Despre Deparazitare, Parazitii Intestinali si Parazitii Externi ai cainilor

Desi majoritatea cainilor sunt infestati cu paraziti intestinali, la un moment dat, multi dintre acestia dezvolta o imunitate specifica ce tine populatia de paraziti sub control. Aceasta imunitate poate fi “rupta” in conditii de stress sau boala. Atunci cand se intample, parazitii se inmultesc si pot produce semne de infectie intestinala, cum ar fi: diaree, pierderea in greutate, anemie, si defecare cu sange.
Cainii dezvolta cea mai mare imunitate la paraziti, atunci cand acestia sunt in stadiu larvar si migreaza in tesuturi. Acesti paraziti sunt: Ascarizi, Viermi cu carlig si Oxiuri.. Viermele bici si Viermii lati nu au o faza migratoare si dezvolta o imunitate mult mai scazuta.
Medicamentele imunosupresoare, ca si cortizonul, activeaza multe larve de Viermi cu carlig inchistate; in aceeasi masura si evenimentele stresante, cum ar fi gestatia, interventiile chirurgicale, bolile severe, traumatismele si tulburarile emotionale (transportul sau schimbarea adapostului).

DEPARAZITAREA

Desi majoritatea produselor antiparazitare sunt eficiente pentru mai multe specii de paraziti, nici un produs singular nu este eficace pentru toate tipurile de paraziti intestinali. Un diagnostic diferential si specific este necesar pentru alegerea celui mai sigur si efficient antiparazitar. Acesta necesita un examen coproparazitologic (din fecale) pentru a putea determina stadiul in care se afla parazitii: oua, larve, adulti. Nu este recomandat sa deparazitam un animal bolnav, cu o problema inexplicabila, presupunand ca este cauzata de paraziti.
Toata medicatia antihelmintica (medicamente pentru eliminarea sau distrugerea parazitilor) este toxica – menita sa otraveasca parazitii, dar nu si animalul. Animalele infestate cu paraziti cardiaci sau alte tipuri, pot fi mult prea slabiti pentru a rezista la tocicitatea produsa de medicatia antiparazitara, de aceea trebuie luata o decizie impreuna cu medicul veterinar, si este de importanta maxima sa se respecte doza recomandata!
DEPARAZITAREA PUILOR

Majoritatea puilor sunt infestati cu Ascarizi. Ale tipuri de paraziti pot fi de asemena prezente, dar nu sunt atat de commune. Este recomandat un examen coproparazitologic inainte de deparazitarea pentru ascarizi, deoarece, daca exista si alte specii de paraziti, se va folosi un antihelmintic cu spectru mai larg. Puii de caine ar trebui deparazitati la 2 saptamani de viata (inainte ca ouale de ascarizi sa ajunga in fecale) si ulterior la 4,6 si 8 saptamani. Este profilactic recomandat sa se faca o protectie lunara pentru parazitii cardiaci, care, in acelasi timp, protejeaza cainele si impotriva altor paraziti, sau cel putin trebuie continuata deparazitarea, lunar, pana la varsta de 6 luni. Acest program omoara toti ascarizii, atat pe cei proveniti din laptele matern, cat si pe cei ingerati, in stadiul de ou. Pirantel –ul este o substanta prezenta in majoritatea antihelminticelor si este o alegere excelenta pentru ascarizi ce poate fi administarata in siguranta de la varsta de 2 saptamani. Se gaseste sub forma de suspensie lichida (Dronal puppy) sau tablete (Drontal plus).
Medicatia antihelmintica poate fi daunatoare puilor bolnavi de infectii respiratorii, apatici, tinuti in spatii insalubre sau celor care au fost luati de la mama intr-un mod brusc. Aceste conditii stresante ar trebui remediate inaintea deparazitarii. Nu deparazitati un pui de caine cu diaree, decat daca s-a constatat ca diareea este produsa de paraziti!

DEPATRAZITAREA ADULTILOR

Majoritatea medicilor veterinari recomanda deparazitarea animalelor adulte, doar in momentul in care exista un motiv intemeiat, ca atunci cand se gasesc oua sau larve la examenul fecalelor (examen coproparazitologic). Cainii pot fi tinuti timp de un an pe deparazitarea preventive pentru viermi cardiaci, care protejeaza, in acelasi timp, si de infestatiile cu paraziti intestinali. Toti cainii ar trebui sa faca un examen coproparazitologic macar o data pe an!
Majoritatea cainilor sunt puratatori de larve inchistate de ascarizi, dar infestatiile intestinale cu viermele adult sunt foarte rare la animalele sanatoase. Viermii cu carlig, reprezinta o problema la adulti, doar in perioadele de stres. Doar mylbemicina este eficace impotriva larvelor inchistate de viermi cu carlig.
Viermele bici reprezinta o cauza frecventa a diareei acute si cronice la animalele adulte. Sunt greu de depistat la un examen coproparazitologic de rutina. Eradicarea acestora necesita un agent specific, neutilizat in mod obisnui pentru ceilalti paraziti.
Viermii lati sunt comuni la caine, dar, din fericire, cauzeaza cateva simptome. Segmentele parazitilor sunt usor de depistat in fecale.
O femela de reproductie trebuie verificata cu un examen coproparazitologic inainte de a de reproduce. Daca sunt gasiti paraziti, trebuie deparazitata. Deparazitarea in timpul gestatiei trebuie facuta doar cu recomandarea medicului veterinar. De retinut ca multe din medicamentele antiparazitare sunt contraindicate p perioada gestatiei.

CONTROLUL PARAZITIILOR SI EVITAREA REINFESTARII

Ciclul de viata al majoritatii parazitilor face ca reinfestarea sa fie usor de realizat. Pentru a tine parazitii sub control, trebuie distruse ouale si larvele inainte ca animalul sa se reinfesteze. Aceasta inseamna realizarea unui adapost excelent din punct de vedere sanitar si mentinut curat si uscat.
Cainii nu trebuie reprodusi in locuri murdare, cu fecale sau noroi, deoarece acestea reprezinta mediul ideal pentru ouale si larvele de paraziti. O suprafata usor lavabila, cum e cimentul, reprezinta cea mai buna alegere pentru un adapost. Pietrisul este un bun substituient. Ajuta la dreanajul eficient si fecalele pot fi curatate cu usurinta. Fecalele trebuie curatate zilnic din tarcuri si padocuri, peluzele trebuiesc tunse si udate doar daca este necesar. Cimentul sau pietrisul pot fi dezinfectate cu lamiae sau sare. Lamaia este un alkalin coroziv, asa ca tarcurile trebuie curatate cu jet de apa dupa dezinfectarea cu lamiae, pentru a prevenii lezarea cainilor.
Puricii, capusele, gandacii si rozatoarele sunt gazde intermediare pentru viermii lati si ascarizi. Pentru a controla reinfestarea este necesar sa scapam de acesti daunatori.
Majoritatea parazitilor intestinali isi petrec stadiul larvar in corpul altor animale si se dezvolta in adulti doar cand cainii mananca aceste animale. Impiedicarea cainilor sa vaneze reduce riscul expunerii acestora la parziti, ca si la substantele toxice si otravuri. Nu se administreaza carne cruda, tot din acelasi motiv.
Produse antiparazitare uzuale, actiune si mod de administrare:

Drontal – Febantel, Pirantel embonat, Praziquantel;
– viermi cu carlig, ascarizi, viermele bici, viermi lati
• Puppy – 1ml/kg – de la 2 saptamani, din doua in doua saptamani pana la 12 saptamani
• Plus – 1tb/10kg
• Plus 35 kg – 1tb/35kg
Cestal – Fenbendazol, Praziquantel, Pirantel embonat
– viermi cu carlig, ascarizi, virmele bici, viermi lati
• Plus – 1tb/10kg
Triantelm – Oxantel panoat ( Pirantel panoat, Praziquantel);
– ascarizi, viermi lati, viermele bici
• 1cp/10kg
Milbemax – milbemicina oxime, Praziquantel
– viermi lati, ascarizi, viermi cu carlig, viermi cardiac
• Pentru caini de talie mica si catei – 125mg – 1cp/5kg
• Pentru caini – 625mg – 1cp/5-25kg
Plerion – Oxantel, Pirantel, Praziquantel
– ascarizi, viermi cu carlig, viermele bici, viermi lati
• Plerion 5 – 1tb/5kg
• Plerion 10 – 1tb/10kg
Profender Spot-On – Emodepsid, Praziquantel
– viermi rotunzi, viermi lati
• Pentru caini de talie mica – 1tb/3kg
• Pentru caini de talie medie – 1tb/10kg
• Pentru caini de talie mare – 1tb/30kg
Advocate – Imidacloprid, Moxidectin
– purici, paduchi malofagi, raie auriculara, raie sarcoptica, demodecie, dirofilarioza cardiac, agiostrongili, ascarizi, viermi cu carlig
• Pentru caini de talie mica – 1 pipeta/>4kg
• Pentru caini de talie medie – 1 pipeta/>4-10kg
• Pentru caini de talie mare – 1 pipeta/>10-25kg
• Pentru caini de talie foarte mare – 1 pipeta/ >20-40kg

Dr. Andreea Niculaie
Medic Veterinar Cabinetul Pet Stuff Crangasi