Cum trebuie deparazitat si vaccinat puiul de caine in primele luni de viata

In cazul puilor de caine infestati pe cale intrauterină sau trans-mamară, astfel infestatia cu ascarizi poate aparea de la varste fragede, deparazitarea acestora va incepe de la varsta de doua saptamani cu rapel la 14 zile pana la varsta de 12 saptamani.
La cateii ale caror mame au fost deparazitate corespunzator intern si extern in ultimele 3 – 4 luni, deparazitarea interna poate incepe la varsta de 4 saptamani si se vor repeta din doua in doua saptamani pana la varsta de 12 saptamani. Puii de caine infestati pe cale intrauterină sau trans-mamară pot fi deparazitati de la varsta de doua saptamani cu rapel la 14 zile pana la varsta de 12 saptamani, dupa care se recomanda efectuarea la fiecare 4 luni a unui examen coproparazitologic si daca este nevoie administrarea de antiparazitante interne sub forma de comprimate, solutii, paste administrate per os sau pipete cu aplicare la nivelul dermului.
Produsele recomandate de noi pentru deparazitarea puilor de caine sunt: Drontal Puppy (doza recomandată este de 15 mg febantel şi 14,4 mg pirantel embonat / kg greutate vie, aceasta corespunde la 1 ml de suspensie pe 1 kg greutate vie) si Milbemax Puppy (administrate in doze minime recomandate de 0,5mg milbemicin oxime si 5mg praziquantel per kg greutate corporala).
Aceste produse sunt indicate pentru caini in tratamentul infectiilor mixte provocate de cestode si nematode adulte din urmatoarele specii:
– Cestode: Dipylidium caninum, Taenia spp., Echinococcus multilocularis, Mesocestoides_spp.
– Nematode: Ancylostoma caninum, Toxocara canis, Toxocara leonina, Trichuris vulpis.
– Pentru Renosoma Vulpis si Angiostrongylus vasorum produsul este indicat in vederea reducerii nivelului de infestare.
Schema de vaccinare pentru micul companion, recomandata de firma MSD producatoarea vaccinurilor Nobivac incepe la varsta de :
– 3 saptamani cu vaccinul Nobivac KC – vaccin impotriva Tusei de canisa (traheobronsita infectioasa)

– 6 saptamani imunizarea se va face cu vaccin monovalent Nobivac Parvo C impotriva infectiei cu Parvovirus Canin sau vaccin bivalent Nobivac Puppy DP impotriva infectiei cu Parvovirus si impotriva Bolii Care (Distemper sau Jigodie – produsa de un virus din familia Paramixoviridae, genul Morbilivirus). De retinut ca ambele boli sunt foarte grave cu o mortalitate ridicate de 80% –90% in randul puilor de caini.

– 9 saptamani catelul va fi vaccinat cu un vaccin cu 4 valente Nobivac DHP L, pe langa Parvoviroza si Distemper la care se face rapel, introducandu-se inca doua valente impotriva Hepatitei Rubarth si a Leptospirozei, ultimle doua avand o incidenta si mortalitate mai scazute.

– 12 saptamani urmeaza vaccinarea cu vaccinul polivalent Nobivac DHPPi RL, care pe langa rapel pentru bolile enumerate mai sus introduce si valentele impotriva Parainfluentei canine si a Rabiei (Turbarea). De mentionat faptul ca Vaccinarea Antirabica este obligatorie prin lege, deoarece Rabia se poate transmite la om iar mortalitatea este de 100%

– La 12 luni se va reefectua un rapel cu vaccinul Nobivac DHPPi RL KC, urmand ca acesta sa fie repetat in fiecare an de viata al animalului.

Datorita faptului ca majoritatea proprietarilor isi cumpara cainele la varsta de 4 – 6 saptamani de multe ori fara niciun vaccin facut, schema recomandata de noi in Clinica Pet Stuff este urmatoarea:
4 saptamani deparazitare interna Drontal puppy sau Milbemax Puppy
6 saptamani Drontal Puppy sau Milbemax Puppy si Nobivac Puppy DP
8 saptamani Drontal Puppy sau Milbemax Puppy si Nobivac DHP L
10 saptamani Drontal Puppy sau Milbemax Puppy si Nobivac DHPPi L
12 saptamani Nobivac KC si deparazitare externa pipete si/sau zgarda antiparazitara (recomandam ca si antiparazitare externe produsele Bayer: Advantix, Foresto, Kiltix, Bolfo, produsele MSD/Intervet: Activyl, Scalibor precum si produsele Pfizer – Stronghold)
La 3 zile dupa deparazitarea externa catelul dumneavoastra poate incepe sa iasa afara si de asemenea sa intre in contact cu alti catei.
16 saptamani polivalent Nobivac DHPPi L R
Apoi la fiecare 12 luni se va efectua vaccinarea cu DHPPi RL KC
Foarte important de retinut este ca vaccinarea impotriva Rabiei se poate face doar dupa ce catelul dumneavoastra a fost microcipat si inregistrat in RECS (Registrul de Evidenta al Cainilor cu Stapan) mai multe detalii puteti afla accesand urmatorul link:
http://www.pet-stuff.ro/cabinet-veterinar-sfaturi-utile/obligatiile-deti…
Sfatul meu si al colegilor mei este sa respectati cu strictete schema de vaccinare si deparazitare prescrisa de Medicul Veterinar, pentru a preveni eventuale neplaceri.

Dr. Ruxandra Tenia