Hepatita la pisici

Hepatita reprezinta inflamatia ficatului. Acest organ complex, datorita faptului ca proceseaza nutrientii imediat ce sunt absorbiti in intestine, este primul care ia contact cu toxinele si substantele daunatoare absorbite din hrana animalului.
Ficatul joaca un rol foarte important in metabolism, detoxifiere, stocarea energiei si sinteza proteinelor sanguine.
Deorece ficatul lucreaza efectiv pentru a metaboliza diferite componente din hrana si pentru a detoxifia sangele, pisicile afectate necesita atentie medicala imediata, crescand astfel sansa de supravietuire.
1. Simptome:
Majoritatea pisicilor manifesta semne de boala abia atunci cand ficatul este deja foarte afectat. Cu toate acestea, ficatul este un organ cu o mare capacitate de regenerare a celulelor sale moarte, iar daca tratamentul este eficient, pisica poate trai mai multi ani.
Cele mai frecvente simptome includ:
• Voma
• Oboseala
• Icter
• Lipsa apetitului
• Diaree
• Pierderea in greutate
• Modificari de comportament
• Modificarea culorii fecalelor (de regula spre gri)
• Poliurie

2. Cauzele hepatitei:
La pisica, exista in principal trei tipuri de hepatita: hepatita infectioasa, hepatita cronica si leptospiroza. In timp ce unele pisici contacteaza boala in urma contactului cu sangele sau fecalele unei pisici infectate, altele contacteaza boala in urma unei infectii virale sau bacteriene. De asemenea unele medicamente netolerate de unele pisici pot induce aparitia hepatitei. Din moment ce ficatul este unul dintre principalele organe ce metabolizeaza medicamentele, pisicile care sufera de orice afectiune a ficatului, necesita un tratament medicamentos in doze mici, astfel incat ficatul sa nu fie suprasolicitat.
Hepatita infectioasa: Este in general produsa de un adenovirus sau un herpes virus la caine. La pisica nu exista unb virus specific, insa, coronavirusul felin este responsabil de aparitia peritonitei infectioase si, implicit la hepatita. In acest caz singura metoda de prevenire este vaccinarea.
In afara de virusuri, hepatita mai poate fi produsa de unele tipuri de bacterii. Acestea determina de cele mai multe ori aparitia hepatitei supurative, colangiohepatitei supurative si uneori colangita (in cazul in care infectia are loc in canalele biliare si nu in ficat).
Colangiohepatita supurativa este asociata cu infectiile bacteriene sau fungice, si poate fi forma initiala a colangiohepatitei cronice, care este o afectiune des intalnita in special la pisicile in varsta. Daca problema este detectata de la inceput, raspunsul la tratament poate fi unul foarte benefic. Este necesar uneori ca tratamentul cu antibiotice sa continue timp de o luna sau mai mult pentru a elimina infectia de la nivelul canalelor biliare.
La pisica se descrie o entitate patologica denumita triadita. Acest sindrom presupune inflamatia tuturor celor trei elemente implicate in producerea/eliminarea sucurilor digestive la nivelul duodenului: canalul biliar, pancreas/canalul pancreatic si duodenul. Astfel, la pisica apar concomitent colangita, pancreatita si boala inflamatorie intestinala. Voma persistenta si pierderea in greutate sunt semnele prevalente asociate cu aceasta triada.

Colangiohepatita cronica – poate fi forma cronica a colangiohepatitei acute, o boala mediata imun, sau poate sa apara secundar altor agenti infectiosi precum: peritonita infectioasa felina, leucemia felina, toxoplasmoza. Incidenta poate fi mai crescuta la pisicile persane. Cele mai frecvente semne clinice includ icterul si ascita, precum si limfadenopatia. Daca boala a avansat spre ciroza, pot fi observate semnele encefalopatiei hepatice
Leptospiroza: Leptospira interrogans este subspecia care penetreaza pielea pisicilor, raspandindu-se in tot corpul si in circulatia sangvina. Leptospirele se reproduc in ficat, rinichi, SNC, ochi, sistemul reproductiv. Imediat dupa infectia initiala apare febra si odata cu ea infectia la nivel sanguin. Gradul de afectare al organismului va depinde de sistemul imunitar al pisicii si de abilitatea acestuia de a eradica infectia in totalitate. Chiar si atunci cand boala este eradicata, spirochetele pot ramane la nivelul rinichilor unde se pot reproduce. Afectarea ficatului si rinichilor poate fi fatala, fiind susceptibile pisicile tinere care au un sistem imunitar mai ptin dezvoltat.
Simptomele includ: febra, rigiditate musculara, lipsa apetitului, poliurie, ploidipsie, deshidratare brusca, voma, diaree, icter, tuse spontana, puls neregulat, usoara marire a limfocentrilor.

3. Diagnostic
In general diagnosticul este greu de stabilit, se tine cont de anamneza, aparitia febrei, a icterului, fiind neaparat necesare efectuarea examenelor paraclinice: analize de sange (biochimie si hematologie), analiza urinii, teste pentru masurarea titrului de anticorpi din sange (leptospiroza).

4. Tratament
Tratamentul este complex si depinde de cauza si gradul de afectare a ficatului. Ficatul este unul din principalele organe ce metabolizeaza medicamentele. In cazul in care acesta nu functioneaza corect, medicamentele trebuie administrate in doza mai mica deoarece raman in organism pe o perioada mai indelungata. Corticosteroizii, sunt utilizati mai ales in hepatita cronica, pentru a scadea inflamatia si pentru a stimula apetitul (trebuie utilizati cu precautie si neaparat numai sub indrumarea si supravegherea medicului veterinar). Antibioticele sunt utilizate in cazul hepatitelor bacteriene precum si pentru a preveni eventualele infectii secundare.
Se folosesc de asemenea medicamente pentru a controla voma si pentru a preveni aparitia ulcerelor gastrice sau intestinale.
In cazul ascitei se vor folosi diuretice (furosemid). Netratata, ascita duce la dificultati in respiratie datorita presiunii exercitate asupra diafragmei.
Pentru deshidratare se vor administra perfuzii si suplimente de electroliti.
Un rol important in tratament il are si dieta – in functie de diagnostic se administreaza hrana cu continut optim de nutrienti si cu un aport specific de calorii. De asemenea este necesar un aport zilnic de vitamine si minerale pentru a preveni deficientele. Vitamina K poate fi necesara pentru controlul afectiunilor cu hemoragii deoarece ficatul afectat produce si stocheaza o cantitate mai mica din aceasta vitamina necesara pentru a produce factorii coagularii.
Viatmina E – in forma solubila, este un antioxidant pentru a inlatura radicalii liberi si pentru a preveni viitoarele procese oxidative din ficat.
Se vindeca sau se tine sub control? Din fericire ficatul este un organ vital care are capacitate de regenerare. In functie de afectiune si de gradul de extindere la nivelul ficatului – depistate la timp, afectiunile hepatice pot fi tratate cu succes, unele afectiuni pot fi tinute sub control, iar in cazuri grave (ciroza) deja speranta de vindecare este foarte redusa.
Depinde foarte mult de pacient, de gradul de afectare si de momentul depistarii problemelor.

5. Cat de periculoasa este aceasta boala?
Cu toate ca ficatul are o mare capacitate de regenerare, de cele mai multe ori, afectiunile hepatice nu sunt depistate la timp, evoluand fara prea multe semne clinice. Atunci cand apar, ficatul este deja afectat, si aici intervin mai multi factori: capacitatea de raspuns a organismului, varsta, gradul si tipul afectiunii. In general pentru hepatite prognosticul este in general rezervat, uneori grav (ciroza hepatica), nedepistarea si netratarea lor putand pune in pericol viata pisicii. Astfel, trebuie tinut cont de faptul ca hepatitele sunt totusi boli periculoase, necesitand maxima importanta precum si o vasta schema de tratament.

6. Ce regim de viață trebuie sa aibă o pisică diagnosticată cu hepatită?

Se recomanda o hrana cu un continut scazut de cupru si care sa contina antioxidanti; de asemenea, este foarte important ca hrana sa aduca un aport energetic crescut si sa fie foarte usor digestibila in asa fel incat sa raspunda nevoilor organismului. La pisica un factor foarte important este reprezentat de palatabilitate, pisicile fiind mai pretentioase. O sursa de proteina foarte digestibila fie de origine animala fie de origine vegetala este binevenita, astfel in cat sa se evite efortul digestiv si in acelasi timp asimilarea sa fie foarte buna. In afectiunile hepatice suportul nutritional este in acest fel de mare ajutor medicului in managementul terapeutic al acestora; astfel calitatea viatii animalului este ameliorata si suferinta redusa.

7. Cum poate fi prevenită hepatita la pisici?

In principal trebuie acordata o atentie sporita tipului de hrana deoarece are un rol foarte important. Hrana trebuie sa fie de calitate, lipsita de coloranti sau elemente potential hepato-toxice, sa fie bogata in elemente nutritive, minerale, vitamine.
Se recomanda de asemenea, profilactic, efectuarea regulata a analizelor de sange (2 ori pe an), si controalelor periodice in clinici veterinare, sub indrumarea stricta a medicilor veterinar subliniind inca o data importanta depistarii timpurii a oricarei afectiuni hepatice cat si a altor probleme de sanatate.
Profilactic se pot administra si splimente si hepatoprotectoare naturiste, cu rol benefic in sustinerea functiilor normale ale ficatului, doar la recomandarea medicului veterinar curant!

Dr. Andreea Vlaicu – Clinica Veterinara Pet Stuff