De ce scutura cainele din cap?

1. De ce scutura câinele din cap?

Despre ce afecțiuni sau inconveniente poate fi vorba: otite, firicele de păr, etc
Când vine vorba de câini, orice mică înțepătură, gâdilat, iritație sau mâncărime poate fi suficientă pentru a determina scuturatul, deci nu ar fi ceva grav.
Însă, daca scuturatul din cap persistă, de cel puțin 2-3 ori la 5-10 minute, sau chiar mai des, in funcție de cauză, ar putea fi un semnal că există o problema auriculara.
În general nu trebuie ignorat acest simptom major, deci în cazul în care proprietarul remarca scuturatul din cap persistent, trebuiesă se prezinte la medicul veterinar pentru a depista orice fel de problemă din timp.
Cauze frecvente ale scuturatului din cap:
-Otita și/sau infecția urechii sunt des întâlnite la câini. Desigur, cauzele sunt diferite, și din acest motiv diagnosticul corect reprezinta o parte foarte importanta a tratamentului.
De fapt, otita și infectia urechii sunt două afecțiuni diferite.Otita se refera la inflamatia urechii, putând să apară din diferite motive, inclusiv alergii alimentare, alergii la purici, etc.
Pe de altă parte, infecți aurechii se referă la o infecție provocată fie de bacterii, fungi sau paraziți. Infecțiile auriculare pot duce cu ușurință la apariția otitei, sau, dimpotriva, pot fi reacții secundare ale otitei. Astfel, este frecventă situația în care la nivelul urechii unui câine se pot întâlni în același timp otita si infecția auriculară.
Otita poate fi – externă :atunci când epiteliul canalului auricular extern este inflamat.
– medie :inflamația structurilor auriculare mijlocii
– internă: inflamația structurilor auriculare interne
– Hematomul auricular – in general totul pornește de la o simpla infecție auriculară, ceea ce determină un scuturat puternic din cap, posibil ca animalul să se lovească de obiectele din jur ducând astfel la apariția othematomului.
– Traumatismele craniene, atacul cerebral, sindromul vestibular – pot determina scuturat din cap si pierderea echilibrului.

2. Cauze și simptome

Otitele reprezintă uns ubiect foarte vast șia r fi foarte multe de spus. Ca si cauze principale sunt incluse:
Otita externă – factori primari care duc direct la apariția acesteia:
– paraziți (Otodectes, Psoroptes, Sarcoptes, Demodex)
– corpistrăini (fire de iarba, cerumen întărit),
– tumori (adenomul glandelor ceruminoase, polipi)
– hipersensibilitate (alergii alimentare, dermatita de contact)
– tulburări de cheratinizare, hipotiroidism, boliautoimune)
– factoripredispozanți:
– conformația urechii (canal auricular îngustat, păr excesiv, secreție abundentă de cerumen)
– macerarea canalului auricular datorită tratamentelor îndelungate
– orice boală care afectează răspunsul normal la acțiunea patogenilor poate predispune canalul auricular la infecții oportuniste.
– O altă serie de factori include :
– Bacterii și ciuperci –se cantonează la nivelul urechii odata ce au fost produse modificările patologice, ingreunând astfel vindecarea otitei.

Simptomele includ: scarpinaturi la nivelul urechii/ urechilor în cazul în care sunt afectate ambele (otita bilaterala) precum și la nivelul capului, miros neplacut si/sau scurgeri din urechi, inflamarea și inroșirea urechilor, pierderea părului și eventual cruste înjurul urechilor care se pot extinde la nivelul capului și gâtului.

Otita medie –apare de regulă ca urmare a extinderii infecției de la nivelul canalului auricular extern sau datorită perforării timpanului de către un corp străin. Această otită poate duce la apariția otitei interne producând pierderea echilibrului și a auzului.
Simptomele sunt asemănătoare: scuturat din cap, câinele se poate freca cu urechea afectată de podea sau covor, înclinarea capului spre partea afectată. Urechea este durerosă, cu scurgeri, putând să apară inclusiv aralizia nervului facial datorită traiectului său prin urechea medie.
Otita internă- inclinarea capului spre partea afectată va fi mult mai pronunțată, câinele poate avea incoordonări generalizate care pot fi atât de severe încât pot crea probleme la ridicat și la mers. Rar poate apărea nistagmus, meningităsi eventual moarte.

În principiu orice modificare la nivelul urechii, pornind de la scuturatulcapului, inflamarea și inroșirea urechilor și până la apariția scurgerilor, reprezintă unmotiv întemeia pentru ca stăpânul să se prezinte cu animaluțul la medicul veterinar.

3. Rasele de câini predispuse și care necesită o atenție aparte :

În general sunt predispuși la afecțiun iauriculare câinii cu canal auricular anormal (Shar-Pei), cei care prezintă păr la nivelul urechii (terrier și pudeli), rase cu urechi lungi, căzute (Cocker Spaniel, Basset-Hound –aerisirea conductului auditiv se face cu dificultate, pastrând în interior un mediu umed, favorabil proliferărilor bacteriene), precum și câinii care petrec foarte mult timp afară și care sun expuși la apă și corpi străini. De asemenea, rasele predispuse la alergii prezintă si un risc crescut pentru infecții auriculare (Golden Retriever).

4. În ceea ce privește temperaturile scăzute, este bine de știut că toți câinii simt frigul la fel ca și noi. Puii de cățel și câinii în vârstă, care au dificultăți în reglarea temperaturii corporale, precum și cei cu blana scurtă, au nevoie de asemenea de atențiedeosebită.
Ca afecțiune principala a cărei cauză să fie frigul- degerăturile, fiind afectate vârfurile urechilor, degetele, scrotul și coada. Zonele cu degerături sunt palide sau gri și reci la atingere. Pe măsură ce corpul se încălzește, țesuturile devin roșii, dureroase, culoarea neagră indicând moartea țesutului respectiv.
Este indicat ca în această perioadă câinele să fie ferit pe cât posibil de expuneri prelungite la frig, gheață, zăpadă.

5. Greșeli frecvente făcute de stăpâni și sfaturi:
Putem împărți proprietarii în felul urmator:
– Cei care atunci când vad câinele scuturând din cap, se prezintă la medicul veterinar (cazul fericit)
– Cei care văd și decid să încerce să curețe urechea cu bețișoare de urechi; acest lucru nu este recomandat deoarece acel bețișor se poate rupe, sau poate rămane vata încanalul auricular, de asemenea cu aceste bețișoare nu se realizează o curățare eficientă și în profunzime (de obicei proprietarii curăță doar ce se vede la exterior) existând astfel posibilitatea ca afecțiunea să avanseze spre urechea medie sau interna.
– Și în final cei care văd că există o problemă și totuși amână vizita la medicul veterinar. În această situație indiferent despre ce afecțiune de la nivelul urechii vorbim, există șanse de 90% ca ea să se agraveze, tratamentul fiind îndelungat, uneori ineficient sau radical.
Așadar, ca sfat general pentru proprietari , cel mai bun lucru pe care îl puteți face în situația în care observați scuturări dese din cap și/sau scărpinat persistent la nivelul capului sau urechii, este să vă prezentați la medicul veterinar. Acesta se va asigura că animălutul va primi tratamentul corespunzător cauzei determinante.

Dr. Medic Veterinar Andreea Vlaicu – Cabinet Veterinar Pet Stuff