Aripi colorate si triluri, impotriva singuratatii

Pasarile exotice de apartament, prieteni adevarati, prezente agreabile, inteligente si decorative, fac deliciul oricarui spatiu, fie ca e vorba de casa unde locuiti sau de birou. Mult mai rapid decat alte pet-uri, ele reusesc sa rezoneze cu sufletul dumneavoastra, sa va intuiasca gesturile, sa devina afectuoase si amuzante. Au nevoie insa de o ingrijire deosebita si asteapta din partea stapanilor sa le raspunda cu o atentie pe masura. Odata instituit acest dialog, micutele sau grandioasele vietati se transforma in cel mai eficient leac impotriva stresului ori singuratatii.

Una dintre cele mai populare pasari exotice de companie este papagalul, recunoscut prin inteligenta sa sclipitoare. Dar si un canar sau o zebra australiana sunt capabile sa dezvaluie un univers uluitor de sentimente, de gesturi, de atitudini. Pentru crescatorii incepatori, cea mai potrivita pasare de companie este zebra australiana. Rezistenta, cu un comportament vioi si foarte activa, zebra are un colorit viu, cu pene de la rosu aprins si nuante de alb pana la argintiu si ciocolatiu. Coloritul femelelor si masculilor seamana, dar intotdeauna femela are ciocul portocaliu, iar masculul – rosu. In pet-shop-urile bucurestene acestea au preturi cuprinse intre 20 si 25 de lei. Originar din Australia, perusul este un foarte bun companion. Viu colorat, prietenos si foarte usor de domesticit, adaptandu-se rapid traiului in captivitate, cel mai adesea perusul are pieptul de culoare verde brotacel, aripile sunt verzi cu negru, iar pe cap are dungulite negre. Perusii pot fi dresati foarte usor, insa nu toti ajung sa poata vorbi. Pot fi gasiti la pretul de aproximativ 25 de lei. Mai scumpe sunt nimfele – 80-85 de lei. De talie mai mare decat perusul, au culoarea cenusie sau alburie, iar masculul adult are motul galben. Si nimfele pot sa vorbeasca si sunt foarte prietenoase. Papagalii agapornis sunt supranumiti „pasarile dragostei“ sau „inseparabilii“. Odata ce-si gasesc perechea, agapornis vor trai nedespartiti toata viata. Din pet-shop-uri puteti cumpara agapornisul comun, la pretul de 100 de lei, sau agapornis Fisher – cu cap de piersica – la 125 de lei. Desi sunt pasari galagioase si certarete, sunt totusi foarte cautate si admirate. La pretul de 300 de lei sunt perusii Rosella, originari din Australia, care ajung pana la 32 de cm lungime. Sunt viu colorati si apreciati de crescatori.

Gigantii

De dimensiuni mari, pana la un metru!, dar si mai scump este papagalul Ara, raspandit in Mexic si America Centrala. Exista peste zece specii, dintre care Ara hiacint, rosu si albastru, si Ara ararauna sunt cele mai cautate. Se imblanzesc usor, au un colorit stralucitor si sunt foarte afectuosi. Daca este singur, fara pereche, el se va atasa si mai mult de stapan. Un Ara pitic ajunge la pretul de 1.400 de lei. Mai scump este papagalul Lory, care costa 1.750 de lei. Este originar din peninsulele din Pacific, are dimensiuni mici, viu colorat si longeviv, ajungand sa traiasca chiar si 25 de ani. Este foarte apreciat datorita coloritului sau superb, dar si pentru capacitatea sa de a imita foarte bine vocea umana si diverse alte sunete.

Scumpul Jako

Cele mai scumpe pasari de companie sunt perusii Micul si Marele Alexandru sau papagalul Jako. Micul Alexandru are preturi cuprinse intre 350 si 550 de lei si este primul perus adus in Europa de imparatul Macedon. Imita foarte bine vocea umana. Marele Alexandru ajunge si la pretul de 1.300 de lei/bucata. Papagalul Jako, denumit si gri african, este foarte raspandit in Africa de Vest, in delta Nigerului, Camerun si Gabon. Este sociabil, are nevoie de compania stapanilor sau a unei perechi. Extrem de inteligent, are capacitatea de a invata sute de cuvinte si melodii, fiind considerata cea mai galagioasa dintre pasari. Un papagal Jako ajunge la pretul de 5.500 de lei.

de Gabriela Bunea