala afecteaza pisicile care au mai putin de 2 ani si mai mult de 10 ani, preferand extremele de varsta. In ceea ce priveste sexul, nu exista o predispozitie, insa, nesterilizarea lor le predispune la infectie.

Statusul imun, stresul, suprapopularea, rasele pure joaca si ele un rol foarte important in raspandirea bolii.

Virusul se transmite direct, pe cale orala, prin fecale sau saliva. Odata ingerat, se replica in celulele epiteliale ale intestinului.

Cele mai multe pisici sunt purtatoare asimptomatice. Ele nu manifesta semnele clinice ale bolii, dar sunt un rezervor de virus si totodata o sursa de infectie pentru alte pisici.

Transmiterea transplacentara, de la mama la pui nu a fost dovedita pana in acest moment.

Trecerea prin boala ofera protectie imunitara in doar 40% din cazuri, procentul majorandu-se la 80% in cazul pisicilor din adaposturi datorita cresterii rezistentei imunitatii.

Majoritatea pisicilor se infecteaza in jurul intervalului de varsta 6-9 saptamani. In mai putin de 2 saptamani, intestinul gros , limfocentrii si ficatul sunt infectate.

Simptome ale peritonitei infectioase feline

Principalele semne observate de proprietar sunt: febra, inapetenta (lipsa poftei de mancare), pisica pierde in greutate, prezinta dificultate in respiratie( datorata acumularii de lichid in torace si pericard), abdomenul incepe sa isi mareasca volumul din cauza acumularii de lichid, diaree. Pot aparea si semne neurologice ( pierderea echilibrului si incapacitatea mentinerii patrupodale, orbire) si diverse inflamatii ale ochiului.

Diagnosticarea pentru peritonita infectioasa felina

Avand in vedere tabloul clinic atat de nespecific, PIF este deosebit de greu de diagnosticat.

Analizele paraclinice ofera medicului veterinar informatii in stabilirea diagnosticului.

Analizele hematologice si biochimice ofera informatii importante. Acestea, impreuna cu datele examenului clinic si istoricul animalului, te orienteaza la diagnosticul de peritonita infectioasa.

Examenele radiologic si ecografic sunt utile in depistarea prezentei de lichid in torace sau abdomen. Daca lichidul este prezent, poate fi evacuat prin punctie si examinat microscopic. Acest ultim examen este un factor important in stabilirea diagnosticului.

Testele imuno-enzimatice pot detecta prezenta anticorpilor virusului Corona in organism, insa nu poate diferentia forma mutanta (PIF).

In prezent, nu exista nici un test specific care sa arate faptul ca o pisica infectata cu Corona Virus poate dezvolta Peritonita infectioasa felina. Singura metoda diagnostica de certitudine se realizeaza prin biopsie sau prin examinarea organelor, a tesuturilor, post-mortem de catre un doctor anatomo-patolog.

Tratament pentru peritonita infectioasa felina

Din pacate, nu exista pana in acest moment un tratament specific impotriva bolii. Medicii veterinari incearca folosirea  tratamentelor pentru ameliorarea simptomatologiei.

Prognosticul este nefavorabil in majoritatea cazurilor, mortalitatea fiind de 99%.

Tratamentul simptomatic include antibiotic, corticosteroizi si imunomodulatoare alaturi de fluidoterapie, transfuzii de sange, suport nutritional, precum si drenarea lichidului care se acumuleaza.

Exista pe piata mondiala farmaceutica, un vaccin intranazal, Primucell© FIP, Pfizer Animal Health ( momentan lipseste din Romania). Acesta ofera o protectie de 50-75% impotriva bolii, insa nu este eficient si la pisicile care au fost expuse anterior virusului. Previne infectia, insa nu o trateaza.

Recomandarile pentru actualii si viitorii proprietari de pisici sunt:

  • daca doriti sa achizitionati sau adoptati o pisica, asigurati-va ca nu este infectata cu Corona Virus ( virusul apare mai frecvent la pisicile din rase pure);
  • daca aveti mai multe pisici in casa, igiena litierei este extrem de importanta. De exemplu: aveti 2 pisici va vor trebui 2 litiere + 1 in plus, curatirea lor efectuandu-se zilnic si feriti-va sa o tineti in locuri cu umiditate mare;
  • in cazul in care ati avut o pisica diagnosticata cu PIF este de preferat sa asteptati macar doua luni pana ce va veti lua alta. Probabilitatea ca noua pisica sa se infecteze si ea cu Corona virus este foarte mare;
  • virusul este sensibil la majoritatea produselor de curatenie pe care le folosim obisnuit, iar la temperatura camerei rezista doar 48h;
  • in cazul in care decideti sa adoptati o pisica de la un adapost, faceti o vizita impreuna la medicul veterinar pentru testare.

Peritonita infectioasa felina este o boala fatala in majoritatea cazurilor. Boala nu este contagioasa nici pentru alte specii de animale, nici pentru om ( din cauza mecanismelor particulare de replicare si de actiune pe care le are virusul in forma mutanta), insa expune indivizii din aceeasi specie la infectia benigna.

Autor: Doctor medic veterinar – Briceag Clara