Frigul și curenții de aer le pot cauza bronșită câinilor

Tusea, apatia și congestionarea mucoaselor respiratorii sunt câteva dintre semnele bronșitei la câine. În lipsa tratamentului, boala se poate croniciza și, în timp, pot apărea complicații precum bronhopneumonia. Medicul veterinar Cristian Cristea, de la cabinetul Pet-Stuff Univers din București, ne oferă mai multe informații despre cauzele bronșitei la câine, despre tratament și prevenție.

Cum se manifestă bronșita la câine?

În funcție de tipul de bronșită, semnele clinice pot fi următoarele: tusea, inițial seacă și dureroasă, ulterior devine nedureroasă cu jetaj seros – mucos sau purulent, febră, lipsa poftei de mâncare, respirație greoaie.

Câinele este apatic și trist, mucoasele respiratorii sunt congestionate și încărcate cu secreții muco-purulente, nările dilatate și privirea speriată. Animalul consumă multe lichide și, în timp, poate slăbi vizibil.

Cum se diagnosticheaza bronșita?

Diagnosticul bronșitei la câine se pune pe baza semnelor clinice – tusea, a zgomotelor obținute la auscultație și a stării generale a animalului. Este foarte important să facem diagnosticul diferențial față de bronhopneumonie.

Cum se tratează bronșita și în cât timp?

Tratamentul este igieno-dietetic și medicamentos, acesta urmărind combaterea congestiei, inflamației, tusei și favorizarea expectorației.

Câinele trebuie să stea la căldură, dar camera (padocul), trebuie aerisit corespunzător, astfel încât animalul să inspire aer prospăt. Alimentația constă în hrană umedă și moale de bună calitate, lichide calde, precum lapte, ceai, supe.

Tratamentul medicamentos în bronșitele acute constă în administrarea de substanțe antisecretorii, expectorante, spasmolitice, pentru calmarea tusei și favorizarea expectorației, completat de medicație antiinfecțioasă, începând cu sulfamide, iar la nevoie administare de antibiotice cu spectru larg.

În cazul bronșitelor cronice, tratamentul este de lungă durată și constă în bronhosecretolitice, calmante, terapie antiinfecțioasă asociată cu terapie cu corticoizi. La acesta, se poate adăuga stimulare nespecifică, precum polidin.

Durata tratamentului poate fi de la 7-10 zile, în cazurile acute, până la săptămâni sau luni, în cazurile cronice.

Ce se întâmplă dacă stăpânul câinelui nu vine cu patrupedul la medic pentru tratament?

În cazul în care animalul nu este tratat, afecțiunea se poate croniciza, în timp putând apărea complicații ca bronhopneumonie, emfizem pulmonar și chiar boli infecțioase, cauzate de grefarea mult mai ușoară a unor virusuri pe un organism slăbit.

Care sunt cauzele bronșitei la câine?

Bronșita, adică inflamația bronhiilor, cel mai adesea este determinată de frig, curenți de aer sau inhalarea de pulberi sau gaze iritante, precum gazele de eșapament, pulberile materialelor de construcții când sunt șantiere în preajma locului de plimbat sau chiar la renovările pe care le fac proprietarii în casă. Boala mai poate apărea la câinii care stau în adăposturi necorespunzătoare, precum padocurile, canisele aerisite necorespunzător etc.

Bronșita poate fi și continuarea afecțiunilor repiratorii anterioare, ca rinitele sau laringotraheitele. La acestea, sunt predispuse animalele stresate, slăbite, în special puii.

Cât de frecventă este această boală? Este mai des întâlnită în sezoanele reci?

Bronșita este o boală destul de des diagnosticată în clinicile veterinare, atât în rândul câinilor, cât și în al pisicilor, cu preponderență în sezonul rece, îndeosebi iarna, atunci când marea bucurie a câinilor noștri este să alerge, să se tăvălească prin zăpadă, unii dintre ei alegând chiar să o consume, lucru total neindicat.

Sfatul nostru este ca, atât în sezonul rece, cât și în sezonul cald, animalele să aibă aport hidric la temperatura camerei, și nu imediat după ce depun efort, ci la un interval de 20-30 de minute, și de asemenea, padocul, boxa sau camera în care aceștia locuiesc să fie aerisită, ferită de curenți și umezeală, și igienizată zilnic.

Autor: Ramona Samoila – articol preluat de pe www.lumeanimalelor.ro