Lactatia falsa la catele

Lactatia falsa apare la femele imediat dupa perioada ciclului (caldurilor), cazuri mai dese sunt semnalate la catea, care este agitata isi face un „cuib” din paturi haine etc, se atasaza de diferite obiecte precum jucarii de plusi pe care le asociaza cu puii ei, este sperioasa latra schelalaie, nu vrea sa iasa afara din casa nu vrea sa se miste foarte mult evita contactul cu persoanele sau alte animale isi evita stapanii pe care uneori nu ii mai recunoaste toate acestea deoarece prolactina care se secreta in exces actioneaza si la nivelul SNC (sistemului nervos central) cateaua suferind astfel o psihoza ea fiind convinsa de faptul ca este mama!

Mameloanele se maresc in volum si daca le vom palpa intre degete vom vedea ca se exprima cantitati diferite de lapte. De ce nu se opreste aceasta lactatie falsa???

Simplu deoarece catelusa sau cateaua dumneavoastra isi intretine singura aceasta stare. Cum? Lingand-se pe mameloane ea isi mentine si totodata isi intensifica lactatia si secretia hormonala care este responsabila de aceasta „afectiune”.

Acum ca v-am explicat sper cam ce este cu lactatia hai sa va spunem si cum scapam de ea. Nu noi 🙂 ci animalele noastre.

Tratamentul va merge pe mai multe cai:

Prima si cea mai simpla dar totodata cea mai dificila de realizat este gasirea unor orfani si transformarea femelei in mama doica. Nu va temeti sa incercati si sa aduceti pui de pisica la o catea sau invers pui de caine la o pisica deoarece in mare parte din cazuri acestea vor adopta micile creaturi chiar dc nu apartin aceleiasi specii! Daca nu gasiti totusi cativa puiuti pe care sa-i adoptati incercati tratamentul psihologic si medicamentos!

Tratamentul medicamentos este de preferat sa folositi medicamente de uz veterinar care au compozitie si concentratii special concepute pentru animale si bineinteles toate acestea numai dupa ce veterinarul dumneavoastra va consulta cainele sau pisica si va va da acordul sau sa urmati acest tratament. Un exemplu este preparatul Galastop.

Concomintent cu cele enuntate mai sus trebuie sa luam in seama si dieta alimentara care contribuie si ea foarte mult la mentinerea lactatiei false. Astfel noi va trebui sa ajutam cateaua sa intarce. Pentru asta este nevoie sa NU administram animalului apa si hrana timp de o zi primavara si vara (in perioada calda a anului) si toamna, iarna (perioada rece) timp de doua zile asa numitul POST NEGRU. Apoi timp de o saptamana ratia de mancare trebuie sa fie redusa la jumatate si sa fie cat mai saraca in proteine deorece proteinele din hrana au un rol important in formarea laptelui matern.

In speranta ca va vor fi utile aceste informatii avem rugamintea ca inainte sa va apucati sa va tratati animalele sa consultati un medic veterinar!

Dr. Cristian Cristea