Obligatiile detinatorilor de caini potrivit Ordinului nr. 1 din 7 ian 2014

Toti detinatorii de caini au obligatia sa-i identifice prin microcipare si sa-i inregistreze in Registrul de Evidenta al Cainilor cu Stapan (RECS), prin intermediul Medicilor Veterinari care au contract cu Colegiul Medicilor Veterinari din Romania (CMVRO), conform prevederilor legale aflate in vigoare.
Cainii neidentificati prin microcip si neinregistrati in RECS, care se afla in spatiile publice sunt considerati a fi fara stapan si, prin urmare, sunt tratati ca atare de autoritati.
Cainii pot sa circule in spatiile publice numai daca sunt identificati prin microcip, inregistrati in Registrul de Evidenta al Cainilor cu Stapan si daca proprietarii au asupra lor carnetul de sanatate cu serie unica, al acestora, care atestă efectuarea acţiunilor sanitar-veterinare, precum şi identificarea şi înregistrarea în RECS. Eliberarea carnetului de sanatate cu serie si numar unic, se face odata cu identificarea si inregistrarea animalului si trebuie semnat si stampilat de catre Medicul Veterinar autorizat de catre Colegiul Medicilor Veterinari din Romania. In cazul pierderii, deteriorării se eliberează un carnet de sănătate cu serie şi număr unic, asigurând trasabilitatea cu originalul.
Pentru câinii care părăsesc teritoriul României se eliberează la solicitarea proprietarului, suplimentar faţă de prevederile, un paşaport de asemenea cu serie si numar unic. CMVRO va permite accesul tuturor proprietarilor de câini la RECS, în vederea verificării datelor şi documentelor de identificare, pentru animalele deţinute de către aceştia.
Potrivit avocatnet.ro, detinatorii oricarei rase de caine, care nu se prezinta la Medicii Veterinari pentru inregistrarea cainilor pe care-i au risca sa fie sanctionati cu amenzi cuprinse intre 2.000 si 5.000 de lei. Totodata, cei care nu-si identifica animalele prin microcipare pot fi sanctionati cu sume cuprinse intre 5000 si 10.000 de lei.
Proprietarii cainilor nou-nascuti sunt obligati sa-i identifice si inregistreze in cel mult 90 de zile de la fatare, inainte de efectuarea vaccinului Antirabic. Totusi, indiferent de cat timp a trecut de la fatare, acest lucru trebuie facut inainte de vanzarea, donarea sau scoaterea in spatii publice a cainilor.
Totodata, persoanele care cumpara caini din pet shop-uri, canise (crescatorii de caini) sau expozitii trebuie sa notifice veterinarului ca sunt noii proprietari in cel mult sapte zile.
Cainii care apartin rasei comune, precum si metisii diferitelor rase, trebuie sa fie sterilizati. Exceptie de la aceasta regula fac, de exemplu, cainii utilitari (adica cei folositi de politie, jandarmerie, persoanele cu dizabilitati, caini de vanatoare etc.).
Proprietarii care nu-si sterilizeaza cainii, desi sunt obligati s-o faca, risca sa fie amendati cu sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei. Aceeasi sanctiune este valabila si pentru persoanele care nu mentin „igiena in spatiile publice, in spatiile adiacente acestora, in holurile si caile de acces ale spatiilor locative”, potrivit actului normativ.

Incepand cu luna ianuarie 2015, 11 caini pierduti de catre proprietari, au fost adusi la Clinica Veterinara Pet Stuff, unde au fost identificati. Dintre ei 8 caini fusesera microcipati si 7 erau inscrisi in RECS, astfel a fost usor sa identificam proprietarul care in baza carnetului de sanatate a venit si si-a revendicat patrupedul. Din cei 11 toti cei 8 caini microcipati au fost inapoiati stapanilor, restul de 4 caini care nu erau microcipati au fost adoptati temporar de catre alte persoane.

Sfatul Medicilor Pet Stuff este sa respectati aceste regulamente in vigoare deoarece sunt in favoarea dumneavoastra si a prietenilor necuvantatori pe care ii aveti in grija!

Dr. Cristian Cristea